Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 25.02.2016 року у справі №824/2436/13-а

Постанова ВАСУ від 25.02.2016 року у справі №824/2436/13-а

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 116

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"25" лютого 2016 р. м. Київ К/800/38982/14

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді Шведа Е.Ю.,

суддів Горбатюка С.А.,

Мороз Л.Л.,

секретар судового засідання Слободян О.М.,

за участю представника Генеральної прокуратури України Атаманюк І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за

касаційною скаргою Прокуратури Чернівецької області

на постанову Чернівецького окружного адміністративного суду від 17 грудня 2013 року

та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 21 травня 2014 року

у справі № 824/2436/13-а

за позовом прокурора Кельменецького району Чернівецької області

до Кельменецької районної державної адміністрації Чернівецької області,

третя особа: ОСОБА_3,

про визнання протиправним та скасування розпорядження,

встановив:

Прокурор Кельменецького району Чернівецької області звернувся до суду з позовом до Кельменецької районної державної адміністрації Чернівецької області, в якому просив визнати протиправним та скасувати розпорядження Кельменецької районної державної адміністрації Чернівецької області № 146 «Про дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки» від 19 квітня 2012 року.

Постановою Чернівецького окружного адміністративного суду від 17 грудня 2013 року, залишеною без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 21 травня 2014 року, в задоволенні позову відмовлено.

У касаційній скарзі Прокуратура Чернівецької області, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить рішення судів першої та апеляційної інстанцій скасувати і прийняти нове рішення, яким задовольнити позов. Доводи касаційної скарги мотивовані тим, що районна державна адміністрація не наділена повноваженнями розпоряджатись землями за межами населеного пункту, що виділяються з метою будівництва та обслуговування житлового будинку. Крім того, зазначає, що оскільки земельні ділянки, надані для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, належить до категорії земель житлової і громадської забудови, відтак повинні бути розташовані тільки в межах населеного пункту відповідно до його Генерального плану, то надання земельної ділянки для вказаної мети поза межами населеного пункту не відповідає вимогам закону.

В судовому засіданні представник прокуратури касаційну скаргу підтримала, просила задовольнити її з підстав, викладених в ній.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення сторін, їх представників, що з'явились, перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права, правової оцінки обставин справи, суд дійшов наступних висновків.

Судами встановлено, що розпорядженням голови Чернівецької обласної державної адміністрації від 11 червня 2010 року № 368-р створено обласну постійну комісію з питань реалізації обласною державною адміністрацією повноважень у галузі земельних відносин.

Вказаним розпорядженням також затверджено Положення про обласну постійну комісію з питань реалізації обласною державною адміністрацією повноважень у галузі земельних відносин, відповідно до якого постійна комісія створюється з метою розгляду на її засіданні матеріалів щодо передачі земельних ділянок у власність або користування та інших питань у галузі регулювання земельних відносин, розпорядження якими відноситься до компетенції обласної державної адміністрації.

13 серпня 2010 року Чернівецька обласна державна адміністрація, враховуючи рішення обласної постійної комісії з питань реалізації обласною державною адміністрацією повноважень у галузі земельних відносин, надала районним державним адміністраціям доручення № 156-П здійснювати передачу та надавати земельні ділянки для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації за межами населених пунктів. Термін - постійно.

23 березня 2012 року ОСОБА_3 звернулась до голови Кельменецької районної державної адміністрації із заявою про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських будівель, площею 0,10 га із земель запасу Нелиповецької сільської ради, по АДРЕСА_1, за межами населеного пункту, с. Нелипівці.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст