Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 05.10.2016 року у справі №805/1753/15-а

Постанова ВАСУ від 05.10.2016 року у справі №805/1753/15-а

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 172

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 жовтня 2016 року м. Київ К/800/40957/15

Вищий адміністративний суд України у складі: головуючого судді Бухтіярової І.О., суддів Вербицької О.В., Приходько І.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Броварської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Київській області

на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 08.06.2015 року

та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 18.08.2015 року

у справі № 805/1753/15-а

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Біз Груп Ягуар» (далі - позивач, ТОВ «Біз Груп Ягуар»)

до Броварської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Київській області (далі - відповідач, Броварська ОДПІ)

про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Біз Груп Ягуар» звернулось у травні 2015 року до суду з адміністративним позовом до Броварської ОДПІ про визнання протиправними відмови відповідача, які полягають у невизнанні податковою звітністю податкові декларації з ПДВ за січень, лютий, березень 2015 року, зобов'язання відповідача відобразити декларації позивача з податку на додану вартість за січень, лютий, березень 2015 року датою їх фактичного надходження та відобразити наведені в них відомості в АІС «Податковий блок» по особовому рахунку платника податків станом на дату їх фактичного надходження, зобов'язання у десятиденний строк з дня отримання судового рішення у даній справі, яке набрало законної сили, подати звіт про виконання судового рішення у справі.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 08.06.2015 року позов задоволено частково: визнано протиправними дії Броварської ОДПІ щодо відмови ТОВ «Біз Груп Ягуар» в прийнятті податкових декларацій з податку на додану вартість за січень та лютий 2015 року; зобов'язано Броварську ОДПІ відобразити декларації ТОВ «Біз Груп Ягуар» з податку на додану вартість за січень та лютий 2015 року датою їх фактичного надходження та відобразити наведені в них відомості в АІС «Податковий блок» по особовому рахунку платника податків ТОВ «Біз Груп Ягуар» станом на дату їх фактичного надходження. В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 18.08.2015 року постанову Донецького окружного адміністративного суду від 08.06.2015 року залишено без змін.

В апеляційному порядку судове рішення першої інстанції переглядалося в частині задоволення позовних вимог.

Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, відповідач подав касаційну скаргу, в якій просить касаційну скаргу задовольнити, скасувати рішення судів попередніх інстанцій, у задоволенні позовних вимог відмовити повністю. Вважає, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій були прийняті з порушенням норм матеріального права.

Заперечення на касаційну скаргу не надходили, що не перешкоджає її розгляду по суті.

З урахуванням неприбуття у судове засідання жодної з осіб, які беруть участь у справі, та які були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання, колегія суддів дійшла висновку про можливість розгляду справи за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Відповідно до частини першої статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому засіданні та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Враховуючи те, що в частині відмови в задоволенні позову в апеляційному порядку судове рішення першої інстанції не переглядалося, касаційна інстанція не може аналізувати цю частину судового рішення, перевіряючи її законність та обґрунтованість.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, матеріали справи, перевіривши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, суд касаційної інстанції дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 21.02.2015 року позивачем надіслано відповідачу в електронному вигляді податкову декларацію з податку на додану вартість за січень 2015 року. Контролюючим органом зазначена податкова звітність була отримана 21.02.2015 року о 16 год. 48 хв., про що свідчить квитанція № 2.

27.02.2015 року відповідачем було надіслано позивачу повідомлення за № 3329/10-06-15-01-16/1025 про відмову у прийнятті податкової декларації з податку на додану вартість за січень 2015 року, в якому було вказано, що товариством при заповненні податкової звітності не виконані приписи п. 48.3 ст. 48 Податкового кодексу України (далі - ПК України).

16.03.2015року позивачем було надіслано відповідачу в електронному вигляді податкову декларацію з податку на додану вартість за лютий 2015 року. Контролюючим органом зазначена податкова звітність була отримана 16.03.2015 року о 16 год. 28 хв., про що свідчить квитанція № 2.

18.03.2015 року відповідачем надіслано позивачу повідомлення за № 4363/10-06-15-01-16/1358 про надання податковій декларації з податку на додану вартість за лютий 2015 року, в якому було вказано, що товариством при заповненні податкової звітності не виконані приписи п. 48.3 ст. 48 ПК України.

Задовольняючи позовні вимоги частково, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов висновку про визнання протиправними дії відповідача щодо відмови позивачу в прийнятті податкових декларацій з податку на додану вартість за січень та лютий 2015 року та зобов'язання відобразити декларації ТОВ «Біз Груп Ягуар» з податку на додану вартість за січень та лютий 2015 року датою їх фактичного надходження. Також суди дійшли висновку про зобов'язання відповідача відобразити наведені в деклараціях відомості в АІС «Податковий блок» по особовому рахунку платника податків ТОВ «Біз Груп Ягуар» станом на дату їх фактичного надходження.

Колегія суддів частково погоджується з такими висновками судів першої та апеляційної інстанцій, виходячи з наступного.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст