Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 28.09.2015 року у справі №0670/2765/11

Постанова ВАСУ від 28.09.2015 року у справі №0670/2765/11

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 134

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 вересня 2015 року м. Київ К/9991/12440/12

Вищий адміністративний суд України в складі колегії суддів:

головуючого судді Пилипчук Н.Г.

суддів Ланченко Л.В.

Цвіркуна Ю.І.

за участю секретаря Ковтун О.С.

представника позивача Сидоришина М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3

на постанову Житомирського апеляційного адміністративного суду від 08.02.2012

у справі № 0670/2765/11

за позовом Хмільницької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Вінницькій області

до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_3

про застосування фінансових санкцій, -

ВСТАНОВИВ:

Подано позов про стягнення з відповідача фінансових санкцій за порушення Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» в сумі 7528000,00 грн.

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 29.11.2011 в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 08.02.2012 постанову суду першої інстанції скасовано, позов задоволено. Стягнуто з відповідача 8584000 грн.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_3 подав касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та залишити в силі постанову суду першої інстанції. Посилається на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, наголошуючи на тому, що суд апеляційної інстанції належно не дослідив питання щодо правомірності проведеної перевірки, безпідставно виходячи з того, що працівники податкової міліції були допущені до проведення перевірки, що не відповідає дійсності. Відповідач також не погоджується з оцінкою судом апеляційної інстанції доказів. Окрім того, зазначає, що суд апеляційної інстанції поширив положення закону, яким збільшено розмір мінімальної заробітної плати, на правовідносини, що виникли до набрання чинності цим законом.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 229 Хмільницька об'єднана державна податкова інспекція реорганізована в Хмільницьку об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 311 Хмільницька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів реорганізована в Хмільницьку об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС.

Таким чином, правонаступником відповідача у справі - Хмільницької об'єднаної державної податкової інспекції Вінницької області є Хмільницька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Вінницькій області.

Враховуючи наведене, відповідно до статті 55 Кодексу адміністративного судочинства України судом касаційної інстанції допущено заміну відповідача у справі - Хмільницької об'єднаної державної податкової інспекції Вінницької області правонаступником - Хмільницькою об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС у Вінницькій області.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника позивача, дослідивши доводи касаційної скарги, матеріали справи, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, суд касаційної інстанції дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» від 15.05.2009 № 1334-VI (у редакції, чинній на час виникненні спірних відносин) до суб'єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі вісім тисяч мінімальних заробітних плат з конфіскацією грального обладнання, а прибуток (дохід) від проведення такої азартної гри підлягає перерахуванню до Державного бюджету України.

Застосування фінансових санкцій, зазначених у частині першій цієї статті, здійснюється за рішенням суду, ухваленим за позовом органів державної податкової служби.

Таким чином, фінансові санкції у вигляді штрафу з конфіскацією грального обладнання та з перерахуванням прибутку (доходу) від проведення такої азартної гри до Державного бюджету України застосовуються до суб'єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст