Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 10.12.2015 року у справі №140/1868/14-а

Постанова ВАСУ від 10.12.2015 року у справі №140/1868/14-а

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 110

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 грудня 2015 року м. Київ К/800/566/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого - судді Ліпського Д.В.,

суддів: Головчук С.В.,

Черпака Ю.К.

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області на постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 18 грудня 2014 року у справі за позовом Гавриленка Олександра Івановича до управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області про визнання дій протиправними,-

В С Т А Н О В И Л А :

У липні 2014 року Гавриленко О.І. звернувся до суду з позовом у якому просив визнати протиправними дії управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області щодо відмови у призначенні та нарахуванні пільгової пенсії відповідно до вимог статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Скасувати рішення - протокол управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області №365 від 25 червня 2014 року щодо відмови у призначенні та нарахуванні пільгової пенсії відповідно до вимог статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» зі зменшенням пенсійного віку на 8 років та зобов'язати відповідача призначити пенсію з 22 червня 2013 року.

Постановою Немирівського районного суду Вінницької області від 22 жовтня 2014 року у задоволенні позову відмовлено.

Постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 18 грудня 2014 року апеляційну скаргу позивача задоволено частково, постанову Немирівського районного суду Вінницької області від 22 жовтня 2014 року скасовано та ухвалено нове рішення про часткове задоволення позовних вимог. Визнано протиправними дії управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області щодо не призначення і не нарахування пільгової пенсії відповідно до вимог статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 15 січня 2014 року. Скасовано рішення - протокол управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області №№365 від 25 червня 2014 року щодо відмови у призначенні та нарахуванні пільгової пенсії відповідно до вимог статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» зі зменшенням пенсійного віку на 8 років. Зобов'язано управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області призначити та виплачувати пенсію Гавриленку О.І. відповідно до статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» із зменшенням пенсійного віку на 8 років із 15 січня 2014 року. позовні вимоги в частині з 22 червня 2013 року по 14 квітня 2014 року залишено без змін.

Не погоджуючись із судовим рішенням апеляційної інстанцій відповідач звернувся з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права просить скасувати оскаржуване судове рішення та ухвалити нове про відмову у задоволенні позовних вимог. Зокрема, вказав на порушення судом пункту 1 частини 1 статті 45 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у частині визначення дати з якої позивач набуває права на призначення пенсії.

Перевіривши доводи касаційної скарги, правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, у межах, визначених ст. 220 КАС України, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами встановлено, що позивач є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року (категорії 2), що підтверджується копією посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, яке перереєстроване 26 серпня 1997 року. 22 червня 2013 року позивач набув право на призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку відповідно до статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». 04 квітня 2014 року Гавриленко О.І. звернувся до відповідача із заявою про призначення пенсії та необхідними документами, які підтверджують його участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Однак, у призначенні пенсії позивачу відмовлено у зв'язку з відсутністю первинних документів, які підтверджують період роботи безпосередньо у зоні відчуження.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог суд першої інстанції зробив висновок про законність рішення відповідача про відмову у призначенні пенсії.

Суд апеляційної інстанції скасував рішення суду та ухвалив нове рішення вказавши на те, що відповідач відмовляючи у призначенні пенсії позивача зі зменшенням пенсійного віку діяв неправомірно та з урахуванням статті 99 КАС України зобов'язав останнього призначити та виплачувати пенсію відповідно до статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 15 січня 2014 року.

Однак, з урахуванням частини 2 статті 220 КАС України якою встановлені межі перегляду судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій, колегія суддів не погоджується з рішенням суду апеляційної інстанції в частині визначення дати призначення пенсії.

Так, відповідно до статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Призначення та виплата пенсій названим категоріям провадиться відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і цього Закону.

Пунктом 1 частини 1 статі 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що пенсія призначається з дня звернення за пенсією, крім таких випадків, коли пенсія призначається з більш раннього строку, зокрема, пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Як видно з матеріалів справи позивач набув пенсійного віку 22 червня 2013 року. Із заявою про призначення пенсії за віком звернувся 04 квітня 2014 року, тобто після спливу трьох місяців, а отже втратив право на призначення пенсії з більш раннього строку, тому пенсія підлягає призначенню з дня звернення із заявою.

Таким чином, судом апеляційної інстанції помилково визначено дату призначення пенсії 15 січня 2014 року, яка підлягає зміні на 04 квітня 2014 року.

Відповідно до статті 225 КАС України суд касаційної інстанції має право змінити судове рішення, якщо у справі немає необхідності досліджувати нові докази або встановлювати обставини, а судове рішення, яке змінюється, є помилковим тільки в частині.

Керуючись ст.ст. 220, 222, 223, 225, 230, 232 КАС України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області задовольнити частково.

Постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 18 грудня 2014 року у справі за позовом Гавриленка Олександра Івановича до управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області про визнання дій протиправними змінити та в абзацах 3, 5 словосполучення « 15 січня 2014 року» замінити на « 04 квітня 2014 року».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст