Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 03.11.2015 року у справі №903/899/14

Постанова ВГСУ від 03.11.2015 року у справі №903/899/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 183

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2015 року Справа № 903/899/14

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Палій В.В. (доповідач) і Харченко В.М.

розглянув касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "ВестАвтоТрейд", м. Луцьк,

на рішення господарського суду Волинської області від 23.12.2014

та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 21.04.2015

зі справи № 903/899/14

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ВестАвтоТрейд" (далі - ТОВ "ВестАвтоТрейд"), м. Луцьк,

до: 1. приватного підприємства "Дока-Транс" (далі - ПП "Дока-Транс"), м. Хмельницький,

2. фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (далі - Підприємець), м. Луцьк,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - іноземне підприємство "Агро-Вільд Україна" (далі - ІП "Агро-Вільд Україна"), м. Жашків,

про стягнення 156 500,00 грн.

Судове засідання проведено за участю представників:

ТОВ "ВестАвтоТрейд" - не з'явився

ПП "Дока-Транс" - Діденко Т.В. предст. (дов. від 13.10.2014), Жиганов О.М. директор

Підприємця - не з'явився

ІП "Агро-Вільд Україна" - не з'явився

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "ВестАвтоТрейд" звернулося до господарського суду Волинської області з позовом до ПП "Дока-Транс" та Підприємця про стягнення з ПП "Дока-Транс" (з урахуванням заяви про уточнення та збільшення позовних вимог) 151 500,00 грн. штрафних санкцій та солідарно - стягнення з відповідачів 1000,00 грн. штрафних санкцій за простій на завантаженні, митному оформленні та розвантаженні вантажу.

Рішенням господарського суду Волинської області від 23.12.2014 у справі № 903/899/14 (судді Дем'як В.М. - головуючий, Костюк С.В., Вороняк А.С.), яке залишено без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 21.04.2015 (судді Грязнов В.В.- головуючий, Розізнана І.В., Мельник О.В.), позов задоволено частково; стягнуто з ПП "Дока-Транс" на користь ТОВ "ВестАвтоТрейд" 14 500,00 грн. штрафних санкцій за простій автомобіля на завантаженні та митному оформленні вантажу, 390,00 грн. судового збору; стягнуто солідарно з ПП "Дока-Транс" та Підприємця 1000,00 грн. штрафних санкцій; стягнуто з ПП "Дока-Транс" та Підприємця на користь позивача по 100,00 грн. судового збору. У решті позову відмовлено.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України ТОВ "ВестАвтоТрейд" просить судові рішення попередніх інстанцій зі справи скасувати з прийняттям нового рішення про задоволення позову у повному обсязі. Скаргу мотивовано прийняттям оскаржуваних судових рішень з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Відзиву на касаційну скаргу не надходило.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представника ПП "Дока-Транс", Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

- 18.09.2013 ТОВ "ВестАвтоТрейд" як перевізником та ПП "Дока-Транс" як замовником - експедитором укладено договір № 18/09/1ЗРЗ про міжнародне перевезення вантажів автомобільним транспортом (далі - Договір), відповідно до умов якого замовник доручає і надає для перевезення вантаж, а перевізник зобов'язується здійснити перевезення вантажу автомобільним транспортом у міжнародному сполученні відповідно до умов заявок замовника, а останній зобов'язується сплатити погоджену сторонами провізну плату;

- згідно з пунктом 1.2 Договору заявка є невід'ємною частиною цього договору, в якій відображаються істотні умови кожного конкретного перевезення, а саме: найменування товару, його особливі характеристики, кількість, вага, пакування, найменування та місцезнаходження відправника та одержувача вантажу, державні реєстраційні номери транспортного засобу, прізвище, ім'я та по-батькові та інші особисті дані водія транспортного засобу, особливі вказівки замовника-експедитора, дата і час завантаження та розвантаження або строк виконання перевезення, розмір провізної плати, інші вимоги перевезення вантажу;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст