Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 14.12.2016 року у справі №820/3228/15

Постанова ВАСУ від 14.12.2016 року у справі №820/3228/15

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 216

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"14" грудня 2016 р. м. Київ К/800/14489/16

К/800/14487/16

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого судді: суддів: Стрелець Т.Г., Голяшкіна О.В., Єрьоміна А.В.,

секретаря судового засідання - Яроша Д.В.

за участю представників

прокурора Гудименко Ю.В.,

позивача - не з'явився,

відповідача - не з'явився,

третьої особи 1 - не з'явився,

третьої особи 2 - ОСОБА_4,

третьої особи 3 - ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційні скаргиОСОБА_6, Головного управління Держземагентства у Харківській області на постановуХарківського окружного адміністративного суду від 20 травня 2015 рокута ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 10 травня 2016 рокуу справі№820/3228/15за позовомЗаступника прокурора Харківської областідоГоловного управління Держземагентства у Харківській області треті особи:Державна інспекція сільського господарства у Харківській області, ОСОБА_6 Державне підприємство «Іскра»проскасування наказів, -

В С Т А Н О В И Л А:

У березні 2015 року Заступник прокурора Харківської області звернувся до харківського окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління Держземагентства у Харківській області, треті особи: Державна інспекція сільського господарства у Харківській області та ОСОБА_6, Державне підприємство «Іскра», в якому просив скасувати накази відповідача про надання ОСОБА_6 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів Великогомільшанської сільської ради Зміївського району в оренду за рахунок земель сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 20 травня 2015 року, яка залишена без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 10 травня 2016 року, позов задоволено частково.

Скасовано накази Головного управління Держземагентства у Харківській області про надання ОСОБА_6 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів Великогомільшанської сільської ради Зміївського району в оренду за рахунок земель сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства.

В задоволенні інших позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, від подач та третя особа ОСОБА_6 звернулись до Вищого адміністративного суду України з касаційними скаргами, в яких, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просять вищезазначені судові рішення скасувати та ухвалити нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити повністю.

ДП «Іскра» надало заперечення на касаційній скарги, в яких просила в їх задоволенні відмовити.

Інші особи, які беруть участь у справі, заперечень на касаційну скаргу не надали.

Позивач та відповідач заперечень на касаційну скаргу не надали.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення прокурора та представників третіх осіб, розглянувши і обговоривши доводи касаційних скарг, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права і наданої ними правової оцінки обставин у справі, колегія суддів дійшла висновку, що касаційні скарги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно частини 2 статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України, суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій в межах касаційної скарги.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що Головним управлінням Держземагентства у Харківській області 12 листопада 2014 року винесено накази, якими громадянину України ОСОБА_6 надано дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів Великогомільшанської сільської ради Зміївського району в оренду за рахунок земель сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст