Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 02.03.2016 року у справі №908/2042/14

Постанова ВГСУ від 02.03.2016 року у справі №908/2042/14

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 191

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2016 року Справа № 908/2042/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіСибіги О.М.,суддівБожок В.С., Ходаківської І.П.розглянувши матеріали касаційної скаргиТовариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Александр", м. Запоріжжяна постановуДонецького апеляційного господарського суду від 16.12.2015 рокуу справі господарського суду Запорізької областіза позовомПублічного акціонерного товариства "Запорізький абразивний комбінат", м. ЗапоріжжядоТовариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Александр", м. Запоріжжяпростягнення 597 311,76 грн.

за участю представників

позивача: Лучко О.М.,

відповідача: не з'явився

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство "Запорізький абразивний комбінат" (далі за текстом - ПАТ "Запорізький абразивний комбінат") звернулось до господарського суду Запорізької області з позовом (з урахуванням уточнення позовних вимог) до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Александр" (далі за текстом - ТОВ "ТД "Александр") про стягнення заборгованості за Договором від 23.12.2013 року у розмірі 597 311, 76 грн.

Справа судами розглядалась неодноразово.

Останнім рішенням господарського суду Запорізької області від 16.10.2015 року в позові відмовлено.

Рішення місцевого господарського суду мотивовано тим, що відповідно до положень ст. 692 Цивільного кодексу України продавець, направивши на адресу відповідача повідомлення про розірвання Договору № ПП 1323/69-14063 від 23.12.2013 року, скористався наданим йому правом на відмову від Договору, а тому вимоги про оплату продукції, яка не була отримана покупцем, є безпідставними та необгрунтованими.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 16.12.2015 року рішення господарського суду Запорізької області від 16.10.2015 року було скасовано, позовні вимоги задоволено, присуджено до стягнення з ТОВ "ТД "Александр" на користь ПАТ "Запорізький абразивний комбінат" заборгованість в розмірі 597 311, 76 грн. та судовий збір.

Постанову суду апеляційної інстанції мотивовано тим, що позовні вимоги про стягнення з покупця заборгованості за виготовлену продукцію є законними та обгрунтованими, оскільки у покупця виникло зобов'язання здійснити оплату у строк, встановлений Договором купівлі-продажу, так як матеріалами справи доведено виготовлення позивачем на замовлення покупця продукції та повідомлення останнього про готовність такої продукції у спосіб, передбачений укладеним Договором.

Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції, ТОВ "ТД "Александр" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Донецького апеляційного господарського суду від 16.12.2015 року і залишити в силі рішення господарського суду Запорізької області від 16.10.2015 року.

ПАТ "Запорізький абразивний комбінат" відзиву на касаційну скаргу подано не було.

В судовому засіданні представник позивача проти доводів касаційної скарги заперечував та просив залишити її без задоволення, а постанову суду апеляційної інстанції - без змін.

Відповідача згідно з приписами ст. 1114 ГПК України було належним чином повідомлено про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак він не скористався передбаченим процесуальним законом правом на участь у розгляді справи касаційною інстанцією.

Заслухавши пояснення представника позивача, приймаючи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, постанова Донецького апеляційного господарського суду від 16.12.2015 року - скасуванню, а рішення господарського суду Запорізької області від 16.10.2015 року необхідно залишити в силі з огляду на наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 23.12.2013 року ПАТ "Запорізький абразивний комбінат" (підприємство) та ТОВ "ТД "Александр" (дистриб'ютор) було укладено Договір № ПП1323/69-14063 (далі за текстом - Договір), відповідно до п. 2.1 якого підприємство зобов'язується поставити, а дистриб'ютор прийняти та оплатити продукцію підприємства на умовах, передбачених цим Договором.

Згідно з п. 2.2 даного Договору асортимент, кількість, а також інші необхідні умови зазначаються дистриб'ютором в заявках. Заявки на шліфувальний інструмент, шліфувальну шкурку та вироби з неї, круги відрізні та зачисні надаються на електронну адресу підприємства відповідно до наданих зразків. Заявки на іншу продукцію подаються факсимільним зв'язком.

Пунктом 3.2 Договору передбачено, що дистриб'ютор зобов'язується щомісячно купувати шліфувальний інструмент, шліфувальну шкурку та вироби з неї на суму не менше 800 000 грн. без ПДВ, здійснювати відвантаження продукції відповідно до графіку відвантаження, який щонеділі надається на електронну адресу.

В п. п. 5.1, 5.2 Договору визначено умови оплати за отриманий шліфувальний інструмент на керамічній та бакелітовій зв'язці, шліфувальну шкурку та вироби з неї - відстрочка платежу 30 календарних днів з дня відвантаження протягом І кварталу 2014 року. Якщо строк оплати спливає у вихідні чи святкові дні, то оплата здійснюється завчасно до настання строку. Оплата за іншу продукцію - 100 % передплата. Оплата здійснюється грошовими коштами банківським переказом на поточний рахунок підприємства.

В п. 6.2 Договору сторони погодили, що дистриб'ютор надає заявки на абразивну продукцію до 20 числа місяця, передуючого місяцю поставки. При наданні заявок у більш пізні стоки строк виготовлення встановлюється відповідно до обсягів заявок, що надійшли, та завантаженістю виробництва. Строк виготовлення на прийняту заявку на шліфувальний інструмент на керамічній та бакелітовій зв'язці, шліфувальну шкурку та вироби з неї - до 35 днів з дати прийняття заявки, шарошліфувальних кругів - до 50 днів.

Відповідно до п. п. 6.5, 6.6 цього Договору підприємство надає дистриб'ютору не пізніше кожного четверга до 11 години повідомлення про готовність шліфувального інструмента за заявками. Дистриб'ютор кожний четвер до 13:00 надає електронним та факсимільним зв'язком графік відвантаження шліфувальної шкурки, шліфувального інструмента на керамічній та бакелітовій зв'язках на поточний тиждень по дням, у відповідності до повідомлення підприємства про готовність продукції.

Пунктом 6.7 Договору передбачено, що дистриб'ютор зобов'язаний незалежно від комплектації та строків виготовлення, оплатити та отримати виготовлений за його заявками шліфувальний інструмент на керамічній та бакелітовій зв'язках протягом 7 календарних днів з моменту отримання повідомлення підприємства про його готовність із зазначенням кількості продукції по кожній заявці.

Згідно з п. 7.2 Договору кількість та асортимент продукції, що поставляється, визначається на підставі оформленого рахунка-фактури.

В п. 10.2 Договору зазначено, що підприємство залишає за собою право розпоряджатися неоплаченою та неотриманою протягом 3-х місяців продукцією на свій розсуд.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст