Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 27.10.2015 року у справі №826/2373/14

Постанова ВАСУ від 27.10.2015 року у справі №826/2373/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 158

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"27" жовтня 2015 р. м. Київ К/800/51009/14

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого -Мойсюка М.І.,

суддів:Іваненко Я.Л.,Тракало В.В.,

при секретарі - Буденку В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Київській області на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 7 квітня 2014 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 4 вересня 2014 року у справі за позовом ОСОБА_4 до Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Київській області про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на службі, -

у с т а н о в и л а :

У лютому 2014 року ОСОБА_4 звернувся з позовом до Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Київській області (далі - ГУ МВС Укр?аїни в Київській області) про визнання протиправним і скасування наказу та поновлення на службі.

В обґрунтування позовних вимог посилався на те, що у відповідності до наказів від 30 листопада? 2012 року № 835 і 29 грудня 2012 року № 1143 о/с відповідач його звільнив з органів внутрішніх справ та запас Збройних Сил України за пунктом 64 підпункту "є" Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №114 від 29 липня 1991 року (далі - Положення), за порушення дисципліни.

Вважаючи оскаржувані накази відповідача такими, що не ґрунтуються на дійсних обставинах справи та вимогах закону, ОСОБА_4 просив задовольнити позов.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 7 квітня 2014 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 4 вересня 2014 року позов задоволено частково.

Визнано протиправними і скасовано накази ГУ МВС України в Київській області від 30 листопада 2012 року № 835 і 29 грудня 2012 року № 1143 о/с. в частині звільнення позивача з органів внутрішніх справ, поновлено ОСОБА_4 на посаді старшого слідчого відділу розслідувань особливо важливих справ та злочинів, вчинених організованими групами і злочинними організаціями слідчого управління ГУ МВС України в Київській області з 29 грудня 2012 року, в решті позову відмовлено.

У касаційній скарзі ГУ МВС України в Київській області посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального і порушення норм процесуального права, просить оскаржувані рішення скасувати та відмовити у позові.

Заслухавши доповідача, перевіривши доводи касаційної скарги, матеріали справи колегія суддів дійшла висновку про задоволення скарги з таких підстав.

Відповідно до частини 1 статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Задовольняючи позов і поновлюючи ОСОБА_4 на службі в органах внутрішніх справ суд першої інстанції, з висновками якого погодився і суд апеляційної інстанції виходив з того, що відповідач порушив порядок та процедуру проведення службового розслідування і накладення дисциплінарного стягнення.

Проте до такого висновку суди дійшли в порушення норм матеріального і процесуального права з таких підстав.

У відповідності зі статтею 159 Кодексу адміністративного судочинства України, судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин справи в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Судами встановлено і це вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_4 проходив службу в органах внутрішніх справ з 1997 року, з серпня 2011 року обіймав посаду старшого слідчого відділу розслідувань особливо важливих справ та злочинів, вчинених організованими групами та злочинними організаціями.

7 листопада 2012 року відповідач провів службове розслідування за інформацією щодо порушення Генеральною прокуратурою України відносно позивача кримінальної справи за ознаками складу злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України.

Зазначені обставини сторонами не заперечуються.

Згідно з висновками службового розслідування, наприкінці вересня - початку жовтня 2012 року ОСОБА_4 спільно з ОСОБА_5, за пособництва адвоката ОСОБА_6 вимагали у громадянина ОСОБА_7 незаконну грошову винагороду за вирішення питання щодо звільнення останнього від кримінальної відповідальності, а також повернення речових доказів по кримінальній справі.

Встановлено, що 16 жовтня 2012 року у ресторані «Смородина» ОСОБА_6 зустрівся з довіреною особою ОСОБА_7 - ОСОБА_8, який передав частину раніше обумовленої незаконної грошової винагороди у розмірі 20 000 доларів США. 7 листопада 2012 року в м. Бориспіль ОСОБА_6 знову зустрівся з ОСОБА_8, який в ході передачі другої частини коштів у розмірі 30 000 доларів США був затриманий працівниками СБУ.

В ході подальших слідчо-оперативних дій 7 листопада 2012 року ОСОБА_4 був затриманий Генеральною прокуратурою України, відносно якого обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст