Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 04.08.2015 року у справі №826/1204/15

Постанова ВАСУ від 04.08.2015 року у справі №826/1204/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 151

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" серпня 2015 р. м. Київ К/800/24809/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого Донця О.Є.,

суддів: Розваляєвої Т.С.,

Чумаченко Т.А.,

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3 на постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 25.03.2015 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 14.05.2015 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Гончарова Сергія Івановича, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и л а:

У січні 2015 року ОСОБА_2. звернувся до окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Гончарова Сергія Івановича, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії, в якому просив:

- визнати протиправною бездіяльність уповноваженої особи щодо не включення позивача до Переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду, із зазначенням сум, що підлягають відшкодуванню за договором банківського вкладу, укладеного між позивачем та Публічним акціонерним товариством «Комерційний Банк «Український Фінансовий світ»;

- зобов'язати уповноважену особу подати до Фонду додаткову інформацію щодо позивача, як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладами ПАТ «КБ «Український фінансовий світ» за рахунок коштів Фонду;

- зобов'язати Фонд включити позивача до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «КБ «Український фінансовий світ» за рахунок Фонду.

Постановою окружного адміністративного суду м. Києва від 25.03.2015 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_2 було відмовлено.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 14.05.2015 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 було залишено без задоволення, а постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 25.03.2015 року - без змін.

У касаційній скарзі представник ОСОБА_2 - ОСОБА_3, не погоджуючись з даними рішеннями, посилаючись на допущені судами першої та апеляційної інстанцій порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 25.03.2015 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 14.05.2015 року та ухвалити нову постанову, якою задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

У клопотаннях від 20.07.2015 року та від 23.07.2015 року касатор просив прискорити розгляд касаційної скарги, посилаючись на приписи статті 2141 Кодексу адміністративного судочинства України, на знецінення національної валюти, неотримання відшкодування гарантованої суми, погіршення матеріального становища позивача.

Перевіривши наведені в касаційній скарзі доводи, рішення судів першої та апеляційної інстанції щодо застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що 04.07.2014 року між Публічним акціонерним товариством «Комерційний Банк «Український фінансовий світ» (далі - банк) та ОСОБА_2 (далі - вкладник) укладено договір № 44501 банківського вкладу (депозиту) «Вигідний альянс». Відповідно до пункту 1.1 договору, банк приймає від вкладника на вкладний (депозитний) рахунок кошти у розмірі 199000,00 грн. у тимчасове користування на строк до 04.10.2014 року та зобов'язується сплачувати проценти за його користування. Згідно із пунктом 1.2 договору, процентна ставка за вкладом встановлюється у розмірі 20 % та складається з основної ставки за даною депозитною програмою, яка на дату договору становить 20,00 процентів річних. Пунктом 2.1.1 договору передбачено, що банк зобов'язується відкрити вкладний (депозитний) рахунок № НОМЕР_1.

15.08.2014 року Фондом гарантування вкладів фізичних осіб на своєму офіційному веб-сайті оприлюднено оголошення про те, що на підставі постанови Правління Національного банку України від 14.08.2014 року № 491 «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» до категорії неплатоспроможних», виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 14.08.2014 року № 69 «Про запровадження тимчасової адміністрації у Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Український фінансовий світ», згідно з яким з 15.08.2014 року запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в Публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Український фінансовий світ».

Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Український фінансовий світ» призначено провідного професіонала з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Гончарова С.І.

Тимчасову адміністрацію в Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Український фінансовий світ» запроваджено строком на три місяці з 15.08.2014 року по 15.11.2014 року.

Повідомлено, що протягом дії тимчасової адміністрації вкладники Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» можуть отримати свої кошти за договорами банківського вкладу (депозиту), строк дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку (поточні та карткові рахунки). Виплати за зазначеними договорами здійснюються в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше ніж 200000,00 грн.

Як зазначено у повідомленні, подавати до Фонду заяви на виплату коштів за договорами банківського рахунку та за договорами банківського вкладу, термін дії яких закінчився до введення та під час тимчасової адміністрації у Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Український фінансовий світ», не потрібно. За такими договорами виплата коштів здійснюватиметься за списками вкладників, які формує уповноважена особа Фонду.

Про час та порядок виплат за вищезазначеними договорами буде повідомлено додатково на офіційному сайті Фонду, на сайті Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» та у відділеннях даного банку.

Станом на 15.08.2014 року уповноваженою особою сформовано Перелік вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду.

28.08.2014 року Фондом оприлюднено оголошення про те, що у зв'язку з тим, що головний офіс Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Український фінансовий світ» розташований у зоні проведення Антитерористичної операції за адресою: м. Донецьк, пр. Миру, 5-Б, місцезнаходження уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Український фінансовий світ» Гончарова С.І. було змінено на наступне: м. Київ, вул. Сергія Струтинського, 8.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст