Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 18.02.2016 року у справі №800/58/16

Постанова ВАСУ від 18.02.2016 року у справі №800/58/16

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 140

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 лютого 2016 року м. Київ справа № 800/58/16

Вищий адміністративний суд України в складі колегії суддів:

головуючого судді Пилипчук Н.Г.

суддів Ланченко Л.В.

Олендера І.Я.

Сіроша М.В.

Цвіркуна Ю.І.

за участю секретаря Ковтун О.С.

позивача народного депутата України Купрія В.М.

представника відповідача Гуцала Д.С.

розглянувши позов народного депутата України Купрія Віталія Миколайовича

до Президента України

про визнання протиправною бездіяльності, -

ВСТАНОВИВ:

Народний депутат України Купрій В.М. подав до Вищого адміністративного суду України як до суду першої інстанції позов про визнання протиправною бездіяльності Президента України Порошенка П.О. щодо нерозгляду депутатського звернення від 12.11.2015 № 885-дз, направленого 12.11.2015, та ненадання відповіді на зазначене звернення.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що станом на 02.02.2016 відповіді щодо розгляду депутатського звернення або офіційного листа про продовження строків його розгляду з обґрунтуванням причин такого продовження від Президента України не надійшло.

Народний депутат України Купрій В.М. вважає, що зазначена бездіяльність є протиправною, оскільки Президент України порушив вимоги частин другої і четвертої статті 16 Закону України «Про статус народного депутата України» від 17.11.1992 № 2790-XII і така бездіяльність порушує право народного депутата України на депутатське звернення, визначене статтею 6 Закону України «Про статус народного депутата України» від 17.11.1992 № 2790-XII.

У судовому засіданні позивач підтримав адміністративний позов.

У письмових запереченнях на касаційну скаргу представник Президента України просить відмовити в задоволенні позову. Заперечення на позов обґрунтовує тим, що Президент України здійснює свої повноваження у встановлених Конституцією України межах. Конституцією не передбачено повноважень Глави держави розглядати депутатські звернення і надавати письмові відповіді на них.

У судовому засіданні представник відповідача позов не визнав.

Заслухавши пояснення позивача, представника відповідача, дослідивши наявні у справі докази, суд встановив такі обставини.

Народний депутат України Купрій В.М. направив до Президента України депутатське звернення від 12.11.2015 № 885-дз. Факт направлення депутатського звернення сторонами не заперечується.

У депутатському зверненні викладено пропозицію до Президента України повідомити, яке його майно на території Російської Федерації конфісковано та на яке майно накладено арешт.

Відповідно до пункту 7 статті 6 Закону України «Про статус народного депутата України» від 17.11.1992 № 2790-XII (в редакції, чинній на час виникнення спірних відносин) (далі - Закон № 2790-XII) народний депутат у порядку, встановленому законом звертається із депутатським запитом або депутатським зверненням до Президента України, органів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України тощо.

Частиною першою статті 16 Закону № 2790-XII передбачено, що народний депутат має право на депутатське звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності та підпорядкування, об'єднань громадян з питань, пов'язаних з депутатською діяльністю, і брати участь у розгляді порушених ним питань.

Депутатське звернення - викладена в письмовій формі пропозиція народного депутата, звернена до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян здійснити певні дії, дати офіційне роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст