Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 16.12.2015 року у справі №800/400/15

Постанова ВАСУ від 16.12.2015 року у справі №800/400/15

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 127

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2015 року Справа № 800/400/15

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів: Головуючого судді Юрченко В.П., Суддів: Вербицької О.В., Карася О.В., Рибченка А.О., Федорова М.О., секретар судового засідання - Іванов Д.О., за участю: представника відповідача - Ліходій О.О. розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до Вищої ради юстиції про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до Вищого адміністративного суду України з адміністративним позовом до Вищої ради юстиції в якому просив:

- визнати протиправною бездіяльність Вищої ради юстиції щодо невжиття дієвих заходів стосовно внесення до Верховної Ради України подання про звільнення у відставку судді Вищого адміністративного суду України ОСОБА_2;

- зобов'язати Вищу раду юстиції внести протягом місяця до Верховної Ради України подання про звільнення у відставку суддю Вищого адміністративного суду України ОСОБА_2

В обґрунтування позовних вимог вказав, що будучи обраним безстроково на посаду судді Вищого адміністративного суду України та маючи загальний безперервний стаж на посаді судді (арбітра) 25 років, подав заяву до Вищої ради юстиції щодо внесення Верховній Раді України подання про звільнення його у відставку, проте, всупереч вимог законодавства України, відповідач допустив протиправну бездіяльність, шляхом невнесення протягом 14 місяців вказаного подання на розгляд законодавчому органу.

Позивач в судове засідання не з'явився, разом з тим надіслав до суду заяву, в якій наполягав на задоволенні позовних вимог та просив розглядати справу без його участі.

Представник відповідача у судовому засіданні надала пояснення, аналогічні письмовим запереченням та доповненням до них, значивши про те, що при виконанні визначених Конституцією України та Законом України «Про Вищу раду юстиції» повноважень щодо внесення до Верховної Ради України подання про звільнення ОСОБА_2 з посади судді Вищого адміністративного суду України у зв'язку з поданням заяви про відставку, Вищою радою юстиції не було допущено протиправних дій або бездіяльності, просила відмовити в задоволенні позовних вимог.

Заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши докази у справі, колегія суддів приходить до наступного.

Постановою Верховної Ради України від 17 листопада 2011 року № 4048-VI ОСОБА_2 обрано на посаду судді Вищого адміністративного суду України.

14 липня 2014 року Вищим адміністративним судом України, супровідним листом № 919/9/14-14 направлено до Вищої ради юстиції перелік документів стосовно судді Вищого адміністративного суду України ОСОБА_2 у зв'язку з подачею ним заяви про відставку.

У вказаний перелік документів входили, зокрема, заяви ОСОБА_2 від 27 лютого 2014 року до Верховної Ради України про звільнення його з посади судді Вищого адміністративного суду України у відставку та до Вищої ради юстиції щодо внесення подання про звільнення його з посади судді Вищого адміністративного суду України у зв'язку з поданням заяви про відставку.

Зазначені документи отримані відділом документального забезпечення і контролю Вищої ради юстиції 14 липня 2014 року за вх. № 289/0/6-14.

Проте, 11 квітня 2014 року з набранням чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової системи в Україні» припинились повноваження членів Вищої ради юстиції, крім тих, які перебувають у даному органі за посадою.

12 лютого 2014 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», який передбачав внесення змін, зокрема, до Закону України «Про Вищу раду юстиції», що в свою чергу стало передумовою формування нового складу Вищої ради юстиції, яка з 04 червня 2015 року розпочала роботу в складі 17 членів.

14 липня 2015 року секція Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад вирішила відкласти розгляд матеріалів про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення ОСОБА_2 з посади судді Вищого адміністративного суду України у зв'язку з поданням заяви про відставку з підстав встановлення наявності скарг на дії позивача та відсутність результатів їх розгляду.

23 листопада 2015 року вказана секція дійшла висновку рекомендувати Вищій раді юстиції внести подання до Верховної Ради України про звільнення ОСОБА_2 з посади судді Вищого адміністративного суду України у відставку.

На час розгляду справи зазначене рішення секції не розглянуто, тобто по заяві ОСОБА_2 від 27 лютого 2014 року подання до Верховної ради України про звільнення у відставку не направлено.

Відповідно до частини третьої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Частиною другою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Колегія суддів приходить до висновку, що відповідачем не спростовано наявність протиправної бездіяльності при розгляді заяви ОСОБА_2 від 27 лютого 2014 року про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення з посади судді Вищого адміністративного суду України, виходячи з наступного.

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України від 28 червня 1996 року, Законом України «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 року № 2453-VI (далі - Закон № 2453-VI), Законом України «Про Вищу раду юстиції» від 15 січня 1998 року № 22/98-ВР (далі - Закон № 22/98-ВР), Регламентом Вищої ради юстиції, затвердженим рішенням Вищої ради юстиції від 30 липня 2015 року № 355/0/15-15 (далі - Регламент) та Законом України «Про справедливий суд» від 12 лютого 2015 року № 192-VIII (далі - Закон № 192-VIII).

Статтею 100 Закону № 2453-VI (в редакції від 01 травня 2014 року) передбачено, що суддя суду загальної юрисдикції звільняється з посади органом, який його обрав або призначив, виключно з підстав, передбачених частиною п'ятою статті 126 Конституції України, за поданням Вищої ради юстиції.

Згідно з пунктом 9 частини п'ятою статті 126 Конституції України суддя звільняється з посади органом, що його обрав або призначив, у разі подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням.

Пунктом першим частини першої статті 131 Конституції України закріплено повноваження Вищої ради юстиції вносити подання про призначення суддів на посади або про звільнення їх з посад.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст