Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 11.02.2016 року у справі №338/691/15-а

Постанова ВАСУ від 11.02.2016 року у справі №338/691/15-а

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 175

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"11" лютого 2016 р. м. Київ К/800/31367/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого - судді Ліпського Д.В.,

суддів: Головчук С.В.,

Черпака Ю.К.

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України у Богородчанському районі Івано-Франківської області на постанову Богородчанського районного суду Івано-Франківської області від 27 травня 2015 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 18 червня 2015 року у справі за позовом ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України у Богородчанському районі Івано-Франківської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И Л А :

У травні 2015 року ОСОБА_2. звернувся до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України у Богородчанському районі Івано-Франківської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити пенні дії.

Позивач просив суд зобов'язати відповідача здійснити перерахунок його стажу роботи із розрахунку 1 рік роботи в районах Крайньої Півночі та в місцевості, прирівняній до районів Крайньої Півночі за 1 рік і шість місяців за періоди роботи з 13 грудня 1979 року по 14 травня 1980 року, з 15 травня 1980 року по 01 березня 1990 року та з 2 березня 1990 року по 01 грудня 1994 року та здійснити перерахунок та виплату пенсії позивачу з врахуванням пільгового обчислення стажу з 1997 року (з моменту призначення пенсії).

Ухвалою Богородчанського районного суду Івано-Франківської області від 27 травня 2015 року позовні вимоги за період з 05 серпня 1997 року по 07 листопада 2014 року залишено без розгляду.

Постановою Богородчанського районного суду Івано-Франківської області від 27 травня 2015 року позов задоволено частково.

Визнано неправомірною відмову відповідача у перерахунку позивачу пенсії з урахуванням пільгового стажу. Зобов'язано відповідача провести перерахунок пенсії позивачу, зарахувавши в пільговому обчисленні періоди роботи з 15 травня 1980 року по 01 березня 1990 року та з 02 березня 1990 року по 01 грудня 1994 року як трудовий стаж, зароблений у місцевості, прирівняній до районів Крайньої Півночі, та в районах Крайньої Півночі, зарахувавши один рік роботи за один рік шість місяців. Зобов'язано відповідача зробити перерахунок пенсії, що виплачується ОСОБА_2 з урахуванням пільгового стажу з 08 листопада 2014 року.

Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 18 червня 2015 року апеляційну скаргу відповідача залишено без задоволення, а рішення першої інстанції без

змін.

Не погоджуючись із судовими рішеннями судів першої та апеляційної інстанції відповідач звернувся з касаційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржувані судові рішення та постановити нове, яким повністю відмовити у задоволенні позову, оскільки вважає, що судами неправильно застосовано норми матеріального права.

Перевіривши доводи касаційної скарги, правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, у межах. визначених ст. 220 КАС України, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що позивач є пенсіонером, перебуває на обліку у відповідача з 05 серпня 1997 року. 20 квітня 2015 року ОСОБА_2 звернувся до відповідача із заявою про перерахунок пенсії з врахуванням пільгового обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі. Листом № 2246/03 від 28 квітня 2015 року позивачу було відмовлено в здійсненні такого виду перерахунку та вказано, що пільгове обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, проводиться у півторакратному розмірі при укладенні письмових трудових договорів про роботу на Крайній Півночі і в прирівняних місцевостях.

З копії трудової книжки позивача та довідки ПАТ «Укрнафта» видно, що ОСОБА_2 працював в Івано-Франківському управлінні бурових робіт вахтово-експедиційним методом у місцевості, що прирівнюється до районів Крайньої Півночі, а також в районах Крайньої Півночі з 05 травня 1980 року по 01 березня 1990 року та з 02 березня 1990 року по 01 грудня 1994 року.

У довідці вказано, що робота вахтово-експедиційним методом проводилась у режимі 15 робочих днів у місяць у районах Крайньої Півночі та прирівняних до них районах по 12 годин за добу. До заробітної плати виплачувався районний коефіцієнт і північна надбавка, а також надавалися додаткові відпустки.

Задовольняючи позов суд першої інстанції, з рішенням якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив із того, що відповідачем не правомірно відмовлено у перерахунку пенсії позивачу з урахуванням пільгового обчислення стажу.

Колегія суддів не погоджується з даним висновком виходячи з наступного.

Відповідно до абзацу першого пункту 5 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який набрав чинності з 1 січня 2004 року, період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 1 січня 1991 року.

Пільгове обчислення страхового стажу застосовується для осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, та на яких поширювалися пільги, передбачені для працюючих в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, відповідно до Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 10 лютого 1960 року ,,Про впорядкування пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі", постанови Ради Міністрів Союзу РСР від 10 лютого 1960 р. № 148 ,,Про порядок застосування Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 10 лютого 1960 року ,,Про впорядкування пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі", Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 26 вересня 1967 року ,,Про розширення пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі" (абзац другий пункту 5 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

Пільгове обчислення страхового стажу провадиться на підставі трудової книжки, або письмового трудового договору, або довідки, в яких зазначено період роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, та користування пільгами, передбаченими вищезазначеними нормативно-правовими актами (абзац третій пункту 5 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

Статтями 1-4 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 10 лютого 1960 року ,,Про упорядкування пільг для осіб, що працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі" передбачено надання всім робітникам і службовцям державних, кооперативних і громадських підприємств, установ і організацій наступних пільг: виплату надбавок до заробітної плати; надання додаткових відпусток; можливість об'єднання відпусток, але не більш як за три роки; виплату різниці між розміром допомоги по соціальному страхуванню і фактичним заробітком (включаючи надбавки) в разі тимчасової втрати працездатності.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст