Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 26.10.2015 року у справі №800/319/15

Постанова ВАСУ від 26.10.2015 року у справі №800/319/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 144

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 жовтня 2015 року м. Київ справа № 800/319/15

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді Швеця В.В.,

суддів Бутенка В.І.,

Малиніна В.В.,

Ситникова О.Ф.,

Іваненко Я.Л.

при секретарі Лопушенко О.В.,

за участю:

позивача ОСОБА_4

представника позивача ОСОБА_5

представника відповідача Юріна К.В.

представника третьої особи Бузницької Г.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, третя особа: Генеральна прокуратура України про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

У серпні 2014 року ОСОБА_4 звернулася до суду з вказаним позовом, в якому просила визнати протиправними дії Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - Комісія) щодо прийняття рішення про її відсторонення від посади судді Деснянського районного суду міста Києва, визнати протиправним та скасувати рішення Комісії від 18 серпня 2015 року про її відсторонення від посади судді Деснянського районного суду міста Києва до 2 вересня 2015 року.

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що рішенням Комісії від 18 серпня 2015 року №53/вп-15 частково задоволено клопотання Генерального прокурора України від 21 липня 2015 року про її відсторонення від посади судді Деснянського районного суду міста Києва до 2 вересня 2015 року, у зв'язку з її притягненням до кримінальної відповідальності за ознаками кримінального правопорушення - злочину передбаченого частиною другою статті 375 Кримінального кодексу України (далі - КК України). Вважає, що дії Комісії щодо прийняття оскаржуваного рішення є протиправними, а саме рішення прийнято відповідачем в порушення частини другої статті 19 Конституції України, частини четвертої статті 49 Закону України від 7 липня 2010 року № 2453-VI «Про судоустрій і статус суддів» (далі - Закон № 2453-VI), статей 132, 154 - 158 Кримінально-процесуального кодексу України (далі - КПК України), пунктів 15.5, 15.6, 15.10, 15.11 Регламенту Комісії, затвердженого рішенням Комісії від 8 червня 2011 року № 1802/зп-11 (далі - Регламент), без надання належної правової оцінки мотивам, наведеним в клопотанні Генерального прокурора України, та без перевірки обґрунтованості підстав, за яких порушено питання про відсторонення її від посади.

Представник відповідача надав письмові заперечення, в яких просив відмовити в задоволенні позовних вимог з підстав правомірності та обґрунтованості оскаржуваного рішення як такого, що прийнято на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені законами України, з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення, у тому числі мотивів, наведених у поданні Генерального прокурора України, правових підстав для відсторонення судді від посади та наслідків відсторонення судді від посади для інших осіб.

Представник третьої особи в своїх поясненнях зазначила, що оскаржуване рішення Комісії прийнято з урахуванням вимог статей 49, 101 Закону № 2453-VI та частини третьої статті 154 КПК України, є законним та обґрунтованим, у зв'язку з чим просила відмовити в задоволенні позову.

Позивач та її представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали та просили позов задовольнити з підстав, наведених у ньому.

Представники відповідача та третьої особи просили відмовити в задоволенні позову з підстав, викладених в письмових запереченнях та поясненнях.

Суд, з'ясувавши обставини справи, вислухавши пояснення сторін, їх представників, дослідивши письмові докази, дійшов наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів справи, Постановою Верховної Ради України від 10 квітня 2008 року № 261-VІ ОСОБА_4 обрано на посаду судді Староміського районного суду міста Вінниці безстроково.

Указом Президента України від 6 вересня 2012 року № 503/2013 року ОСОБА_4 переведено на посаду судді Вінницького міського суду Вінницької області, а Указом від 21 вересня 2012 року № 558/2012 року - на посаду судді Деснянського районного суду міста Києва.

16 липня 2015 року ОСОБА_4, як судді Деснянського районного суду міста Києва, слідчим в особливо важливих справах Генеральної Прокуратури України Білашем В.О. вручено повідомлення Генерального прокурора України про підозру у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого частиною другою статті 375 КК України, а саме в постановленні завідомо неправосудної ухвали, вчиненого в особистих інтересах.

21 липня 2015 року Генеральний прокурор України звернувся до Комісії з клопотанням про відсторонення судді Деснянського районного суду міста Києва ОСОБА_6. від посади строком на два місяці. В клопотанні зазначено, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою судді Деснянського районного суду міста Києва ОСОБА_6. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 375 КК України, а також що у ході досудового розслідування попередньо встановлено постановлення суддею ОСОБА_6. завідомо неправосудної ухвали, відповідно до якої ОСОБА_9 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст