Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 02.11.2016 року у справі №910/4336/16

Постанова ВГСУ від 02.11.2016 року у справі №910/4336/16

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 216

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2016 року Справа № 910/4336/16

головуючого судді:Данилової М.В.,суддівБакуліна С.В., Сибіги О.М.за участю представників сторін:позивачаКучерявий О.П. (дов. від 24.10.2016 р. №259)відповідачане з'явився (про час та місце судового засідання повідомлено належним чином)третьої особиСафонов О.Ф. (виписка д ЄДРЮС) Пуголовок С.Г. (дов. від 16.09.2016 р. №68-2016)розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Навчально-спортивна база "Олімпік Сіті"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 02.08.2016у справі№910/4336/16 Господарського суду міста Києваза позовомФонду комунального майна Вишгородського районудоТовариства з обмеженою відповідальністю "Навчально-спортивна база "Олімпік Сіті"за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачаКомунального підприємства Вишгородської районної ради "Навчально-спортивна база"пророзірвання договору оренди та повернення об'єкту оренди

ВСТАНОВИВ:

Фонд комунального майна Вишгородського району звернувся до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Навчально-спортивна база "Олімпік Сіті", третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача Комунального підприємства Вишгородської районної ради "Навчально-спортивна база" про розірвання договору оренди об'єктів нерухомого майна та повернення об'єкту оренди.

Свої позовні вимоги Фонд комунального майна Вишгородського району обґрунтував приписами статті 124 Конституції України, статей 783, 785 Цивільного кодексу України, статей 29, 31, 34 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", статті 283 Господарського кодексу України, статті 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", умовами укладеного договору оренди, а також тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Навчально-спортивна база "Олімпік Сіті" в порушення умов укладеного між сторонами договору здійснив самовільну та незаконну реконструкцію орендованого приміщення та використовує об'єкт оренди не за цільовим призначенням.

В подальшому позивачем було доповнено підстави позову та вказано про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Навчально-спортивна база "Олімпік Сіті", порушуючи умови договору, не сплачує орендну плату протягом трьох місяців (січень, лютий, березень 2016 року).

Рішенням Господарського суду міста Києва від 23.05.2016 р. (суддя Мудрий С.М.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 02.08.2016 р. (колегія у складі суддів: головуючий суддя Пашкіна С.А., судді Кропивна Л.В., Чорна Л.В.), позовні вимоги задоволено повністю.

Розірвано договір оренди об'єктів нерухомого майна від 06.07.2015 р. № 20/15, які перебувають на балансі Комунального підприємства Вишгородської районної ради "Навчально-спортивна база", що розташоване за адресою: Київська область, м. Вишгород, вул. Спортивна, 1, засвідченого приватним нотаріусом Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Голуб Л.А. та зареєстрованого в реєстрі за № 787, укладений між Фондом комунального майна Вишгородського району як орендодавцем, Товариством з обмеженою відповідальністю "Навчально-спортивна база "Олімпік Сіті" (як орендарем) та Комунальним підприємством Вишгородської районної ради "Навчально-спортивна база" (як балансоутримувачем).

Зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Навчально-спортивна база "Олімпік Сіті" повернути балансоутримувачу - Комунальному підприємству Вишгородської районної ради "Навчально-спортивна база" об'єкт оренди - комунальне майно Вишгородської районної ради Київської області, а саме: їдальню (літера Б) площею 371,7 кв.м; медпункт (літера В) площею 97,6 кв.м; гуртожиток (літера Д) площею 129,7 кв.м; літній будинок (літера Є) площею 90,9 кв.м; літній будинок (літера Ж) площею 103,6 кв.м; літній будинок (літера З) площею 100,0 кв.м; приміщення в адміністративному будинку (літера І) площею 10,5 кв.м.

Не погоджуючись із прийнятими судовими рішеннями, Товариство з обмеженою відповідальністю "Навчально-спортивна база "Олімпік Сіті" звернулося до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати, а справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неналежне дослідження всіх доказів в їх сукупності та встановлення всіх обставин, необхідних для правильного вирішення спору, що призвело, на думку скаржника, до порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 17.10.2016 р. справа повинна розглядатись у складі колегії суддів: головуючий суддя - Данилова М.В., судді Корсак В.А., Сибіга О.М.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 18.10.2016 р. касаційну скаргу прийнято до провадження та призначено до розгляду у вищевказаному складі.

У своїх поясненнях Фонд комунального майна Вишгородського району зазначає про обставини, які просить врахувати при вирішенні даного спору.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, пояснення присутніх у судовому засіданні представників сторін, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу залишити без задоволення, з огляду на наступне.

З огляду на матеріали справи, 06.07.2015 р. між Фондом комунального майна Вишгородського району (як орендодавцем), Товариством з обмеженою відповідальністю "Навчально-спортивна база "Олімпік Сіті" (як орендарем) та Комунальним підприємством Вишгородської районної ради "Навчально-спортивна база" (як балансоутримувачем) було укладено договір оренди №20/15 об'єктів нерухомого майна, які перебувають на балансі комунального підприємства, що розташоване за адресою: Київська область, м. Вишгород, вул. Спортивна, 1.

Вищевказаний договір засвідченого приватним нотаіусом Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Голуб Л.А. та зареєстрованого в реєстрі за № 787.

Відповідно до п.1.1. договору сторони передбачили, що орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування без права викупу орендарем та передачі в суборенду нерухоме майно, яке є комунальною власністю Вишгородської районної ради Київської області, а саме: їдальню (літера Б) площею 371,7 кв.м; медпункт (літера В) площею 97,6 кв.м; гуртожиток (літера Д) площею 129,7 кв.м; літній будинок (літера Є) площею 90,9 кв.м; літній будинок (літера Ж) площею 103,6 кв.м; літній будинок (літера З) площею 100,0 кв.м; приміщення в адміністративному будинку (літера І) площею 10,5 кв.м, яке розташоване за адресою: Київська область, м. Вишгород, вул. Спортивна, 1, та перебуває на балансі Комунального підприємства Вишгородської районної ради "Навчально-спортивна база", вартість якого визначена згідно зі звітом про оцінку вартості майна станом на 31.05.2015 р. і становить за незалежною оцінкою 2866080,00 грн. без ПДВ.

Згідно з п. 1.4., 1.5. договору визначено, що майно передається в оренду з метою організації спортивно-оздоровчих заходів, забезпечення умов навчально-тренувального процесу та навчально-тренувальних зборів спортсменів, організації змістовного відпочинку і дозвілля сім'ї, дітей та молоді. Передача майна в оренду здійснюється за актом приймання-передачі, в якому зазначається стан майна, що орендується та інші відомості за узгодженням сторін.

Розділом 3 договору сторони передбачили орендну плату та розрахунки.

Так, відповідно до п. 3.1. договору місячна орендна плата визначається орендодавцем на підставі методики розрахунку та пропорцій розподілу між районним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем та порядку використання плати за оренду майна спільної комунальної власності територіальної громади сіл, селища, міста Вишгородського району, затвердженої рішенням районної ради від 15.11.2012 р. № 295-25-IV "Про затвердження порядку передачі в оренду майна, що спільною комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міста Вишгородського району", та становить за базовий місяць оренди - червень 2015 року без ПДВ 36614,17 грн. нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється балансоутримувачем у порядку, який визначений чинним законодавством України.

Відповідно до п. 3.3. договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається балансоутримувачем шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції відповідно до чинного законодавства України (при дефляції коефіцієнт дорівнює 1).

Пунктом 3.8. договору передбачено своєчасно і в повному обсязі, до 15 числа наступного за звітним місяця, сплачувати орендну плату до Вишгородського районного бюджету та балансоутримувачу (у платіжних дорученнях, які оформлює орендар, вказується "призначення платежу" за зразком, який надає орендодавець листом при укладенні договору оренди).

Відповідно до п. 3.9. договору орендар перераховує 50% орендної плати балансоутримувачу за вказаними реквізитами та 50% орендної плати до Вишгородського районного бюджету за вказаними реквізитами.

Розділом 5.3. договору сторони передбачили зобов'язання орендаря.

Так, відповідно до п. 5.1. п.п. 5.1.1., 5.1.3. орендар має право використовувати орендоване майно відповідно до його призначення та умов цього договору протягом дії договору; виключно за письмової згоди орендодавця проводити невідокремлювані поліпшення чи реконструкцію орендованого майна за рахунок власних коштів.

Пунктом 5.3. п.п. 5.3.1., 5.3.4., 5.3.6. договору передбачено, що орендар зобов'язується використовувати орендоване майно за цільовим призначенням; своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату та інші платежі відповідно до розділу 3 цього договору; забезпечувати збереження майна, запобігати його пошкодженню та псуванню, утримувати майно в порядку, передбаченому санітарними нормами та правилами пожежної безпеки, підтримувати орендоване майно в належному стані, здійснювати заходи протипожежної безпеки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст