Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 07.04.2016 року у справі №826/6828/14

Постанова ВАСУ від 07.04.2016 року у справі №826/6828/14

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 128

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"07" квітня 2016 р. м. Київ К/800/51062/14

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

Головуючого Степашка О.І.

Суддів Островича С.Е.

Сіроша М.В.

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Державної податкової інспекції в Оболонському районі м. Києва Головного управління Міндоходів

на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 25.06.2014

та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 25.09.2014

у справі 826/6828/14

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Агора Сервіс Україна»

до Державної податкової інспекції в Оболонському районі м. Києва Головного управління Міндоходів

про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Агора Сервіс Україна» (далі по тексту - позивач, ТОВ «Агора Сервіс Україна») звернулось до суду з позовом до Державної податкової інспекції в Оболонському районі м. Києва Головного управління Міндоходів (далі по тексту - відповідач, ДПІ в Оболонському районі м.Києва ГУ Міндоходів) про визнання протиправними дії та зобов'язання вчинити дії.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 25.06.2014, яка залишена без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 25.09.2014, позов задоволено частково. Визнано протиправними дії ДПІ в Оболонському районі м. Києва ГУ Міндоходів по проведенню документальної невиїзної позапланової перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Агора Сервіс Україна» за результатами чого складено акт № 604/26-54-22-2/36698125 від 22.10.2013 «Про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «Агора Сервіс Україна» щодо підтвердження господарських відносин з платниками податків за період з жовтня 2012 року по вересень 2013 pоку»; зобов'язано ДПІ в Оболонському районі м. Києва ГУ Міндоходів вилучити з АС «Податковий блок» інформацію внесену на підставі акту № 604/26-54-22-2/36698125 від 22.10.2013 «Про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «Агора Сервіс Україна щодо підтвердження господарських відносин з платниками податків за період з жовтня 2012 року по вересень 2013 pоку»; зобов'язано ДПІ в Оболонському районі м. Києва ГУ Міндоходів відновити в АС «Податковий блок» данні податкової звітності ТОВ «Агора Сервіс Україна», шляхом внесення до них даних визначених у податкових деклараціях з податку на додану вартість ТОВ «Агора Сервіс Україна» за період з жовтня 2012 року по вересень 2013 року.

В касаційній скарзі відповідач просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій і прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Судами попередніх інстанцій зазначено, що відповідно до пункту 73.5 статті 73 Податкового кодексу України відповідачем здійснено заходи з метою проведення зустрічної звірки ТОВ «Агора Сервіс Україна» за період з жовтня 2012 року по вересень 2013 року за результатами яких складено акт № 604/26-54-22-2/36698125 від 22.10.2013 «Про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «Агора Сервіс Україна» щодо підтвердження господарських відносин з платниками податків за період з жовтня 2012 року по вересень 2013 року».

На підставі зазначеного акту ДПІ в Оболонському районі м. Києва ГУ Міндоходів внесла зміни щодо показників податкового кредиту та податкових зобов'язань ТОВ «Агора Сервіс Україна» до ІС «Податковий блок».

Повідомлення-рішення за наслідками вказаного акту не приймалося.

Задовольняючи позовні вимоги частково, суди попередніх інстанцій виходили з протиправності дій податкового органу щодо проведення зустрічної звірки, оскільки відповідачем не надано жодного доказу на підтвердження існування в межах спірних правовідносин будь-якої підстави для проведення такої перевірки, перелік яких визначений в Податковому кодексі України. При цьому, такі результати не можуть бути підставою для внесення змін до системи автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту, а тому внесення відповідачем інформації стосовно позивача на підставі акту до інформаційної системи «Податковий блок» та інших інформаційних баз органів доходів і зборів є неправомірним.

Проте, колегія суддів з таким висновком судів не погоджується з наступних підстав.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, щодо компетенції контролюючих органів, повноважень і обов'язків їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальності за порушення податкового законодавства, урегульовані Податковим кодексом України.

У пункті 61.1 статті 61 цього Кодексу визначено, що податковий контроль - це система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Способом здійснення такого контролю є, зокрема, інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності контролюючих органів (підпункт 62.1.2 пункту 62.1 статті 62 Податкового кодексу України).

Відповідно до статті 71 Податкового кодексу України інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності контролюючих органів - це комплекс заходів щодо збору, опрацювання та використання інформації, необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст