Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 01.08.2016 року у справі №914/2062/14

Постанова ВГСУ від 01.08.2016 року у справі №914/2062/14

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 158

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2016 року Справа № 914/2062/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Карабаня В.Я. -головуючого, Корнілової Ж.О., Чернова Є.В.,розглянувши матеріали касаційної скаргизаступника військового прокурора Львівського гарнізонунапостанову Львівського апеляційного господарського суду від 04.01.16 та ухвалу господарського суду Львівської області від 26.11.15у справігосподарського суду Львівської області № 914/2062/14за позовомЗаступника прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Державного підприємства "Львівський військовий лісокомбінат"доГоловного управління юстиції у Львівській області, Товариства з обмеженою відповідальністю "Трентова Лтд", Приватного підприємства "Спеціалізоване підприємство "Юстиція"особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороніпозивача: Управління Державної казначейської служби України у Новотроїцькому районі Херсонської областіпровизнання недійсними результатів прилюдних торгів і застосування наслідків недійсності правочину

представники сторін:

від Міністерства оборони України - Загуменний В.В.,

від ГПУ - Голуб Є.В.,

У С Т А Н О В И В:

09.09.2014 рішенням господарського суду Львівської області від, залишеним без змін 13.11.2014 постановою Львівського апеляційного господарського суду у задоволенні позову прокурора відмовлено. У частині позовних вимог заявлених до ПП "СП "Юстиція", провадження у справі припинено.

25.02.2015 постановою Вищого господарського суду України касаційну скаргу тимчасово виконуючого обов'язки військового прокурора Західного регіону України залишено без задоволення, а постанову Львівського апеляційного господарського суду від 13.11.2014 р. - без змін.

24.06.2015 постановою Верховного Суду України задоволено заяву Міністерства оборони України про перегляд Верховним Судом України постанови Вищого господарського суду України від 25.02.2015 р. у справі № 914/2062/14 Рішення господарського суду Львівської області від 09.09.2014 р., постанову Львівського апеляційного господарського суду від 13.11.2014 р., постанову Вищого господарського суду України від 25.02.2015 у справі №914/2062/14 скасовано, а справу №914/2062/14 передано на розгляд до господарського суду Львівської області.

26.11.2015 ухвалою господарського суду Львівської області (суддя Цікало А.І.), залишеною без змін 04.01.2016 постановою Львівського апеляційного господарського суду (судді Костів Т.С., Марко Р.І., Желік М.Б.) провадження у справі №914/2062/14 за позовом заступника Львівського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Державного підприємства "Львівський військовий лісокомбінат" до Головного управління юстиції у Львівській області, товариства з обмеженою відповідальністю "Трентова Лтд", приватного підприємства "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" про визнання недійсними результатів прилюдних торгів і застосування наслідків недійсності правочину - припинено на підставі п.6 ст.80 ГПК України, мотивуючи тим, що приватне підприємство "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" станом на 04.07.2014 припинено.

У касаційній скарзі заступник військового прокурора Львівського гарнізону посилався на порушення попередніми судовими інстанціями норм матеріального та процесуального права, тому просив скасувати судові рішення попередніх інстанцій, а справу направити до суду першої інстанції на розгляд по суті заявленого позову.

Проаналізувавши касаційну скаргу на предмет її обґрунтованості у сукупності з іншими матеріалами справи, колегія суддів приходить до висновку про задоволення вимог скарги виходячи з наступного.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено діяльність суб'єкта господарювання, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

За наявності відомостей про припинення діяльності суб'єкта господарювання, який є стороною у справі, господарському суду слід враховувати таке. Відповідно до частини сьомої статті 59 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності. Таким чином, при вирішенні питання щодо припинення провадження у справі на підставі пункту 6 частини першої статті 80 ГПК господарський суд повинен перевірити відповідні відомості в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. У справах про визнання недійсним акта, раніше виданого ліквідованим органом, господарський суд вправі замінити його іншим органом, на який покладено видання відповідних актів.

Припиняючи провадження у справі, місцевий господарський суд, з яким погодилась апеляційна інстанція, виходив із того, що з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців убачається, що відповідач-3 - ПП "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" станом на 04.07.2014 припинило свою діяльність.

Між тим, судами обох інстанцій не враховано, що Головне управління юстиції у Львівській області, та товариство з обмеженою відповідальністю "Трентова Лтд" є діючими юридичними особами. Припинення діяльності суб'єкта господарювання, який був однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва, не перешкоджає розгляду цієї справи по суті щодо інших відповідачів.

Тому за відсутності доказів того, що інші відповідачі у справі ліквідовані, суду слід було припинити провадження лише стосовно відповідача-3. Припинення провадження у справі в цілому на підставі п.6 ч.1 ст.80 ГПК України є порушенням норм процесуального права.

Беручи до уваги, що господарським судом першої інстанції та апеляційним господарським судом допущено порушення норм процесуального права, які унеможливили вирішення спору по суті, колегія суддів, з урахуванням положень статті 1119 ГПК України, дійшла висновку про необхідність скасування ухвали господарського суду Львівської області від 26.11.15 та постанови Львівського апеляційного господарського суду від 04.01.2016 та направлення справи до суду першої інстанції для розгляду по суті.

Виходячи з викладеного, повноважень касаційної інстанції, оскаржувані судові рішення підлягають скасування з направленням справи для розгляду по суті заявлених вимог, під час якого господарському суду необхідно всебічно і повно з'ясувати та перевірити всі фактичні обставини справи, об'єктивно оцінити докази, що мають юридичне значення для її розгляду та вирішення спору по суті, встановити дійсні права та обов'язки сторін, і в залежності від установленого правильно застосувати норми матеріального та процесуального права, якими урегульовано спірні правовідносини, та ухвалити законне й обґрунтоване рішення.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 - 11113 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу заступника військового прокурора Львівського гарнізону задоволити.

Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 04.01.2016 та ухвалу господарського суду Львівської області від 26.11.2015 скасувати, а справу направити до суду першої інстанції.

Головуючий суддяВ.Я. Карабань Суддя Ж.О. Корнілова СуддяЄ.В. Чернов

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст