Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 02.11.2016 року у справі №911/5137/15

Постанова ВГСУ від 02.11.2016 року у справі №911/5137/15

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 201

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2016 року Справа № 911/5137/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіСибіги О.М.,суддівДанилової М.В., Корсака В.А.розглянувши матеріали касаційної скаргиПершого заступника прокурора Київської області, м. Київна постановуКиївського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 рокуу справі господарського суду Київської областіза позовомЗаступника прокурора Обухівського району Київської області, м. Обухів, Київська обл.до 1. Козинської селищної ради Обухівського району Київської області, смт. Козин, Київська обл.; 2. Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк", м. Київза участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача1. Управління Держгеокадастру у Обухівському районі Київської області, м. Обухів, Київська обл.; 2. Дніпровського басейнового управління водних ресурсів, м. Вишгород, Київська обл.провизнання незаконним і скасування рішення, визнання недійсним державного акту серії І-КВ № 000581 та скасування його державної реєстрації

за участю представників

прокуратури: Хорс К.Б.,

відповідача-1: не з'явився,

відповідача-2: Мальована Т.В.,

третьої особи-1: не з'явився,

третьої особи-2: не з'явився

В С Т А Н О В И В:

Заступник прокурора Обухівського району Київської області звернувся до господарського суду Київської області з позовом до Козинської селищної ради Обухівського району Київської області (далі за текстом - Козинської селищної ради) та публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (далі за текстом - ПАТ "Промінвестбанк") про визнання незаконним і скасування рішення виконавчого комітету Козинської селищної ради Обухівського району Київської області від 23.04.1998 року № 2/2; визнання недійсним Державного акту серії І-КВ № 000581 на право постійного користування землею, виданого ПАТ "Промінвестбанк" на земельну ділянку площею 4,6 га з кадастровим номером 3223155400:03:018:0030 для організації спортивно-оздоровчого комплексу вартістю 3 036 000 грн, який зареєстровано 28.05.1998 року в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 167 та скасування його державної реєстрації.

Ухвалою господарського суду Київської області від 02.12.2015 року до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача залучено Управління Дежгеокадастру у Обухівському районі Київської області та Дніпровське басейнове управління водних ресурсів.

Рішенням господарського суду Київської області від 25.01.2016 року залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 року у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Вищезазначені судові акти мотивовано тим, що позовні вимоги про визнання недійсним і скасування рішення виконавчого комітету Козинської селищної ради та визнання недійсним державного акту на право постійного користування землею не підлягають задоволенню через сплив позовної давності про наслідки застосування якої заявлено стороною у спорі, оскільки до спірних правовідносин застосовується загальна позовна давність, яку позивач пропустив без поважних причин.

Не погоджуючись з судовими актами попередніх інстанцій, перший заступник прокурора Київської області звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Київської області від 25.01.2016 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 року і ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідачами відзивів на касаційну скаргу подано не було.

В судовому засіданні прокурор просив касаційну скаргу задовольнити, рішення господарського суду Київської області від 25.01.2016 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 року - скасувати і ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі, а представник відповідача-2 проти доводів касаційної скарги заперечував та просив залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

Відповідача-1 та третіх осіб згідно з приписами ст. 1114 ГПК України було належним чином повідомлено про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак вони не скористались передбаченим процесуальним законом правом на участь у розгляді справи касаційною інстанцією.

Заслухавши пояснення прокурора та представника відповідача-2, приймаючи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 13.03.1998 року рішенням № 3/2 виконавчий комітет Козинської селищної ради попередньо погодив матеріали по відведенню земельної ділянки площею 4,6 га за рахунок земель Дніпровського басейнового водогосподарського об'єднання (намиті грунти-піски заросші чагарником і очеретом в межах Козинської селищної ради) Промінвестбанку України та надано дозвіл останньому провести проектно-вишукувальні роботи для організації спортивно-оздоровчого комплексу.

Рішенням виконавчого комітету Козинської селищної ради № 2/2 від 23.04.1998 року затверджено технічну документацію щодо спірної земельної ділянки, а також вилучено вказану земельну ділянку із земель Дніпровського басейнового водогосподарського об'єднання та надано її в постійне користування Промінвестбанку України для організації спортивно-оздоровчого комплексу. Також вказаним рішенням доручено Київському відділенню інституту землеустрою перенести проект відведення в натуру та виготовити Державний акт на право постійного користування землею.

В подальшому, висновками № 882 від 26.05.1998 року Обухівською районною радою, № Ж/514 від 25.05.1998 року Дніпровським басейновим водогосподарським об'єднанням та № 121 від 26.05.1998 року відділом земельних ресурсів Обухівського району Київської області був погоджений проект відведення земельної ділянки.

Промінвестбанку України видано Державний акт серії 1-КВ № 000581 від 28.05.1998 року на право постійного користування спірною земельною ділянкою, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 167.

На підставі встановлених фактичних обставин справи та з урахуванням приписів ст. ст. 2, 4, 7, 9, 12, 19, 78, 79 Земельного кодексу України, ст. 85 Водного кодексу України, ст. ст. 33, п. 34 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" суди попередніх інстанцій дійшли вірних висновків про те, що виконавчим комітетом Козинської селищної ради було виділено земельну ділянку Промінвестбанку України у користування з перевищенням компетенції (без достатніх повноважень) та з порушенням норм діючого, на момент виникнення спірних правовідносин, земельного та водного законодавства.

Разом з тим, з матеріалів справи вбачається, що ПАТ "Промінвестбанк" було заявлено клопотання про застосування наслідків спливу строку позовної давності.

Прокурор, заперечуючи щодо пропуску ним строку позовної давності, посилався на те, що про наявність порушень вимог земельного законодавства, які стали підставою для звернення до суду з відповідним позовом, органам прокуратури стало відмово лише в 2014 році за результатами аналізу законності відведення земельних ділянок на території Обухівського району, враховуючи, що ні прокуратурою району, ні Державною інспекцією сільського господарства в Київській області перевірки законності надання в користування оспорюваної земельної ділянки раніше не проводились.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст