Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 03.08.2016 року у справі №2а-7/11

Постанова ВАСУ від 03.08.2016 року у справі №2а-7/11

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 136

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 серпня 2016 року м. Київ К/800/31339/14

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

головуючого-судді: Кобилянського М.Г.,

суддів: Амєліна С.Є., Ємельянової В.І.,

секретар судового засідання: Іванова Н.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії

за касаційною скаргою відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області на постанову Новозаводського районного суду м. Чернігова від 4 листопада 2011 року, додаткову постанову Новозаводського районного суду м. Чернігова від 29 листопада 2011 року та ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 29 квітня 2014 року,

В С Т А Н О В И Л А :

У жовтні 2010 року позивачі звернулися до суду із зазначеним позовом, в якому з урахуванням уточнення позовних вимог просили:

визнати протиправними дії відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області щодо невиплати їм одноразової допомоги в зв'язку зі смертю потерпілого ОСОБА_3 як членам сім'ї померлого;

зобов'язати відповідача призначити цю допомогу в розмірі 152193,91 грн;

стягнути з відповідача на їх користь моральну шкоду в розмірі по 20000 грн кожній та судові витрати.

Постановою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 4 листопада 2011 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 29 квітня 2014 року, позов задоволено частково. Визнано неправомірними дії відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області щодо відмови у призначенні та виплаті позивачам одноразової допомоги в зв'язку зі смертю потерпілого ОСОБА_3 як членам сім'ї померлого. Зобов'язано відповідача виплатити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 одноразову допомогу в зв'язку зі смертю потерпілого ОСОБА_3 як членам сім'ї померлого в розмірі 152194,20 грн. Стягнуто з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області на користь ОСОБА_1 та ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 3,40 грн кожній. В задоволені решти позовних вимог відмолено.

Додатковою постановою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 29 листопада 2011 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 29 квітня 2014 року, стягнуто з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області на користь ОСОБА_2 витрати, пов'язані з проведенням судової експертизи, в сумі 1152 грн.

У касаційній скарзі відповідач, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій і направити справу на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

Перевіривши доводи касаційної скарги, правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, правильність правової оцінки обставин у справі, у межах, визначених частиною другою статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги.

Судами першої та апеляційної інстанцій при розгляді справи по суті встановлено наступне.

Наказом від 2 квітня 2009 року № 1-о/с, виданим фізичною особою - підприємцем ОСОБА_4, ОСОБА_5 з 2 квітня 2009 року прийнято на посаду охоронця зі ставкою 2500 грн на місяць.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року на території Холминської рибдільниці, що знаходиться в с. Холми Корюківського району Чернігівської області, внаслідок вогнепального поранення ОСОБА_3 помер.

Відповідно до наказу від 9 квітня 2009 року № 4-о/с трудові відносини з ОСОБА_5 було припинено з 9 квітня 2009 року в зв'язку зі смертю останнього.

Рішенням Новозаводського районного суду м. Чернігова від 21 січня 2010 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 18 березня 2010 року та ухвалою Верховного Суду України від 30 вересня 2010 року, встановлено факт наявності трудових відносин ОСОБА_3 з фізичною особою - підприємцем ОСОБА_4 у період з 2 квітня 2009 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Позивач ОСОБА_1, яка є донькою померлого ОСОБА_3, 9 червня 2010 року звернулася до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області із заявою про призначення страхових виплат у зв'язку зі смертю годувальника.

Позивач ОСОБА_2, яка є колишньою дружиною померлого ОСОБА_3 та була його співмешканкою, 9 червня 2010 року подала до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області заяву, в якій вона зазначила, що не заперечує проти виплати страхової суми на рахунок її доньки ОСОБА_1

Листом від 17 червня 2010 року за № 1.09/2007 відповідач повідомив ОСОБА_1 про неможливість розгляду її заяви про призначення страхових виплат у зв'язку зі смертю годувальника з причини оскарження ним акту спеціального розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком за формою Н-5 та акту про нещасний випадок, пов'язаного з виробництвом, за формою Н-1.

Рішенням Деснянського районного суду м. Чернігова від 2 березня 2011 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 30 травня 2011 року, у задоволенні позову відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області до управління Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду по Чернігівській області, фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 про визнання недійсними та скасування акту розслідування нещасного випадку за формою Н-5 та акту про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, за формою Н-1 відмовлено.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст