Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 24.02.2016 року у справі №826/17078/14

Постанова ВАСУ від 24.02.2016 року у справі №826/17078/14

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 135

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"24" лютого 2016 р. м.Київ К/800/10720/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого судді: суддів: Стрелець Т.Г., Голяшкіна О.В., Зайця В.С.,

секретар судового засідання - Ярош Д.В.,

за участю представника

третьої особи - Константинова С.А.,

інші учасники процесу не з»явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Страхова компанія "Лемма"

на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 25 листопада 2014 року

та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 17 лютого 2015 року

у справі №826/17078/14

за позовом Публічного акціонерного товариства "Страхова компанія "Лемма"

до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків

фінасових послуг

третя особа: Державна Регуляторна Служба України

про визнання протиправним та скасування розпорядження, -

В С Т А Н О В И Л А:

У листопаді 2014 року Публічне акціонерне товариство "Страхова компанія "Лемма" звернулося до суду з позовом до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг про визнання незаконним розпорядження.

Товариство обґрунтовуючи свої позовні вимоги зазначило, що оскаржене розпорядження прийнято з порушенням Порядку накладення санкцій Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, заходів впливу за порушення законодавства про фінансові послуги, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 20.11.2012 року №2319 та статті 37 Закону України «Про страхування».

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 25 листопада 2014 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 17 лютого 2015 року, у задоволенні позову відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог суди першої та апеляційної інстанцій виходили з того, що оскаржуване розпорядження прийнято з метою визначеною Положенням про Нацкомфінпослуг. Крім того, тимчасове зупинення дії ліцензії товариства оскарженим розпорядженням, не позбавляє права позивача на усунення порушень, які слугували підставою для прийняття такого розпорядження, з подальшим вирішенням питання щодо прийняття рішення про відновлення дії ліцензії.

Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, Публічне акціонерне товариство "Страхова компанія "Лемма" звернувся до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Свою касаційну скаргу товариство обґрунтовує тим, що Нацкомфінпослуг в порушення процедури застосування заходів впливу одразу було винесено Розпорядження про тимчасове зупинення дії ліцензій відносно ПАТ СК «Лемма», що не відповідає законодавству про фінансові послуги.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінасових послуг направила на адресу Вищого адміністративного суду України письмові заперечення на касаційну скаргу, в яких просила залишити касаційну скаргу без задоволення, судові рішення - без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення присутнього в судовому засіданні представника третьої олсоби, розглянувши і обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права і наданої ними правової оцінки обставин у справі, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно частини 2 статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України, суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій в межах касаційної скарги.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст