Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 13.10.2016 року у справі №800/416/16

Постанова ВАСУ від 13.10.2016 року у справі №800/416/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 159

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 жовтня 2016 року м. Київ справа № 800/416/16

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді Кравцова О.В.,

суддів Гончар Л.Я.,

Смоковича М.І.,

Стрелець Т.Г.,

Черпіцької Л.Т.,

секретар судового засідання Корінець Ю.О.,

за участю:

позивача ОСОБА_1.,

представника відповідача Кот О.В.,

представника Державної судової адміністрації

України Степаненко А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов ОСОБА_1 до Верховної Ради України, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Державна судова адміністрація України, Головне управління Державної казначейської служби України, про визнання неправомірною бездіяльності та зобов`язання виконати певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

В серпні 2015 року ОСОБА_1. (надалі також - позивач) звернулась до Вищого адміністративного суду України як суду першої інстанції з позовом до Верховної Ради України (надалі - відповідач, Рада, ВР України), треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Державна судова адміністрація України (надалі - ДСА України), Головне управління Державної казначейської служби України, в якому просила визнати протиправною бездіяльність ВР України щодо несвоєчасного розгляду подання Вищої Ради Юстиції про її звільнення з посади судді Первомайського міського суду Луганської області у зв'язку з поданням заяви про відставку.

Позовну заяву обґрунтовувала тим, що внаслідок протиправної бездіяльності відповідача, яка полягала у тривалому розгляді подання Вищої Ради Юстиції про її звільнення у зв'язку із відставкою, вона втратила право на отримання суддівської вихідної допомоги.

Представником відповідача до суду були подані письмові заперечення, в яких зазначено про відсутність протиправної бездіяльності Ради та порушенні прав ОСОБА_1., оскільки ВР України восьмого скликання розглянула заяву позивача про звільнення з посади судді протягом місяця з моменту набуття повноважень народними депутатами (27 листопада 2014 року), тобто у розумний строк.

Представником Державної судової адміністрації України надано до суду заперечення на даний

позов, в яких ДСА України просила відмовити у задоволенні позовної заяви у повному обсязі. У запереченнях вказано про відсутність підстав для нарахування та виплати вихідної допомоги позивачу, враховуючи дату прийняття постанови ВР України № 59-VII (25 грудня 2014 року), якою позивача було звільнено з посади судді. Також, посилаючись на рішення Конституційного Суду України № 10-рп/2013 від 19 листопада 2013 року, представник ДСА зазначила, що вихідна допомога судді не є конституційною гарантією незалежності судді, а відсутність її виплати не можна прирівнювати до звуження конституційних прав судді.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити у повному обсязі. Також просила стягнути з відповідача судові витрати, що пов'язані із прибуттям до суду.

Представник відповідача та представник ДСА у судовому засіданні проти адміністративного позову заперечили, просили в задоволенні позовних вимог відмовити.

Розглянувши матеріали справи та подані документи, заслухавши пояснення присутніх у судовому засіданні сторін у справі, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, колегія суддів встановила наступне.

З червня 1982 року позивач займає посаду судді Первомайського міського суду Луганської області, з червня 1987 року по квітень 200 року обіймала посаду голови суду.

20 квітня 2000 року постановою ВР України № 1654-III позивач обрана безстроково суддею вищезазначеного суду.

З жовтня 2000 року займала посаду судді, голови Первомайського міського суду Луганської області.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст