Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 12.01.2016 року у справі №872/2а-7/15

Постанова ВАСУ від 12.01.2016 року у справі №872/2а-7/15

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 238

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 січня 2016 року м. Київ справа № 872/2а-7/15

А/800/47/15 А/800/48/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

головуючої судді: Васильченко Н.В.,

суддів: Калашнікової О.В., Леонтович К.Г.,

при секретарі судового засідання: Коцюрба В.М.,

за участі представників: відповідача ОСОБА_2.; третьої особи Нижника О.М., Касьянова О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за апеляційними скаргами Нікопольської районної державної адміністрації Дніпропетровської області та публічного акціонерного товариства "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" на постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 15 жовтня 2015 року у справі №872/2а-7/15 за позовом Нікопольської районної державної адміністрації Дніпропетровської області до ОСОБА_4, третя особа на стороні позивача публічне акціонерне товариство "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" про примусове відчуження земельної ділянки, -

ВСТАНОВИЛА:

У січні 2015 року Нікопольська районна державна адміністрація Дніпропетровської області звернулася в суд з позовом до ОСОБА_4, третя особа публічне акціонерне товариство "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат", в якому просила:

- примусово відчужити у державну власність з мотивів суспільної необхідності земельну ділянку площею 2,850 га, що належить на праві власності громадянці ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_1 від 28 серпня 2002 року та має наступні характеристики: місцезнаходження - на території Межинської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області; площа - 2,850 га; кадастровий номер - НОМЕР_2; цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; категорія - землі сільськогосподарського призначення за ціною 58780,81 грн.(п'ятдесят вісім тисяч сімсот вісімдесят грн. 81 коп.) під розміщення об'єктів, пов'язаних із видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення (розширення Чкалівського кар'єру №2 публічного акціонерного товариства "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення);

- зобов'язати громадянку ОСОБА_4 звільнити вказану земельну ділянку площею 2,850 га, яка розташована на території Менжинської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, кадастровий номер - НОМЕР_2 протягом 5 (п'яти) днів з дня набрання постановою суду законної сили.

Позовні вимоги мотивовані тим, що вказана земельна ділянка знаходиться в межах запланованого розширення Чкалівсього кар'єру ПАТ "ОГЗК" з видобування корисних копалин загальнодержавного значення. Власник земельної ділянки відмовився здійснити добровільне її відчуження, у зв'язку із чим позивач звернувся до суду з даним позовом для вирішення питання щодо примусового відчуження земельної ділянки, що перебуває у власності в порядку, визначеному Законом України "Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності" від 17 листопада 2009 року 1559-VI.

Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 15 жовтня 2015 року відмовлено в задоволенні позовних вимог.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції Нікопольська районна державна адміністрація Дніпропетровської області та публічне акціонерне товариство "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" звернулися до Вищого адміністративного суду України з апеляційними скаргами, в яких просять скасувати це рішення та прийняти нове, яким задовольнити позовні вимоги, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

В судовому засіданні представник публічного акціонерного товариства "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" уточнив кадастровий номер земельної ділянки, що належить відповідачу: НОМЕР_3, надавши відповідні документи з цього приводу. Також надав актуалізований звіт про викупну ціну земельної ділянки відповідача.

В письмових запереченнях на апеляційні скарги відповідач просить залишити апеляційні скарги без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

Представник відповідача в судовому засіданні не заперечував проти уточненого кадастрового номеру земельної ділянки, її викупної ціни і проти заявленого позову.

Заслухавши доповідача, представників відповідача та третьої особи, перевіривши матеріали справи на предмет повноти та всебічності дослідження їх судом та обґрунтованість застосування норм матеріального права до вирішення спірних правовідносин, вивчивши доводи апеляційних скарг, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги Нікопольської районної державної адміністрації Дніпропетровської області та публічного акціонерного товариства "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що ПАТ "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" здійснює діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення (марганцевої руди) західної частини Нікопольського марганцевого родовища на території Нікопольського марганцевого родовища на території Нікопольського району Дніпропетровської області на підставі Спеціального дозволу на користування надрами №597 від 06.08.1996 року.

Громадянці ОСОБА_4 належить земельна ділянка площею 2,850 га на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку Серія НОМЕР_1 від 28 серпня 2002 року. Зазначена земельна ділянка має наступні характеристики: місцезнаходження - на території Менжинської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області; площа - 2,850 га; кадастровий номер - НОМЕР_2; цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; категорія - землі сільськогосподарського призначення.

Вказана земельна ділянка знаходиться в межах гірничого відводу, виданого ПАТ "ОГЗК" згідно Акту про надання гірничого відводу, виданого Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України 26 грудня 2011 року за № 1921.

У зв'язку з тим, що вказана земельна ділянка знаходиться в межах запланованого розширення Чкалівсього кар'єру з видобування корисних копалин загальнодержавного значення (марганцевої руди) ПАТ "ОГЗК" звернулось до Нікопольської районної державної адміністрації Дніпропетровської області з метою врегулювання питання щодо відчуження земельної ділянки.

Нікопольською РДА Дніпропетровської області 23 квітня 2014 року прийняте Розпорядження № Р-157/0/321-14 "Про початок процедури відчуження шляхом викупу земельних ділянок, які перебувають у власності фізичних осіб, для суспільних потреб та затвердження відповідних попередніх заходів".

Враховуючи наявність нотаріально посвідченої згоди ОСОБА_4 на викуп вказаної земельної ділянки Нікопольською РДА листом від 20.08.2014 року запрошено ОСОБА_4 на засідання постійної комісії з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам (визначення викупної ціни).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст