Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 27.04.2016 року у справі №820/5195/15

Постанова ВАСУ від 27.04.2016 року у справі №820/5195/15

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 127

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2016 року м. Київ К/800/43684/15

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді-доповідача Конюшка К.В.

суддів Гончар Л.Я., Чалого С.Я.

за участю:

секретаря Вишняка О.М.

представника позивача неприбуття

представника відповідача Варламова Д.В.

представника Генеральної

прокуратури України Гудименко Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу управління Держземагенства у м. Харкові Харківської області на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 12 червня 2015 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 14 вересня 2015 року

у справі 820/5195/15

за позовом прокурора Ленінського району м. Харкова в інтересах держави в особі державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція»

до управління Держземагенства у м. Харкові Харківської області

за участю прокуратури Харківської області

про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання винити дії

В С Т А Н О В И В :

У травні 2015 року прокурор Ленінського району м. Харкова в інтересах держави в особі державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція» звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до управління Держземагентства у м. Харкові Харківської області (далі - Управління) про визнання протиправною бездіяльності щодо невжиття заходів до скасування державної реєстрації земельної ділянки площею 1 га по АДРЕСА_1 з кадастровим номером НОМЕР_1; зобов'язання скасувати державну реєстрацію земельної ділянки площею 1 га по АДРЕСА_1 з кадастровим номером НОМЕР_1; зобов'язання скасувати кадастровий номер НОМЕР_1.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 12.06.2015, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 14.09.2015 позов задоволено. Визнано протиправною бездіяльність управління Держземагенства у м. Харкові Харківської області щодо невжиття заходів до скасування державної реєстрації земельної ділянки площею 1 га по АДРЕСА_1 з кадастровим номером НОМЕР_1. Зобов'язано управління Держземагенства у м. Харкові Харківської області скасувати державну реєстрацію земельної ділянки площею 1 га по АДРЕСА_1 з кадастровим номером НОМЕР_1 та її кадастровий номер НОМЕР_1.

Не погоджуючись зі вказаними рішеннями судів попередніх інстанцій, Управління оскаржило їх у касаційному порядку.

У касаційній скарзі скаржник просив скасувати рішення судів попередніх інстанцій з мотивів порушення цими судами норм матеріального та процесуального права, прийняти нове - про відмову у задоволенні позову.

Згідно з частиною другою статті 220 Кодексу адміністративного судочинства (далі - КАС) України суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи і правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, судова колегія дійшла висновку про те, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Як установлено судами попередніх інстанцій, рішенням Харківської міської ради від 27.12.2006 № 221/06 ТОВ «Едельвейс» надано дозвіл на розроблення проектів відведення земельної ділянки для будівництва та експлуатації малоповерхової житлової забудови площею 1 га по АДРЕСА_1. Розроблення проекту землеустрою здійснювалося директором ПП «Вольф» на підставі укладеного з ТОВ «Едельвейс» договором.

В порушення вимог статті 51 Закону України «Про землеустрій» без врахування попередньо погоджених земельною комісією матеріалів місць розташування об'єктів землеустрою, працівниками ПП «Вольф» безпідставно визначені на місцевості та перенесені на плани із зазначенням координат розташування земельні ділянки, вкриті лісовою рослинністю, які розташовані в межах кварталу № 356, виділи 2, 3, 17 Дергачівського лісництва, що підтверджується відомостями публічної індексної кадастрової карти та топографо-геодезичної зйомки Харківського державного проектно - вишукувального інституту агромеліорації і лісового господарства «Харківдіпроагроліс». Свою згоду на вилучення лісогосподарських земель в межах кварталу № 356, виділи 2, 3, 17 Дергачівського лісництва Данилівський, дослідний держлісгосп ТОВ «Едельвейс» не надавав.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст