Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 12.11.2015 року у справі №818/1417/14

Постанова ВАСУ від 12.11.2015 року у справі №818/1417/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 116

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"12" листопада 2015 р. м. Київ К/800/58645/14

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді-доповідача Федорова М.О.

суддів: Голубєвої Г.К.

Степашка О.І.

секретар судового засідання Мартиненко Г.В.

за участю представників згідно журналу судового засіданні від 12.11.2015 (в матеріалах справи)

розглянувши касаційні скарги Корпорації „Національний науково-технічний центр наукового приладобудування?, Державної податкової інспекції у м. Сумах Головного управління Міндоходів у Сумській області на постанову Сумського окружного адміністративного суду від 20.08.2014 та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 21.10.2014

у справі № 818/1417/14

за позовом Корпорації „Національний науково-технічний центр наукового

приладобудування?

до Державної податкової інспекції у м. Сумах Головного управління

Міндоходів у Сумській області,

Управління державної казначейської служби України у м. Сумах

про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Корпорація „Національний науково-технічний центр наукового приладобудування? звернулась до Сумського окружного адміністративного суду з позовом до Державної податкової інспекції у м. Сумах Головного управління Міндоходів у Сумській області, Управління державної казначейської служби України у м. Сумах про стягнення з Державного бюджету України через Управління Державної казначейської служби України в м. Сумах бюджетну заборгованість по податку на додану вартість в розмірі 473833, 52 грн.

Постановою Сумського окружного адміністративного суду від 28.08.2014 позовні вимоги задоволено частково, стягнуто з Державного бюджету України на користь позивача суму бюджетного відшкодування по податку на додану вартість в розмірі 280400, 62 грн., в задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 21.10.2014 постанову Сумського окружного адміністративного суду від 28.08.2014 залишено без змін.

Не погоджуючись частково з постановою суду першої інстанції та ухвалою суду апеляційної інстанції позивач звернувся до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в який просить скасувати постанову суду першої інстанції та ухвалу суду апеляційної інстанції в частині відмови в задоволенні позовних вимог та прийняти в цій частині нове рішення, яким стягнути з Державного бюджету України на користь позивача суму бюджетного відшкодування по податку на додану вартість у повному розмірі 473833, 52 грн.

Касаційна скарга вмотивована тим, що судом першої та апеляційної інстанції при вирішенні спору по даній справі порушено норми матеріального права.

Не погоджуючись частково з постановою суду першої інстанції та ухвалою суду апеляційної інстанції Державна податкова інспекція у м. Сумах Головного управління Міндоходів у Сумській області звернулась до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в який просить скасувати постанову суду першої інстанції та ухвалу суду апеляційної інстанції в частині задоволення позовних вимог та прийняти в цій частині нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовити. Касаційна скарга вмотивована тим, що судом першої та апеляційної інстанції при вирішенні спору по даній справі порушено норми матеріального права.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши правильність застосування судом першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права, юридичної оцінки обставин справи, розглянувши надані письмові докази в їх сукупності, Вищий адміністративний суд України вважає, що касаційна скарга Державної податкової інспекції у м. Сумах Головного управління Міндоходів у Сумській області не підлягає задоволенню, а касаційна скарга Корпорації „Національний науково-технічний центр наукового приладобудування? підлягають задоволенню.

Стосовно позовних вимог про стягнення з Державного бюджету на користь Корпорації "Національний науково-технічний центр наукового приладобудування" суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість на загальну суму 280401, 62 грн.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що постановою Сумського окружного адміністративного суду від 03.11.2011 по справі № 2а-1870/5286/11 яку залишено без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 28.02.2012 та ухвалою Вищого адміністративного суду України від 05.11.2012 скасовано податкові повідомлення-рішення якими були зменшені суми бюджетного відшкодування за березень 2011 року та підтверджено правомірність заявленої до бюджетного відшкодування суми податку на додану вартість на суму 184248, 62 грн.

Ці обставини згідно ч.1 ст.72 КАС України мають преюдиціальне значення для суду при розгляді даної справи.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст