Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 16.06.2016 року у справі №821/2116/15-а

Постанова ВАСУ від 16.06.2016 року у справі №821/2116/15-а

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 141

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"16" червня 2016 р. м. Київ К/800/2223/16

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Головчук С.В. (суддя-доповідач), Ліпського Д.В., Черпака Ю.К.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Головного управління ДФС у Херсонській області

на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2015 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 17 грудня 2015 року

у справі за позовом ОСОБА_4 до Головного управління ДФС у Херсонській області (далі - ГУ ДФС) у Херсонській області про скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді та стягнення грошового забезпечення за час вимушеного прогулу,

в с т а н о в и л а :

У липні 2015 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом про визнання протиправним та скасування наказу Головного управління Міндоходів у Херсонській області від 18 червня 2015 року №67-о «Про звільнення», поновлення на посаді старшого оперуповноваженого з особливо важливих справ оперативно-технічного відділу оперативного управління Головного управління Міндоходів у Херсонській області та стягнення грошового забезпечення за час вимушеного прогулу.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що його неправомірно звільнено зі служби за підпунктом «г» пункту 64 (через скорочення штатів) Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 1991 року № 114 (далі - Положення), так як скорочення чисельності штату при перетворенні Головного управління Міндоходів у Херсонській області на ГУ ДФС у Херсонській області не було, що унеможливлює звільнення із служби.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2015 року, яку залишено без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 17 грудня 2015 року, позов задоволено. Визнано протиправним та скасовано наказ Головного управління Міндоходів у Херсонській області від 18 червня 2015 року № 67-о «Про звільнення». Поновлено ОСОБА_4 на посаді старшого оперуповноваженого з особливо важливих справ оперативно-технічного відділу оперативного управління Головного управління Міндоходів у Херсонській області. Стягнуто з ГУ ДФС у Херсонській області на користь позивача грошове забезпечення за час вимушеного прогулу у сумі 19024,47 грн.

У касаційній скарзі ГУ ДФС у Херсонській області порушує питання про скасування рішень судів першої та апеляційної інстанцій і ухвалення нового судового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог. Зазначає, що судами порушено норми матеріального та процесуального права, оскільки при звільненні позивача дотримано вимоги чинного законодавства.

Перевіривши доводи касаційної скарги, матеріали справи, правильність застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами встановлено, що ОСОБА_4 проходив службу на посаді старшого оперуповноваженого з особливо важливих справ оперативно-технічного відділу оперативного управління Головного управління Міндоходів у Херсонській області.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 160 утворено Державну фіскальну службу внаслідок реорганізації Міністерства доходів і зборів України шляхом перетворення.

Згідно із наказами ГУ Міндоходів у Херсонській області, які видавались у період з жовтня 2014 року по травень 2015 року, працівників податкової міліції, в тому числі позивача, попереджали про можливе звільнення зі служби у зв'язку з реорганізацією, пов'язаною з перетворенням ГУ Міндоходів у Херсонській області в ГУ ДФС України у Херсонській області. У цей період відповідачем формувались та затверджувались структури управління та штатний розклад, зокрема, податкової міліції.

Позивачу була запропонована посада старшого оперуповноваженого оперативно-технічного відділу ГУ ДФС у Херсонській області, на яку він погодився.

23 квітня 2015 року начальник ГУ ДФС у Херсонській області Лазарєв В.О. звернувся до начальника Головного оперативного управління ДФС України генерал-майора податкової міліції Лісового Г.О. з поданням про погодження призначення позивача на вказану посаду.

18 червня 2015 року ДФС України листом повідомило ГУ ДФС у Херсонській області, що «заперечує призначення підполковника податкової міліції ОСОБА_4 на посаду старшого оперуповноваженого оперативно-технічного відділу оперативного управління ГУ ДФС у Херсонській області», без відповідного обґрунтування.

В цей же день відповідачем запропонована позивачу інша посада в іншій установі - посада старшого оперуповноваженого відділу оперативного супроводження адміністрування ПДВ оперативного управління ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області. Від цієї посади позивач відмовився.

Наказом Головного управління Міндоходів у Херсонській області від 18 червня 2015 року № 67-о старшого уповноваженого з особливо важливих справ оперативно-технічного відділу оперативного управління Головного управління Міндоходів у Херсонській області ОСОБА_4 звільнено зі служби в податковій міліції в запас Збройних Сил України за підпунктом «г» пункту 64 (через скорочення штатів) Положення.

Підпунктом «г» пункту 64 Положення встановлено, що особи середнього, старшого і вищого начальницького складу звільняються зі служби в запас (з постановкою на військовий облік) через скорочення штатів - при відсутності можливості подальшого використання на службі.

Судами встановлено, що на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 311 «Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України» проводилась реорганізація територіальних органів Міністерства доходів і зборів шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної фіскальної служби.

Штатним розписом ГУ Міндоходів у Херсонській області на 2014 рік станом на 1 січня 2014 року в штаті передбачалось всього 298 штатних одиниць; в оперативно-технічному відділі, в якому працював позивач, кількість штатних посад складала 7 осіб.

01 жовтня 2014 року затверджено штатний розпис ГУ ДФС у Херсонській області на 2014 рік, яким визначено штат у кількості 307 штатних одиниць, в тому числі в оперативно-технічному відділі 9 осіб.

Отже, кількість штатних одиниць в ГУ ДФС у Херсонській області, в тому числі в оперативно-технічному відділі, збільшилась в порівнянні з ГУ Міндоходів у Херсонській області.

Таким чином у відповідача не відбулось скорочення штатів.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст