Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 01.06.2016 року у справі №926/1338/13

Постанова ВГСУ від 01.06.2016 року у справі №926/1338/13

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 180

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2016 року Справа № 926/1338/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючий суддяКорсак В.А.судді:Данилова М.В., Рогач Л.І.розглянувши матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Чернівціобленерго"на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 02.02.2016у справі№ 926/1338/13 Господарського суду Чернівецької областіза позовомЧернівецької міської радидоПублічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Чернівціобленерго"провизнання укладеними договорів оренди землі від 25.11.2013 в редакції Чернівецької міської ради

в судовому засіданні взяли участь представники :

- - позивачаЮзьків М.І.- - відповідачаПрокопець Б.М.

В С Т А Н О В И В:

В грудні 2013 року Чернівецька міська рада звернулася до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Чернівціобленерго", в якій просила визнати укладеними 23 договори оренди землі від 25.11.2013 в редакції Чернівецької міської ради.

Справа розглядалась судами неодноразово.

Останнім рішенням Господарського суду Чернівецької області від 03.11.2015 (суддя Ніколаєв М.І.), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 02.02.2016 у даній справі позов задоволено частково.

Не погоджуючись з рішеннями судів, Публічне акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Чернівціобленерго" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким визнати договори оренди землі укладеними в редакції типового договору, затвердженого постановою КМУ № 220 від 03.03.2004 з урахуванням протоколів розбіжностей відповідача.

У відзиві на касаційну скаргу Чернівецька міська рада не погоджується з доводами касатора і просить суд залишити оскаржувані судові рішення без змін, а скаргу - без задоволення.

Перевіривши доводи касаційної скарги, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Судами попередніх інстанцій на підставі поданих до матеріалів справи доказів встановлено, що Публічне акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Чернівціобленерго" (відповідач у справі) є власником нежитлових будівель по вул. Е.Райса,1, вул. Магалянська, 22/б, вул. Руська, 17-А, вул. Руська, 2/а, вул. А.Кохановського, 10/а, вул. Учительська, 1/а, вул. Каштанова, 46/а, вул. Каштанова, 20/б, вул. Білоруська, 62/а, вул. Кобилиці Лук'яна, 21/б, вул. Устима Кармелюка, 7/а, вул. Глібова Леоніда, 12/а, вул. Ю.Фучика, 2/а, вул. Вірменська, 34/а, вул. І.Козачука, 17/а, вул. І.Козачука, 30/а, вул. П.Сагайдачного, 32/а, вул. В.Александрі, 28/а, вул. Хотинська, 45/Е, вул. Долинянська, 2/Б, вул. Сидора Воробкевича, 19/Б, вул. Південно-Кільцева, 1/Д в м. Чернівці.

31.10.2012 Чернівецькою міською радою прийнято рішення № 639, яким визначено список землекористувачів, яким затверджуються проекти відведення земельних ділянок і надаються земельні ділянки в оренду. Пунктом 14 цього рішення міської ради зобов'язано осіб, яким надаються в оренду земельні ділянки, укласти впродовж 45 календарних днів з дня прийняття цього рішення з Чернівецькою міською радою договори оренди землі та сплатити кошти на розвиток інфраструктури м. Чернівців відповідно до умов договору. Згідно з додатком 4 до цього рішення відповідачу затверджено проекти відведення земельних ділянок і надано земельні ділянки в оренду для обслуговування трансформаторних підстанцій на підставі дозволу на складання проекту відведення, рішення міської ради VI скликання від 25.02.2010 № 1237, рішення міської ради V скликання від 29.04.2010 року № 1297, зокрема терміном оренди 10 (десять) років земельні ділянки, що розташовані за вказаними адресами м. Чернівці.

Рішенням Чернівецької міської ради від 31.10.2013 № 1008 доповнено пункт 1 додатка 4 до рішення міської ради від 31.10.2012 № 639 приміткою щодо встановлення обмеження згідно зі статтею 111 Земельного кодексу України на зазначених вище земельних ділянках та встановлення охоронної зони трансформаторних підстанцій.

29.08.2013 рішенням Чернівецької міської ради № 954 затверджено список землекористувачів, яким затверджуються проекти відведення земельних ділянок і надаються земельні ділянки в оренду, зокрема Публічному акціонерному товариству "Енергопостачальна компанія "Чернівціобленерго" земельна ділянка, що розташована за адресою м. Чернівці, вул. Руська, 2-А для реконструкції трансформаторної підстанції строком на 3 (три) роки на підставі дозволу на складання проекту відведення, рішення міської ради VI скликання від 27.06.2013 № 912 та свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 30.10.2009.

На виконання зазначених рішень, Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради направив для погодження та підписання відповідачу проекти договорів оренди земельних ділянок, які були підписані останнім з протоколами розбіжностей в частині пунктів 4.2, 11.1, 12.4 та п.п. 13.4.2.

В своєму позові позивач послався на те, що відповідач без достатніх правових підстав ухиляється від укладання договорів оренди землі на запропонованих ним умовах. Запропоновані ж відповідачем умови в протоколах розбіжностей, на думку позивача, не відповідають вимогам діючого законодавства.

Висновки судів попередніх інстанцій про часткове задоволення позову колегія вважає достатньо обґрунтованими, з огляду на наступне.

Відповідно до частини п'ятої статті 120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду фізичними або юридичними особами, які не можуть мати у власності земельних ділянок, до них переходить право користування земельною ділянкою, на якій розташований жилий будинок, будівля або споруда, на умовах оренди.

Згідно з частиною першою статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Законом України "Про оренду землі" встановлено, що орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (частина перша статті 6, стаття 13 Закону).

Частиною другою статті 16 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України.

Договір оренди землі укладається у письмовій формі (стаття 14 Закону України "Про оренду землі").

Відповідно до статті 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Істотні умови договору оренди землі визначені частиною першою статті 15 Закону України "Про оренду землі", якими є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди;орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. Частиною другою цієї статті передбачено, що за згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Згідно з частиною третьою статті 631 Цивільного кодексу України сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст