Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 20.04.2016 року у справі №826/15832/14

Постанова ВАСУ від 20.04.2016 року у справі №826/15832/14

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 125

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"20" квітня 2016 р. м. Київ К/800/11228/15

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

Лосєва А.М.,

Бившевої Л.І.,

Шипуліної Т.М.,

за участю секретаря Титенко М.П.

представників сторін:

позивача не з'явився,

відповідача Рогоза Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргуДержавної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Міндоходів у місті Києвіна постановуОкружного адміністративного суду міста Києва від 03 листопада 2014 рокута ухвалуКиївського апеляційного адміністративного суду від 24 лютого 2015 рокуу справі826/15832/14за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Аксон Груп»доДержавної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Міндоходів у місті Києвіпровизнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Аксон Груп» (далі по тексту - позивач, ТОВ «Аксон Груп») звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Міндоходів у місті Києві (далі по тексту - відповідач, ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві), в якому просило:

- визнати протиправними дій відповідача щодо складання акту від 01 вересня 2014 року №2651/26-55-22-09/38865823 «Про неможливість проведення зустрічної звірки Товариства з обмеженою відповідальністю «Аксон Груп», код за ЄДРПОУ 38865823 щодо підтвердження господарських відносин платниками податків за період з 01 липня 2014 року по 31 липня 2014 року»;

- зобов'язати відповідача вилучити з бази даних «Податковий блок» - «Аналітична система. Перегляд результатів співставлення. Дані результатів перевірок» дані, які вносились за результатами складання звірки згідно з актом.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 03 листопада 2014 року, яка залишена без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 24 лютого 2015 року, позов задоволено.

Посилаючись на невідповідність висновків судів положенням чинного законодавства, відповідач звернувся до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржувані судові рішення попередніх інстанцій та постановити нове, яким у задоволенні позову відмовити.

Позивач письмових заперечень на касаційну скаргу не надав.

Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, відповідачем 01 вересня 2014 року складено акт, у якому зазначено, що відповідно до пункту 73.5 статті 73 Податкового кодексу України, ним здійснено відповідні заходи з метою проведення зустрічної звірки позивача за період із 01 липня 2014 року по 31 липня 2014 року.

На підставі зазначеного акта відповідачем внесено інформацію до автоматизованої інформаційної системи «Податковий блок» та інших інформаційних баз органів доходів і зборів інформації.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем неправомірно складено акт про неможливість проведення зустрічної звірки від 01 вересня 2014 року №2651/26-55-22-09/38865823, а також що у податкового органу не було правових підстав для корегування показників податкового кредиту та податкових зобов'язань позивача в АІС «Податковий блок».

З такими висновками погодився і суд апеляційної інстанції.

Переглянувши рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального і процесуального права, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги, з огляду на наступне.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, щодо компетенції контролюючих органів, повноважень і обов'язків їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальності за порушення податкового законодавства, урегульовані Податковим кодексом України у відповідній редакції (далі по тексту - ПК України).

У пункті 61.1 статті 61 ПК України визначено, що податковий контроль - це система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Способом здійснення такого контролю є, зокрема, інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності контролюючих органів (підпункт 62.1.2 пункту 62.1 статті 62 ПК України).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст