Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 02.11.2016 року у справі №916/3883/15

Постанова ВГСУ від 02.11.2016 року у справі №916/3883/15

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 153

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2016 року Справа № 916/3883/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Вовка І.В. (головуючого, доповідача), Кондратової І.Д., Стратієнко Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Православної Релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці Апостольської традиції м. Одеса на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 23.02.2016 року у справі № 916/3883/15 за позовом Департаменту комунальної власності Одеської міської ради до Православної Релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці Апостольської традиції м. Одеса про розірвання договору оренди та виселення,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2015 року позивач звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до відповідача про розірвання укладеного між ними договору оренди нежитлового цокольного приміщення №15/31 від 22.09.2014 року, виселення відповідача з нежитлового цокольного приміщення, загальною площею 50,1 кв.м, яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Софіївська, 2-б строком до 22.08.2017 року на користь Департаменту комунальної власності Одеської міської ради та стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 6 664,49 грн. і пені в сумі 1 231,47 грн.

Позов з посиланням на ч. 2 ст. 651, ст. 762, ч. 2 ст. 771, п. 3 ч. 1 ст. 783, ст. 785 Цивільного кодексу України та ст.ст. 10, 18, 19, 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" обгрунтовано систематичним порушенням відповідачем умов договору оренди щодо сплати орендних платежів, внаслідок чого за ним утворився борг в сумі 6 664,49 грн. та порушенням умов пп. "е", "л", "м" п. 4.2. договору оренди щодо зобов'язання застрахувати об'єкт оренди, укласти договір про відшкодування витрат на утримання приміщень та прибудинкової території і надати докази звернення до управління Держкомзему у м. Одесі з клопотанням про визначення нормативно-грошової оцінки землі, а також створенням загрози пошкодження речі недбалою поведінкою наймача.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 01.12.2015 року припинено провадження у справі в частині позову про стягнення заборгованості в сумі 6 664,49 грн. та пені в сумі 1 231,47 грн.

Рішенням господарського суду Одеської області від 01.12.2015 року (суддя Цісельський О.В.) в позові відмовлено.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 23.02.2016 року (судді: Воронюк О.Л., Лашин В.В., Мирошниченко М.А.) зазначене рішення суду першої інстанції скасовано, позов задоволено, постановлено розірвати договір оренди нежилого приміщення №15/31 від 22.09.2014 року укладений між сторонами, виселити Православну Релігійну громаду Різдва Пресвятої Богородиці Апостольської традиції з нежитлового цокольного приміщення, загальною площею 50,1 кв.м, яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Софіївська, 2-б.

У касаційній скарзі відповідач вважає, що судом апеляційної інстанції порушено і неправильно застосовано норми матеріального та процесуального права, і тому просить постанову апеляційного суду скасувати, а рішення суду першої інстанції залишити в силі.

У відзиві на касаційну скаргу позивач вважає, що постанова апеляційного господарського суду є законною та просить залишити її без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши доводи касаційної скарги та відзиву на неї, перевіривши матеріали справи та прийняті в ній судові рішення, суд касаційної інстанції вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, що 22 вересня 2014 року між Департаментом комунальної власності Одеської міської ради (орендодавець) та Православною Релігійною громади Різдва Пресвятої Богородиці Апостольської традиції (орендар) було укладено договір оренди нежилого приміщення №15/31, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування нежитлові цокольні приміщення, загальною площею 50,1 кв.м, які розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Софіївська, 2-б (далі - об'єкт оренди). Характеристика об'єкта оренди наводиться у технічному паспорті, який виданий КП "ОМБТІ та РОН" 15 лютого 2013 року. Ринкова оцінка об'єкта оренди становить 120 516 грн. (без урахування податку на додану вартість).

Відповідно до п. 1.3. договору термін дії договору оренди: з 22 вересня 2014 року до 22 серпня 2017 року.

Пунктом 2.2. договору встановлено, що за орендоване приміщення орендар зобов'язується сплачувати орендну плату, що становить за перший, після підписання договору оренди, місяць 338,34 грн. (без урахування податку на додану вартість та індексу інфляції) та є обов'язковою ставкою орендної плати за місяць. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за минулий місяць на щомісячний індекс інфляції, що друкується Мінстатом України. Податок на додану вартість розраховується відповідно до вимог чинного законодавства.

У відповідності до п. 2.4. договору орендар зобов'язаний вносити орендну плату щомісячно до 15 числа поточного місяця.

За умовами п. 4.2. договору протягом дії цього договору, крім своєчасного внесення орендної плати, орендар зобов'язаний:

а) забезпечувати збереження об'єкта оренди, своєчасно проводити за власний рахунок капітальний і поточний ремонт приміщень, запобігати їх пошкодженню і псуванню;

б) утримувати об'єкт оренди у чистоті і технічно справному стані, забезпечувати санітарний, екологічно чистий стан, прибирання та упорядкування прилеглої території;

в) окремо сплачувати за власні кошти фактичні витрати за користування водою, каналізацією, газом, електроенергією, центральним опаленням, іншими комунальними послугами, для чого у місячний термін оформити договори з відповідними службами;

г) за свій рахунок проводити протипожежні заходи, нести матеріальну відповідальність за збитки, спричинені пожежею, що виникла в об'єкті оренди з вини орендаря;

д) виконувати розпорядження та накази місцевих органів влади, що відносяться до здійснення протипожежних заходів, сплачувати витрати на прибирання і очистку прилеглої території, забрудненої його виробничою діяльністю і торгівля овочами, будівельне сміття, харчові відходи і т.п.); своєчасно та доброякісно забезпечувати здійснення заходів з очищення прилеглої території та тротуарів від снігу;

е) застрахувати об'єкт оренди на користь орендодавця на весь термін дії договору оренди у страховій компанії у порядку, визначеному чинним законодавством, на повну вартість об'єкта оренди, визначеної у п.1.1. цього договору, та надати орендодавцю копії відповідних документів, що засвідчують виконання зазначеного зобов'язання, протягом 20 днів з часу укладання цього договору;

з) своєчасно узгоджувати з орендодавцем будь-які зміни профілю використання об'єкта оренди;

к) ризик випадкової загибелі чи пошкодження орендованих приміщень несе орендар з часу укладання цього договору;

л) укласти з балансоутримувачем об'єкта оренди договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання приміщень і прибудинкової території та надати орендодавцю копії відповідних документів, що засвідчують виконання зазначеного обов'язку, протягом 30 днів з моменту укладання цього Договору;

м) окремо сплачувати за власні кошти плату за користування земельною ділянкою, для чого у місячний термін з дати підписання договору оренди звернутися до управління Держкомзему у м. Одесі (м. Одеса, вул. Космонавтів, 36) з клопотанням про визначення нормативно-грошової оцінки землі та у 5-ти денний термін з дня отримання відповідної довідки надати податкову декларацію з плати за землю (земельний податок) до державної податкової Інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст