Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 20.03.2017 року у справі №800/651/16

Постанова ВАСУ від 20.03.2017 року у справі №800/651/16

03.04.2017
Автор:
Переглядів : 459

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2017 року м. Київ справа № 800/651/16

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

головуючого: судді Мороза В.Ф.

суддів: Гончар Л.Я.

Єрьоміна А.В.

Донця О.Є.

Кравцова О.В.

секретар судового

засідання Слободян О.М.

за участю:

позивача ОСОБА_5

представника Вищої кваліфікаційної комісії суддів України - Предоляк Н.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_5 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про визнання незаконним та скасування рішення,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_5 звернувся до Вищого адміністративного суду України, як до суду першої інстанції, з позовом до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про визнання незаконним та скасування рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 05.12.2016 №41/вс-16.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що оскаржуване рішення відповідача прийнято не на підставі наданих йому повноважень та усупереч закону, оскільки у рішенні, яким позивачу відмовлено у допуску до участі у конкурсі, не наведено обґрунтування висновків щодо неможливості обраховувати стаж наукової діяльності та професійний досвід адвоката, що здобуті у один і той самий період, у їх сукупності.

Позивач у судовому засіданні підтримав позовні вимоги та просив задовольнити адміністративний позов у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні надав пояснення та просив відмовити в задоволенні позову повністю.

Заслухавши пояснення сторін, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами в межах заявлених позовних вимог, колегія суддів дійшла висновку про відмову в задоволенні позову, виходячи з такого.

ВККС України 07 листопада 2016 року прийнято рішення № 145/зп-16 про оголошення конкурсу на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду, затверджено Умови проведення конкурсу та визначено, що питання допуску кандидата на посаду судді до участі у конкурсі та допуску кандидата на посаду судді до проходження кваліфікаційного оцінювання вирішується Комісією у складі колегії.

30.11.2016 позивач звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із заявою про участь у конкурсі на зайняття посади судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

05.12.2016 Вища кваліфікаційна комісія суддів України прийняла рішенням № 41/вс-16, яким відмовила позивачу у допуску до участі у конкурсі на посаду судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Рішення комісії мотивовано тим, що у позивача наявний стаж наукової роботи близько 7 років 10 місяців, здобутий з 01.02.2009 по день подання кандидатом документів, та досвід професійної діяльності адвоката, що становить близько 7 років 1 місяць, здобутий у той самий час, що й науковий стаж. Відтак, на думку колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, стаж наукової діяльності та професійний досвід адвоката, здобуті в один і той самий час, що не можна рахувати у їх сукупності.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з частиною третьою статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст