Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 14.12.2016 року у справі №826/12005/14

Постанова ВАСУ від 14.12.2016 року у справі №826/12005/14

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 191

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"14" грудня 2016 р. м. Київ К/800/18551/15

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Шведа Е.Ю.,

суддів: Горбатюка С.А.,

Мороз Л.Л.,

секретар судового засідання Скавуляк Т.В.,

за участю: представника позивача ОСОБА_2,

представника відповідача Маковій О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за

касаційною скаргою Державної архітектурно-будівельної інспекції України

на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 28 жовтня 2014 року

та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 26 березня 2015 року

у справі № 826/12005/14

за позовом ОСОБА_4

до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Київській області

про скасування акту перевірки, припису, протоколу та постанови,

встановив:

ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Київській області (далі - Інспекція), в якому, з урахуванням збільшення позовних вимог, просила:

- скасувати акт перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, державних будівельних норм, стандартів і правил від 18 липня 2014 року складений Інспекцією;

- скасувати припис № С-1807/1 про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил від 18 липня 2014 року, виданий Інспекцією;

- скасувати протокол № 1-Л-А-1807/344 про адміністративне правопорушення, складений Інспекцією;

- скасувати постанову по справі про адміністративне правопорушення № А-0108/1 від 01 серпня 2014 року, прийняту Інспекцією.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 28 жовтня 2014 року в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 26 березня 2015 року постанову суду першої інстанції скасовано, ухвалено нову постанову, якою позов задоволено частково, визнано протиправними та скасовано припис та постанову Інспекції, в іншій частині позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з вказаним судовим рішенням відповдіачем подано касаційну скаргу, в якій він посилається на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, неповноту з'ясування судом обставин справи, просить рішення суду апеляційної інстанції скасувати та скасувати рішення суду першої інстанції в частині відмови в задоволенні позовної вимоги щодо скасування постанови № А-0108/1 від 01 серпня 2014 року, як такої, що повинна була розглядатись міським адміністративним судом та направити справу на новий розгляд до місцевого адміністративного суду. Доводи касаційної скарги мотивовані тим, зокрема, що Інспекцією проведено позапланову перевірку об'єкта будівництва з дотриманням вимог законодавства. Вказаною перевіркою встановлено вчинення позивачем правопорушення, в тому числі невиконання нею вимог припису, в зв'язку з чим її притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу. Зазначається, що повідомлення юридичних та фізичних осіб про проведення позапланової перевірки законодавством не передбачено. Крім того, вказує, що позовна вимога про скасування постанови Інспекції № А-0108/1 від 01 серпня 2014 року непідсудна Окружному адміністративному суду м. Києва та повинна розглядатись місцевим загальним судом як адміністративним судом.

В судовому засіданні представник відповідача касаційну скаргу підтримав, просив задовольнити її з підстав, викладених в ній, представник відповідача заперечив проти касаційної скарги, просив відмовити в її задоволенні.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст