Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 13.04.2016 року у справі №804/20217/14

Постанова ВАСУ від 13.04.2016 року у справі №804/20217/14

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 160

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"13" квітня 2016 р. м. Київ К/800/21758/15

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді - Загороднього А.Ф.,

суддів: Веденяпіна О.А., Зайцева М.П.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві

на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 06 лютого 2015 року

та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року

у справі № 804/20217/14

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельний альянс «Столиця»

до Дніпропетровської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області, Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві

про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії, -

встановив:

ТОВ «Будівельний альянс «Столиця» звернулося до суду з адміністративним позовом до Дніпропетровської ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області, ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві, в якому просило:

- визнати протиправними дії щодо проведення зустрічної звірки ТОВ «БА «Столиця», за результатами якої складено акт від 20 серпня 2014 року № 2528/26-55-22-08/39178652;

- визнати протиправними дії щодо внесення коригувань показників податкової звітності ТОВ «БА «Столиця» в підсистемах автоматизованої інформаційної системи «Податковий блок», у тому числі, у автоматизованій інформаційній підсистемі «Система автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту з податку на додану вартість в розрізі контрагентів на рівні ДПА України» сум податкового кредиту та податкових зобов'язань з ПДВ, які визначені ТОВ «БА «Столиця», здійснені на підставі акту від 20 серпня 2014 року № 2528/26-55-22-08/39178652 та зобов'язання їх відновити.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 06 лютого 2015 року, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року, позовні вимоги задоволено повністю.

ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, подала касаційну скаргу в якій посилаючись на допущені судами порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати судові рішення та ухвалити нове, яким в задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Перевіривши наведені доводи касаційної скарги, рішення судів першої та апеляційної інстанцій щодо правильності застосування судами норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що відповідачем здійснено заходи з метою проведення зустрічної звірки ТОВ «Будівельний альянс «Столиця», за результатами якої складено акт від 20 серпня 2014 року № 2528/26-55-22-08/39178652 «Про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «Будівельний альянс «Столиця» щодо підтвердження господарських взаємовідносин з платниками податків за період з 01 червня 2014 року по 31 липня 2014 року.

На підставі вказаного акту відповідачем до АІС «Податковий блок», «Підсистеми автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» внесені коригування показників податкової звітності ТОВ «Будівельний альянс «Столиця».

Податкові повідомлення-рішення за результатами вказаної перевірки відповідачем не приймались.

Задовольняючи позовні вимоги, суди попередніх інстанцій виходили з того, що дії податкового органу при проведенні зустрічної звірки позивача з питань підтвердження взаємовідносин з платниками податків, за результатами якої складено акт від 20 серпня 2014 року № 2528/26-55-22-08/39178652, є протиправними та не відповідають вимогам Податкового кодексу України щодо підстав, порядку та процедури проведення податкового контролю платника податку.

Однак, колегія суддів Вищого адміністративного суду України не може погодитися з такими висновками судів попередніх інстанцій та вважає їх передчасними з огляду на таке.

Відповідно до пункту 73.5 статті 73 Податкового кодексу України з метою отримання податкової інформації контролюючі органи мають право проводити зустрічні звірки даних суб'єктів господарювання щодо платника податків. Зустрічною звіркою вважається співставлення даних первинних бухгалтерських та інших документів суб'єкта господарювання, що здійснюється контролюючими органами з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків.

Зустрічні звірки не є перевірками і проводяться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Відповідний порядок затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1232.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст