Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 23.11.2016 року у справі №827/869/13-а

Постанова ВАСУ від 23.11.2016 року у справі №827/869/13-а

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 187

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" листопада 2016 р. м. Київ К/800/60828/13

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Швеця В.В.,

Пасічник С.С.,

Стародуба О.П.,

провівши у порядку письмового провадження касаційний розгляд адміністративної справи

за позовною заявою ОСОБА_4 до Державного агентства земельних ресурсів України, Головного управління Державного агентства земельних ресурсів України у місті Севастополі про поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

провадження в якій відкрито за касаційною скаргою ОСОБА_4 на постанову Окружного адміністративного суду міста Севастополя від 30 липня 2013 року та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 13 листопада 2013 року,

в с т а н о в и л а:

У березні 2013 року ОСОБА_4 (далі - позивач) звернулася до Окружного адміністративного суду міста Севастополя з адміністративним позовом до Державного агентства земельних ресурсів України (далі - відповідач 1, Держземагенство), Головного управління Державного агентства земельних ресурсів України у місті Севастополі (далі - відповідач 2, ГУ Держземагенство), в якому, з урахуванням уточнених позовних вимог, просила:

- визнати протиправним та скасувати наказ голови Державного агентства земельних ресурсів України від 22 січня 2013 року № 133-кт/а «Про звільнення ОСОБА_4.»;

- визнати дії ГУ Держземагенства у місті Севастополі щодо процедури звільнення позивача незаконними;

- поновити ОСОБА_4 на посаді першого заступника начальника ГУ Держземагенства у місті Севастополі з 23 січня 2013 року;

- сплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу, з моменту звільнення до дня поновлення на посаді;

- зобов'язати ГУ Держземагенство у м. Севастополі провести нарахування та виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу з 23 січня 2013 року до дня поновлення на посаді.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Севастополь від 30 липня 2013 року, залишеною без змін ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 13 листопада 2013 року, позов задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано наказ голови Державного агентства земельних ресурсів України від 22 січня2013 року № 133-кт/а «Про звільнення ОСОБА_4.» та зобов'язано ГУ Держземагенства у м. Севастополі нарахувати та виплатити позивачу середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 23 січня 2013 року по 30 липня 2013 року.

У решті позовних вимог - відмовлено.

В обґрунтування касаційної скарги, позивач посилається на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, у зв'язку з чим ставить питання про скасування ухвали апеляційного суду та змінити постанову суду першої інстанції.

У свою чергу, відповідач 1, надіслав письмові заперечення на касаційну скаргу, просить її вимоги залишити без задоволення.

Заслухавши доповідь судді, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та рішення, що приймалися під час її розгляду, колегія суддів приходить до висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до частини 2 статті 200 КАС України суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги, але при цьому може встановлювати порушення норм матеріального чи процесуального права, на які не було посилання в касаційній скарзі.

Судами встановлено, що позивач з 23 грудня 2010 року призначена на посаду першого заступника начальника Головного управління Держкомзему у місті Севастополі (наказ від 23 грудня 2010 року №956-кт).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2011 року № 974 «Про утворення територіальних органів Державного агентства земельних ресурсів» та від 20 жовтня 2011 року №1074 «Про затвердження Порядку здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади» наказом Комісії з проведення реорганізації Державного комітету України із земельних ресурсів від 17 серпня 2012 року №44 прийнято рішення щодо реорганізації Головного управління Держкомзему у місті Севастополі шляхом приєднання до Головного управління Держземагенства у місті Севастополі.

Відповідно до частин 2, 3 статті 36, пункту 1 частини 1 статті 40 КЗпП України у разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення), якщо не відбулось скорочення чисельності або штату працівників, дія трудового договору працівника продовжується.

Встановлена законодавством можливість реорганізації державної установи (організації) з одночасним створенням іншої, яка буде виконувати повноваження (завдання) установи, що реорганізується, не виключає, а передбачає зобов'язання роботодавця (держави) по працевлаштуванню працівників реорганізованої установи.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст