Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 29.09.2016 року у справі №815/1512/14

Постанова ВАСУ від 29.09.2016 року у справі №815/1512/14

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 164

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"29" вересня 2016 р. м. Київ К/800/7941/15

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Шведа Е.Ю.,

суддів: Горбатюка С.А.,

Мороз Л.Л.,

розглянувши у порядку письмового провадження справу закасаційною скаргою Приватного акціонерного товариства «Одеський коньячний завод»

на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 24 квітня 2014 року

та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 03 лютого 2015 року

у справі № 815/1512/14-а

за позовом Приватного акціонерного товариства «Одеський коньячний завод»

до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Одеській області,

третя особа: Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області,

про визнання протиправними і скасування припису та постанов,

встановив:

Приватне акціонерне товариство «Одеський коньячний завод» (далі - ПрАТ «Одеський коньячний завод») звернулось до суду з адміністративним позовом до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Одеській області (далі - Інспекція), третя особа - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській області, в якому просило:

- визнати протиправним та скасувати припис від 11 лютого 2014 року;

- визнати протиправною та скасувати постанову від 20 лютого 2014 року № 45/20-П про накладення на ПрАТ «Одеський коньячний завод» штрафу в розмірі 43848, 00 грн.;

- визнати протиправною та скасувати постанову від 20 лютого 2014 року № 46/21-П про накладення на ПрАТ «Одеський коньячний завод» штрафу у розмірі 54810,00 грн.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 24 квітня 2014 року, залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 03 лютого 2015 року, позов задоволено частково, визнано протиправним та скасовано припис Інспекції в частині вимоги про усунення в термін до 11 березня 2014 року порушення вимог містобудівного законодавства України. У решті позову відмовлено.

У касаційній скарзі позивач, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій в частині відмови у позові, ухвалити у цій частині нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги. Касаційна скарга мотивована тим, що суди попередніх інстанцій під час прийняття рішення по суті спору неповно з'ясували обставини справи та надали їм неправильну юридичну оцінку.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права, правової оцінки обставин справи, суд дійшов наступного висновку.

Суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій в межах касаційної скарги відповідно до ст. 220 КАС України.

Судами встановлено, що фахівцями Інспекції проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства при проведенні будівельних робіт ПрАТ «Одеський коньячний завод» за адресою: вул. Михайлівська, 13, м. Одеса.

За результатами перевірки складено акт перевірки від 11 лютого 2014 року, яким встановлено, що ПрАТ «Одеський коньячний завод» виконано будівельні роботи з реконструкції ротонди та частини головного виробничого корпусу Одеського коньячного заводу для організації музею за адресою: м. Одеса, вул. Мельницька,13 на підставі декларації про початок виконання будівельних робіт з реконструкції, зареєстрованої Інспекцією від 06 червня 2012 року № ОД 08312092508. Об'єкт реконструкції введено в експлуатацію 13 грудня 2013 року шляхом реєстрації Декларації.

Також у вказаному акті зазначено, що в ході перевірки виявлено самовільно збудований об'єкт будівництва - одноповерхова нежитлова будівля на території заводу, орієнтовними розмірами 23х13 м., яка експлуатується у виробничих потребах підприємства.

При цьому, документи на право здійснення цих будівельних робіт відсутні, як і документи, що свідчать про введення об'єкта в експлуатацію. Об'єкт належить до ІІ категорії складності та відсутній у технічному паспорті від 13 березня 2003 року, зареєстрованому КП «ОМБТІ та РОН».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст