Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 10.10.2016 року у справі №800/425/16

Постанова ВАСУ від 10.10.2016 року у справі №800/425/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 176

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 жовтня 2016 року м. Київ справа № 800/425/16

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Головуючої: Гончар Л.Я.,

Суддів: Голяшкіна О.В.,

Горбатюка С.А.,

Мороза В.Ф.,

Стрелець Т.Г.,

при секретарі судового засідання: Скавуляк Т.В.,

за участю представників сторін: відповідача: Предоляк Н.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_5 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про визнання неправомірною бездіяльності, зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И Л А :

ОСОБА_5 звернулась до Вищого адміністративного суду України як до суду першої інстанції з позовом до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про визнання неправомірною бездіяльності відповідача щодо не розгляду питання про рекомендування ОСОБА_5 на посаду судді Ленінського районного суду м. Харкова безстроково; зобов'язання відповідача розглянути питання про обрання ОСОБА_5 на посаду судді Ленінського районного суду м. Харкова безстроково.

Позовні вимоги мотивовано протиправною, на думку позивача, бездіяльністю Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо не розгляду питання про рекомендування ОСОБА_5 на посаду судді Ленінського районного суду м. Харкова безстроково.

Представник відповідача проти задоволення позову заперечив, вказав, що бездіяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо неприйняття рішення за заявою позивача зумовлена тим, що у період з 11.04.2014 по 09.12.2014 у Вищої кваліфікаційної комісії суддів України були відсутні повноваження розглядати питання та приймати рішення, пов'язані з обранням кандидата на посаду судді безстроково. У період, починаючи з 09.12.2014, розгляд заяви позивача відкладався для додаткового вивчення та витребування матеріалів.

Позивач або ж його представник у судове засідання не з'являлись; від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без її участі.

Представник відповідача під час судового розгляду справи проти задоволення позову заперечив з підстав, зазначених у запереченнях на позовну заяву.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України, заслухавши пояснення представника відповідача, з'ясувавши обставини справи, оцінивши докази, надані сторонами у справі, на підтвердження обставин, якими вони обґрунтовують позовні вимоги та заперечують проти них, дійшла висновку про наявність підстав для часткового задоволення позову, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що Указом Президента України від 22.12.2009 №1091/2009 ОСОБА_5 призначена на посаду судді Ленінського районного суду міста Харкова строком на п'ять років.

19.06.2014 ОСОБА_5 відповідно до статті 75 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» звернулась до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із заявою про рекомендування для обрання на посаду судді Ленінського районного суду міста Харкова безстроково.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 30.01.2015 відкладено розгляд питання про рекомендування ОСОБА_5 для обрання на посаду судді Ленінського районного суду міста Харкова безстроково для додаткового вивчення матеріалів.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 25.03.2015 також відкладено розгляд питання про рекомендування ОСОБА_5 для обрання на посаду судді Ленінського районного суду міста Харкова безстроково для додаткового вивчення матеріалів.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 31.08.2015 №356/бо-15 відкладено розгляд питання про рекомендування ОСОБА_5 для обрання на посаду судді Ленінського районного суду міста Харкова безстроково, у зв'язку з необхідністю проведення додаткової перевірки шляхом витребування додаткових матеріалів.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 09.11.2015 №537/бо-15 також відкладено розгляд питання про рекомендування ОСОБА_5 для обрання на посаду судді Ленінського районного суду міста Харкова безстроково, у зв'язку з необхідністю витребування додаткових матеріалів.

Вказуючи на протиправну бездіяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо неприйняття рішення за результатами розгляду питання про рекомендування її на посаду судді Ленінського районного суду м. Харкова безстроково, ОСОБА_5 звернулась до суду із даним позовом.

Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи, колегія суддів Вищого адміністративного суду України виходить з наступного.

Відповідно до частини другої статті 127 Конституції України в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, на посаду судді може бути рекомендований кваліфікаційною комісією суддів громадянин України, не молодший двадцяти п'яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи у галузі права не менш як три роки, проживає в Україні не менш як десять років та володіє державною мовою.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст