Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 23.11.2016 року у справі №367/7555/15-а

Постанова ВАСУ від 23.11.2016 року у справі №367/7555/15-а

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 155

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" листопада 2016 р. м. Київ К/800/8947/16

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого судді: суддів: Стрелець Т.Г. Голяшкіна О.В. Кравцова О.В.

розглянувши в письмовому провадженні касаційну скаргу представника ОСОБА_4 - ОСОБА_5

на постанову Ірпінського міського суду Київської області від 21 січня 2016 року

та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 01 березня 2016 року

у справі №367/7555/15-а

за позовом ОСОБА_4

до Бучанської міської ради Київської області

про визнання незаконним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И Л А:

У жовтні 2015 року ОСОБА_4 звернувся до Ірпінського міського суду Київської області з позовом до Бучанської міської ради Київської області про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Бучанської міської ради Київської області №395 від 15 вересня 2015 року «Про відмову щодо видачі довідки про присвоєння поштової адреси»; зобов'язання Бучанську міську раду Київської області в особі виконавчого комітету Бучанської міської ради Київської області видати йому довідку про присвоєння поштової адреси об'єкту нерухомості у вигляді аптеки з аптечним магазином, який було здано в експлуатацію відповідно до декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Постановою Ірпінського міського суду Київської області від 21 січня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 01 березня 2016 року, у задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, представник ОСОБА_4 - ОСОБА_5 звернувся до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить вищезазначені судові рішення скасувати та ухвалити нове, яким позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення присутніх в судовому засіданні представників сторін, розглянувши і обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права і наданої ними правової оцінки обставин у справі, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Враховуючи неприбуття в судове засідання сторін, належних чином повідомлених про дату, час і місце касаційного розгляду, справу розглянуто в порядку письмового провадження, що передбачено пунктом 2 частини 1 статті 222 Кодексу адміністративного судочинства України.

Згідно частини 2 статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України, суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій в межах касаційної скарги.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що відповідно до рішення Бучанської міської ради Київської області №575-24-V від 27 грудня 2007 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду фізичній особі-підприємцю ОСОБА_4 в АДРЕСА_1 було затверджено фізичній особі-підприємцю ОСОБА_4 проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду, площею 200 кв.м., терміном на 5 років, для будівництва та обслуговування аптеки та продуктового магазину в АДРЕСА_1

Згідно з рішенням виконавчого комітету Бучанської міської ради Київської області № 161 від 18 березня 2008 року ОСОБА_4 було дозволено виконати проектно-вишукувальні роботи по будівництву аптеки та продуктового магазину на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1

17 вересня 2010 року Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Київській області надала позивачу дозвіл № 666/10 на виконання будівельних робіт з будівництва аптеки з аптечним магазином за адресою: АДРЕСА_1

23 червня 2014 року Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Київській області було зареєстровано Декларацію про готовність аптеки з аптечним магазином за адресою: АДРЕСА_1 до експлуатації.

При цьому, відповідно до рішення виконавчого комітету Бучанської міської ради Київської області №513/1 від 15 грудня 2009 року уточнено адресний номер земельної ділянки, що розташована в АДРЕСА_1 та встановлено адресу: АДРЕСА_2

У зв'язку з цим, у вересні 2014 року ОСОБА_4 звернувся до Бучанської міської ради Київської області із заявою про присвоєння юридичної адреси зазначеній аптеці та аптечному магазину, однак у відповідь отримав листа №1283 від 27 жовтня 2014 року з вимогою надати договір про сплату пайової участі у розвиток інфраструктури м. Буча Київської області.

Рішенням Бучанської міської ради Київської області №1974-61-VI від 27 листопада 2014 року відмовлено ФОП ОСОБА_4 у звільненні від сплати пайової участі у розвиток інфраструктури м. Буча у зв'язку із будівництвом аптеки з аптечним магазином, що розташований за адресою: АДРЕСА_1

В подальшому, рішенням виконавчого комітету Бучанської міської ради Київської області № 395 від 15 вересня 2015 року «Про відмову щодо видачі довідки про присвоєння поштової адреси» в задоволенні заяви ОСОБА_4 було відмовлено та зобов'язано його укласти з Бучанською міською радою Київської області договір пайової участі та сплатити кошти пайової участі у розвиток інфраструктури м. Буча.

Вважаючи вказане рішення відповідача протиправним, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст