Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 12.11.2015 року у справі №380/474/15-а

Постанова ВАСУ від 12.11.2015 року у справі №380/474/15-а

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 132

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2015 року м. Київ К/800/32638/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого Донця О.Є.,

суддів: Логвиненка А.О.,

Мороза В.Ф.,

при секретарі Кальненко О.І.,

за участю представника позивачів ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Виконавчого комітету Тетіївської міської ради Київської області на постанову Тетіївського районного суду Київської області від 13.05.2015 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 23.06.2015 року у справі за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Тетіївської міської ради про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и л а:

У березні 2015 року ОСОБА_3, ОСОБА_4 звернулися до Тетіївського районного суду Київської області з позовом до Тетіївської міської ради про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії.

Постановою Тетіївського районного суду Київської області від 13.05.2015 року позовні вимоги ОСОБА_3, ОСОБА_4 було задоволено.

Визнано протиправною бездіяльність Тетіївської міської ради щодо відмови ОСОБА_3 у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства в м. Тетієві по АДРЕСА_2, Київської області.

Визнано протиправною бездіяльність Тетіївської міської ради щодо відмови ОСОБА_5 у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства в м. Тетієві по АДРЕСА_1, Київської області.

Зобов'язано Тетіївську міську раду Київської області винести на засідання чергової сесії та розглянути в порядку і у строки, встановлені чинним законодавством України заяви ОСОБА_3, ОСОБА_4 про погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства в м. Тетієві по АДРЕСА_2 та по АДРЕСА_1, Київської області та прийняти відповідне мотивоване рішення про їх задоволення.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 23.06.2015 року апеляційну скаргу Виконавчого комітету Тетіївської міської ради Київської області було залишено без задоволення, а постанову Тетіївського районного суду Київської області від 13.05.2015 року - без змін.

У касаційній скарзі Виконавчий комітет Тетіївської міської ради Київської області, не погоджуючись з даними рішеннями, посилаючись на допущені судами першої та апеляційної інстанцій порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову Тетіївського районного суду Київської області від 13.05.2015 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 23.06.2015 року та прийняти нове рішення.

Перевіривши наведені в касаційній скарзі доводи, заперечення на неї, рішення судів щодо правильності застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами встановлено, що ОСОБА_3 відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 14.05.1993 року є власником житлового будинку по АДРЕСА_2, м. Тетієві, Київської області та користується земельною ділянкою розміром 0,134 га.

Відповідно до договору дарування житлового будинку від 10.12.2004 року, ОСОБА_5 є власником житлового будинку по АДРЕСА_1, м. Тетієві, Київської області та користується земельною ділянкою розміром 0,06 га.

11.11.2013 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулися до Тетіївської міської ради із заявами про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність площею 0,134 га в м. Тетієві по АДРЕСА_2 та площею 0,06 га в м. Тетієві по АДРЕСА_1 для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд, ведення особистого селянського господарства.

Рішенням Тетіївської міської ради 48 сесії 6 скликання № 680 від 21.11.2013 року «Про надання громадянам дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність, які розташовані на території Тетіївської міської ради в межах населеного пункту м. Тетієва» позивачам надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність в м. Тетієві по АДРЕСА_2 орієнтовною площею 0,134 га та по АДРЕСА_1 орієнтовною площею 0,06 га для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд, ведення особистого селянського господарства.

04.12.2013 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулися до директора ПП «Земля» із заявами про розроблення проектів землеустрою та оплатили вартість замовлених робіт.

07.02.2014 року Відділ містобудування, архітектури та розвитку інфраструктури Тетіївської районної державної адміністрації надав позивачам висновки про погодження проектів землеустрою.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст