Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 10.12.2015 року у справі №826/9866/13-а

Постанова ВАСУ від 10.12.2015 року у справі №826/9866/13-а

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 138

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"10" грудня 2015 р. м. Київ К/800/56888/13

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Головуючого, суддіГорбатюка С.А.СуддівМороз Л.Л. Шведа Е.Ю. секретар судового засідання Носенко Л.О.,

за участі представників: Публічного акціонерного товариства "Банк "Таврика" Колосюка В.А., Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Башарова В.Є.,

розглянувши у касаційному порядку у відкритому судовому засіданні у залі суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_6 до Уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк "Таврика" Соловйової Н.А., Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, третя особа - Публічне акціонерне товариство (далі - ПАТ) "Банк "Таврика" про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії за касаційною скаргою ОСОБА_6 на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 19 серпня 2013 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 16 жовтня 2013 року

в с т а н о в и л а :

У червні 2013 року ОСОБА_6 в Окружному адміністративному суді

м. Києва пред'явив позов до Уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк "Таврика" Соловйової Н.А., Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, третя особа - ПАТ "Банк "Таврика" про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії.

Просив:

- визнати протиправною бездіяльність Уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк "Таврика" Соловйової Н.А. щодо не розгляду та не надання обґрунтованої відповіді на його заяву про включення до загального реєстру вкладників ПАТ "Банк "Таврика", які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду від 12 квітня 2013 року;

- визнати протиправною бездіяльність відповідачів щодо не включення позивача до загального реєстру вкладників ПАТ "Банк "Таврика", які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду після прийняття рішення Національним банком України про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Таврика";

- зобов'язати відповідачів включити позивача до загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами ПАТ "Банк "Таврика" за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за договорами банківських вкладів "Ощадний плюс" від 11 вересня 2012 року НОМЕР_1 та

НОМЕР_2, в розмірі вкладів, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Таврика".

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 серпня 2013 року, залишеною без зміни ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 16 жовтня 2013 року, позов задоволено частково.

Визнано протиправною бездіяльність Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк "Таврика" Соловйової Н.А. щодо не розгляду та не надання відповіді на заяву ОСОБА_6 від 12 квітня 2013 року у порядку та строки, визначені Законом України "Про звернення громадян".

У решті позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій,

ОСОБА_6 подав касаційну скаргу, в якій вказав на те, що оскаржувані рішення судів у справі прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати в частині відмови у задоволенні позовних вимог та ухвалити нову постанову про задоволення його позову у повному обсязі.

Відповідно до частини другої статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи касаційної скарги та перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з огляду на таке.

З матеріалів адміністративної справи вбачається, що 11 вересня 2012 року ОСОБА_6 уклав з ПАТ "Банк "Таврика" Договори банківського вкладу "Ощадний плюс" з видачею ощадного (депозитного) сертифікату на пред'явника серії НОМЕР_1 та серії НОМЕР_2

Згідно з цими договорами Банк зобов'язався здійснити розміщення Сертифікату строком зберігання до 11 грудня 2012 року, а Вкладник 11 вересня 2012 року - вности грошові кошти у готівковій або безготівковій формі у сумі 5000,00 доларів США та 6322,00 доларів США, відповідно. Банк на суму внесених грошових коштів повинен видати Вкладнику купонний ощадний (депозитний) сертифікат на пред'явника та здійснити нарахування 10 відсотків річних, які виплачуються при настанні терміну погашення Сертифіката та закінченні строку зберігання.

У відповідності із підпунктами 3.1.5 та 3.1.7. зазначених Договорів Банк зобов'язаний при закінченні строку зберігання Вкладу (погашенні Сертифікату) повернути пред'явнику Сертифіката суму Вкладу та суму нарахованих відсотків.

20 березня 2013 року Національним банком України прийнято постанову

№ 97, відповідно до якої відкликано банківську ліцензію та прийнято рішення про ліквідацію ПАТ "Банк "Таврика".

У зв'язку з цим позивач звернувся до відповідачів з листами щодо відшкодування коштів за вкладами, розміщеними в ПАТ "Банк "Таврика", за рахунок Фонду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст