Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 02.03.2016 року у справі №800/126/16

Постанова ВАСУ від 02.03.2016 року у справі №800/126/16

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 168

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 березня 2016 року м. Київ 18-30 год. права № 800/126/16

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді Зайцева М.П.,

суддів: Борисенко І.В.,

Веденяпіна О.А.,

Лосєва А.М.,

Приходько І.В.

за участю секретаря судового засідання - Бруя О.Д.,

представника позивача - ОСОБА_4.,

представника відповідача -Гуцала Д.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Вищого адміністративного суду України справу за адміністративним позовом ОСОБА_6 до Президента України про визнання незаконним указу, -

В С Т А Н О В И В:

17 лютого 2016 року ОСОБА_6 звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив визнати незаконними рішення Вищої ради юстиції від 05 листопада 2015 року №866/0/15-15 "Про внесення подання Президентові України про звільнення його з посади судді Печерського районного суду міста Києва за порушення присяги" та Указ Президента України від 18 січня 2016 року №10/2016 "Про звільнення суддів" в частині звільнення його з посади судді Печерського районного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 22 лютого 2016 року позов ОСОБА_6 в частині вимог до Вищої ради юстиції залишено без розгляду у зв'язку з поданням позову після закінчення строків звернення до адміністративного суду.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 22 лютого 2016 року відкрито провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_6 до Президента України про визнання незаконним указу.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_6 зазначив, що оскаржуваний Указ є незаконним, оскільки прийнятий з порушенням вимог Конституції України та Закону України № 2453-VI від 7 липня 2010 року "Про судоустрій і статус суддів" (далі - Закон № 2453-VI).

У письмових запереченнях проти адміністративного позову та в судовому засіданні представник відповідача просив відмовити у задоволені позову, посилаючись на необґрунтованість позовних вимог. Зазначив, що Президент України видав оскаржуваний Указ за наявності відповідних правових підстав, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши докази у справі, колегія суддів вважає, що адміністративний позов задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 Указом Президента України від 13 травня 2009 року № 317/2009 призначений на посаду судді Березанського міського суду Київської області строком на п'ять років.

Указом Президента України від 20 квітня 2011 року № 489/2011 позивач переведений на посаду судді Печерського районного суду міста Києва в межах п'ятирічного строку.

05 листопада 2015 року Вищою радою юстиції прийнято рішення №866/0/15-15 "Про внесення подання Президентові України про звільнення ОСОБА_6 з посади судді Печерського районного суду міста Києва за порушення присяги", протиправність якого не визнано в судовому порядку.

Указом Президента України від 18 січня 2016 року №10/2016 "Про звільнення суддів" звільнено ОСОБА_6 з посади судді Печерського районного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді.

Згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно із статтею 116 Закону № 2453-VI суддя звільняється з посади у разі порушення ним присяги судді відповідно до пункту 5 частини п'ятої статті 126 Конституції України. Факти, що свідчать про порушення суддею присяги, мають бути встановлені Вищою кваліфікаційною комісією суддів України або Вищою радою юстиції. Звільнення судді з посади на підставі порушення ним присяги судді відбувається за поданням Вищої ради юстиції після розгляду цього питання на її засіданні відповідно до Закону України "Про Вищу раду юстиції". На підставі подання Вищої ради юстиції Президент України видає указ про звільнення судді з посади.

Президент України на основі та на виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які є обов'язковими до виконання на території України (частина третя статті 106 Конституції України).

Аналізуючи наведені норми та викладені обставини справи, колегія суддів приходить до висновку, що оскаржуваний Указ видано відповідачем на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст