Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 03.11.2015 року у справі №922/2117/15

Постанова ВГСУ від 03.11.2015 року у справі №922/2117/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 132

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2015 року Справа № 922/2117/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Палій В.В. і Харченко В.М.

розглянув касаційну скаргу Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Харків (далі - територіальне відділення АМК),

на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 10.08.2015

зі справи № 922/2117/15

за позовом територіального відділення АМК

до виробничого кооперативу "Житлово-експлуатаційний кооператив "Новобуд-Комфорт", м. Харків (далі - Кооператив),

про стягнення коштів.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

позивача - Шахкерімової Н.К.,

відповідача - Колесника К.А.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано (з урахуванням подальшого зменшення розміру позовних вимог) про стягнення пені в сумі 68 000 грн. у зв'язку з простроченням сплати штрафу, накладеного рішенням адміністративної колегії територіального відділення АМК від 14.01.2014 № 1-р/к у справі № 1/02-158-13 про порушення законодавства про захист економічної конкуренції (далі - Рішення № 1-р/к).

Рішенням господарського суду Харківської області від 11.06.2015 (суддя Пономаренко Т.О.): позов задоволено; з Кооперативу стягнуто у доход державного бюджету України 68 000 грн. пені та 1 827 грн. судового збору.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 10.08.2015 (колегія суддів у складі: Черленяк М.І. - головуючий, Ільїн О.В. і Хачатрян В.С.): частково задоволено апеляційну скаргу Кооперативу; згадане рішення місцевого господарського суду скасовано в частині стягнення пені в сумі 33 335 грн. та в цій частині прийнято нове рішення, яким відмовлено у позові; у решті рішення залишено без змін.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України територіальне відділення АМК просить скасувати оскаржувану постанову апеляційної інстанції з даної справи, а рішення місцевого господарського суду від 11.06.2015 залишити в силі. Скаргу з посиланням на приписи статті 56, 60 Закону України "Про захист економічної конкуренції" (далі - Закон), статті 43 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) мотивовано неправильним застосуванням апеляційним господарським судом норм матеріального і процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу Кооператив заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про прийняття оскаржуваної постанови з дотриманням норм матеріального і процесуального права, та просить останню залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Сторони відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями фактичних обставин справи правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Суд першої інстанції у розгляді справи виходив з таких обставин та висновків.

Рішенням № 1-р/к:

- визнано, що Кооператив, розробивши економічно необґрунтовані завищені тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, у спосіб, що унеможливлює зменшення в повному обсязі розмір плати (перерахунку) споживачам за ненадані або неякісні послуги, та не довівши при встановленні цих тарифів до відома споживачів в повному обсязі інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності з метою врахування відповідної позиції споживачів, вчинив порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачене частиною першою статті 13 та пунктом 2 статті 50 Закону, у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що призвели до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку;

- за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції на відповідача накладено штраф у сумі 68 000 грн.

27.01.2014 Кооператив Рішення № 1-р/к отримав, що підтверджується листом поштового зв'язку № 1 Харківської дирекції УДППЗ "Укрпошта" від 18.02.2014 № 09-07-463.

Строк добровільної сплати накладеного штрафу закінчився 27.03.2014.

Не погодившись з Рішенням № 1-р/к, Кооператив оскаржив його у судовому порядку.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст