Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 21.03.2016 року у справі №800/508/15

Постанова ВАСУ від 21.03.2016 року у справі №800/508/15

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 163

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 березня 2016 року м. Київ справа № 800/508/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

головуючої судді: Васильченко Н.В.,

суддів: Горбатюка С.А.,

Стрелець Т.Г.,

Зайця В.С.,

Леонтович К.Г.,

при секретарі судового засідання: Яроші Д.В.,

за участі представників відповідачів: Білопольської Н.А., Белінської О.В., Нарольської Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за позовом ОСОБА_7 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції про скасування рішення, визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_7 звернулася до Вищого адміністративного суду України з адміністративним позовом до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції з вимогами про визнання протиправними дій Вищої ради юстиції щодо доручення Вищій кваліфікаційній комісії суддів України здійснити перевірку про наявність в діях судді апеляційного суду Донецької області ОСОБА_7 ознак дисциплінарного проступку та порушення присяги судді та щодо зупинення розгляду матеріалів про звільнення з посади за загальними обставинами; визнання незаконним та скасування рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 18 листопада 2015 року щодо надання рекомендації Вищий раді юстиції про звільнення ОСОБА_7 з посади судді апеляційного суду Донецької області за ознаками порушення присяги судді; визнання протиправними дій Вищої ради юстиції щодо порушення строку розгляду заяви судді ОСОБА_7 про звільнення з посади судді апеляційного суду Донецької області за власним бажанням; зобов'язання Вищої ради юстиції прийняти рішення щодо направлення подання до Верховної ради України про звільнення ОСОБА_7 з посади судді апеляційного суду Донецької області за власним бажанням та направити його до Верховної ради України з відповідним пакетом документів; в процесі підготовки справи до розгляду витребувати у відповідачів зазначені в позовній заяві оскаржувані рішення, оскільки позивачу їх ніхто не вручав, про їх наявність не повідомляв, у зв'язку з чим позивач не має можливості надати їх суду для забезпечення належного розгляду справи, про наявність таких рішень позивачу стало відомо тільки наприкінці листопада 2015 року з всесвітньої мережі Інтернет.

Представники ВРЮ та ВККС заперечували проти заявлених позовних вимог, зазначаючи, що рішення та дії відповідачів прийняті та вчинені відповідно до закону в межах повноважень.

Дослідивши надані та встановлені судом докази та оцінивши їх в сукупності, заслухавши пояснення сторін, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення позову з огляду на таке.

Указом Президента України від 23 лютого 2000 року №275/2000 ОСОБА_7 призначена на посаду судді Центрально-Міського районного суду міста Макіївки Донецької області.

Постановою Верховної ради України від 3 березня 2005 року №2463-IV позивача обрано на посаду судді Центрально-Міського районного суду міста Макіївки Донецької області безстроково.

Постановою Верховної Ради України № 471-V від 14 грудня 2007 року її обрано суддею апеляційного суду Донецької області безстроково.

З 1 вересня 2014 року робота апеляційного суду Донецької області була припинена розпорядженням голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 2 вересня 2014 року №2710/38-14 за поданням Державної судової адміністрації України було змінено підсудність по кримінальним та цивільним справам

29 вересня 2014 року ОСОБА_7 написала заяву про звільнення за власним бажанням та надіслала її рекомендованою поштою до Вищої ради юстиції. Також до заяви був доданий весь необхідний пакет документів.

У серпні 2015 року секція Вищої ради юстиції приступила до розгляду заяви позивача і ухвалила висновок рекомендувати Вищій раді юстиції звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для встановлення в діях 10 суддів, у тому числі і ОСОБА_7, ознак дисциплінарного проступку та порушення присяги судді та зупинити розгляд матеріалів щодо звільнення з посади за загальними обставинами.

29 січня 2015 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло звернення голови Ради суддів України щодо порушення присяги суддями. В обґрунтування звернення заявник зазначила, що деякі з суддів, які є носіями судової влади в Україні та уповноважені здійснювати правосуддя й виконувати свої обов'язки на професійній основі, призначені на посади у незаконно створених установах самопроголошеної "Донецької Народної Республіки" (далі - "ДНР", "судах ДНР"). Ця обставина встановлена зі змісту документа - "Указу голови ДНР" № 03 від 9 січня 2015 року, копія якого надана як додаток до звернення. Згідно з цим документом серед "суддів", призначених у "Верховний суд ДНР", значиться ОСОБА_7

Голова Ради суддів України вказала, що цей факт негативно впливає на авторитет судової влади в Україні, яка здійснюється незалежними та безсторонніми судами, утвореними згідно із законодавством України, та просила Комісію здійснити перевірку такої неналежної поведінки цих суддів.

З метою інформування судді ОСОБА_7 про наявність у Комісії звернення щодо неї, 11 вересня 2015 року на офіційному веб-сайті Комісії було розміщено оголошення, яким судді запропоновано надати відомості щодо свого місцезнаходження для направлення їй копії звернення або надіслати пояснення щодо порушення, вчинення якого ставиться їй у вину, протягом десяти днів з дня розміщення оголошення.

Суддя ОСОБА_7, письмових пояснень стосовно обставин, викладених у зверненні, не надала.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст