Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 03.10.2016 року у справі №800/379/16

Постанова ВАСУ від 03.10.2016 року у справі №800/379/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 176

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 жовтня 2016 року м.Київ П/800/379/16

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючий суддя Голяшкін О.В. (доповідач),

судді Донець О.Є.,

Калашнікова О.В.,

Мороз В.Ф.,

Черпіцька Л.Т.,

секретар судового засідання - Зубенко Д.В.,

за участю:

позивача - ОСОБА_4,

представника відповідача - ОСОБА_5,

представника третьої особи (ГПУ) - ОСОБА_6,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов ОСОБА_4 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, треті особи - Генеральна прокуратура України, Бориспільський міськрайонний суд Київської області, про скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 звернувся до Вищого адміністративного суду України з адміністративним позовом до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, треті особи - Генеральна прокуратура України, Бориспільський міськрайонний суду Київської області, у якому просив скасувати рішення від 10 червня 2016 року №40/вп-16 щодо відсторонення його від посади судді та голови Бориспільського міськрайонного суду Київської області.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що оскаржуване рішення Комісії прийняте без надання належної оцінки правовим підставам звернення прокурора з клопотанням про відсторонення та поданих заперечень на вказане клопотання, без врахування наслідків відсторонення судді від посади для інших осіб; вказував про відсутність у ВККС України підстав та повноважень на повторне відсторонення його від посади, оскільки таке відсторонення обмежує його права та обов'язки щодо відправлення правосуддя та надає можливість прокурору зловживати наданим йому правом повторного (неодноразового) звернення з клопотанням про відсторонення на два місяці замість продовження строку відсторонення на один місяць.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у поданих запереченнях зазначає про обґрунтованість клопотання Генерального прокурора України та правомірність оскаржуваного рішення Комісії про відсторонення позивача від посади судді та голови суду строком на два місяці у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності. Комісією повністю дотримано процедуру прийняття спірного рішення, зокрема, проаналізовано та враховано мотиви, наведені в клопотанні Генерального прокурора України, правову підставу для відсторонення судді від посади, звернуто увагу на кваліфікацію дій позивача та тяжкість інкримінованого злочину, фактичні обставини, а також на наслідки відсторонення судді від посади для інших осіб. Вказує також, що норми Кримінального процесуального кодексу України не містять заборони звернення прокурора із повторним клопотанням про відсторонення від посади у разі закінчення строку, на який особу було відсторонено.

Генеральна прокуратура України у поданих поясненнях проти позовних вимог заперечує, оскаржуване рішення ВККСУ вважає законним та обґрунтованим. Зазначає про належну вмотивованість клопотання про відсторонення позивача від посади судді та голови Бориспільського міськрайонного суду Київської області, правомірність його задоволення оскаржуваним рішенням Комісії та безпідставність доводів позивача щодо порушення Генеральним прокурором України вимог законодавства при повторному зверненні до ВККС з клопотанням про відсторонення від посади за наявності відповідних для цього підстав.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав з підстав, наведених у адміністративному позові.

Представники відповідача та третьої особи - Генеральної прокуратури України, просять у задоволенні позову відмовити.

Третя особа - Бориспільський міськрайонний суд Київської області, подав клопотання про розгляд справи без участі його представника, позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просить позов задовольнити.

Заслухавши пояснення позивача та представників відповідача і третьої особи, дослідивши матеріали справи, дослідивши обставини справи, колегія суддів встановила наступне.

ОСОБА_4 Указом Президента України від 02 червня 2007 року №485/2007 «Про призначення суддів» призначений суддею Бориспільського міськрайонного суду Київської області, постановою Верховної Ради України від 24 травня 2012 року №4855-VI «Про обрання суддів» обраний суддею Бориспільського міськрайонного суду Київської області безстроково, рішенням Вищої ради юстиції від 24 травня 2012 року №557/0/15-11 призначений на посаду голови Бориспільського міськрайонного суду Київської області. 08 квітня 2014 року повноваження ОСОБА_4, як голови суду, припинено на підставі Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Рішеннями зборів суддів Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 14 квітня 2014 року та від 12 травня 2015 року позивача обрано на посаду голови Бориспільського міськрайонного суду Київської області.

27 травня 2016 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в порядку, передбаченому ст.154 Кримінального процесуального кодексу України та ч.4 ст.49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», надійшло клопотання Генерального прокурора України про відсторонення ОСОБА_4 від посади судді та голови Бориспільського міськрайонного суду Київської області у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

В обґрунтування вказаного клопотання Генеральним прокурором України зазначено про здійснення досудового розслідування №42014110000000225 за підозрою судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_4, який одночасно займає адміністративну посаду голови цього суду, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.375 КК України, та за підозрою колишнього першого заступника прокурора Київської області Домбровського С.В. у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.27, ч.2 ст.375, ч.3 ст.27, ч.1 ст.361, ч.1. ст.366, ч.4 ст.27, ч.2 ст.383 КК України. Інкриміноване ОСОБА_4 кримінальне правопорушення належить до тяжких злочинів. Він є службовою особою, яка займає відповідне становище. 16 липня 2014 року заступником Генерального прокурора України ОСОБА_4 повідомлено про підозру, а 24 березня 2015 року - про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.375 Кримінального кодексу України - постановлення завідомо неправосудної ухвали, що спричинило тяжкі наслідки. 29 квітня 2015 року затверджено обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні, який 30 квітня 2015 року скеровано до суду, на даний час судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 триває. Перебування ОСОБА_4 на посадах судді та голови суду може призвести до негативних наслідків. Суддя, маючи доступ до службових приміщень та судових справ, матиме можливість впливати на учасників кримінального провадження, яких допитано під час досудового розслідування та які даватимуть свідчення в суді. Також ОСОБА_4 має знайомих серед працівників правоохоронних та судових органів, органів державної влади, зв'язки з якими він може використовувати для створення перешкод судовому розгляду справи. Перебуваючи на посаді судді та виконуючи обов'язки, пов'язані з необхідністю розгляду справ та забезпечення дотримання при цьому вимог процесуального законодавства щодо їх вирішення у розумні строки, може ухилятися від явки у судові засідання, чим перешкоджатиме судовому розгляду справи.

Рішенням ВККС України від 10 червня 2016 року № 40/вп-16 вказане клопотання Генерального прокурора України задоволено, відсторонено ОСОБА_4 від посади судді та голови Бориспільського міськрайонного суду Київської області строком на два місяці у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст