Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 31.08.2022 року у справі №545/3933/21

Постанова КЦС ВП від 31.08.2022 року у справі №545/3933/21

20.01.2023
Автор:
Переглядів : 167

Постанова

Іменем України

31 серпня 2022 року

м. Київ

справа № 545/3933/21

провадження № 61-6056св22

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Ступак О. В.,

суддів: Олійник А. С. (суддя-доповідач), Погрібного С. О., Усика Г. І., Яремка В. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - служба у справах дітей Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , подану через адвоката Гаро Ганну Олександрівну, на постанову Полтавського апеляційного суду від 26 травня 2022 року у складі колегії суддів: Чумак О. В., Дряниці Ю. В., Пилипчук Л. І.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У грудні 2021 року адвокат Гаро Г. О. звернулася до Полтавського районного суду Полтавської області в інтересах громадянина Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії ОСОБА_1 з позовом до ОСОБА_2 про відібрання дитини.

Позов обґрунтований тим, що сторони з 06 червня 2015 року до 19 квітня 2021 року перебували у шлюбі, у якому у них народилася дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Дитина народилася та постійно проживала на території Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії до того часу, поки відповідач не викрала її та незаконно, без згоди батька дитини, не вивезла на територію України.

Відповідний факт підтверджується постановою Полтавського апеляційного суду від 18 вересня 2019 року у справі № 552/1759/19 щодо забезпечення повернення малолітньої дитини до Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, якою апеляційну скаргу Головного територіального управління юстиції у Полтавській області в інтересах ОСОБА_1 та апеляційну скаргу адвоката Гаро Г. О., представника ОСОБА_1 , задоволено. Рішення Київського районного суду м. Полтави від 11 травня 2019 року скасовано, ухвалено нове рішення про задоволення позову. Визнано незаконним вивезення та утримування ОСОБА_2 на території України малолітньої дитини ОСОБА_4 . Зобов`язано ОСОБА_2 повернути малолітню ОСОБА_4 до місця її постійного проживання - Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії. У разі невиконання рішення суду в добровільному порядку, зобов`язано ОСОБА_2 передати малолітню ОСОБА_4 батькові ОСОБА_1 для забезпечення повернення дитини до постійного місця проживання - Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії.

Понад два роки рішення, яким встановлено незаконність транскордонного викрадення дитини та її утримання відповідачем, не виконане. Позивач змушений боротися за відновлення його порушеного права бути батьком та виховувати свою дитину.

Протягом періоду з дня викрадення дитини відповідач маніпулювала та вводила суди та державну виконавчу службу в оману. Зокрема, звернувшись з позовом про розірвання шлюбу, ОСОБА_2 приховала факт наявності дитини.

Позивач не має можливості спілкуватися та бачитися з дитиною, оскільки відповідач її переховує та не відповідає на його прохання дозволити контактувати з дочкою. Дитина позбавлена можливості спілкування з батьком, оскільки її дії повністю контролює матір.

Просив ухвалити рішення про відібрання від ОСОБА_2 малолітньої дитини ОСОБА_3 і передати її батьку, ОСОБА_1 , для повернення її за попереднім місцем проживання до Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії.

26 січня 2022 року адвокат Гаро Г. О. звернулася до Полтавського районного суду Полтавської області в інтересах громадянина Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії ОСОБА_1 із заявою про забезпечення позову. Просила зобов`язати матір дитини ОСОБА_2 :

забезпечувати побачення та спілкування (контакт) малолітньої ОСОБА_3 з батьком ОСОБА_1 під час його перебування на території України шляхом періодичних побачень батька з дитиною за місцем проживання дитини або в парках, скверах, розважальних закладах, на спортивних майданчиках та інших об`єктах дитячої інфраструктури або за місцем проживання батька щовівторка та щосереди з 12 год 00 хв до 16 год 00 хв та кожної першої і третьої суботи місяця з 12 год 00 хв до 19 год 00 хв.

Забезпечувати спілкування (контакт) малолітньої дитини з батьком шляхом відеозв`язку, телефонного зв`язку, зокрема, з використанням соціальних мереж (Telegram, Viber, WhatsApp) та/або програм Zoom, Skype, щосуботи з 12 год 00 хв до 14 год 00 хв.

Негайно (не пізніше ніж протягом двох днів з дня виникнення факту) повідомляти батька про факти захворювання і заплановані/ургентні медичні втручання та лікування дитини.

Завчасно (не пізніше ніж за три дні) повідомляти батька про від`їзд (обставини та напрям) дитини за межі населеного пункту.

Надати батькові інформацію про місця та графік навчання та/або відвідування дитиною дошкільних навчальних закладів, гуртків, секцій тощо, а також негайно (не пізніше ніж протягом двох днів з дня виникнення факту) повідомляти батька дитини про факт і причини зміни чи припинення відвідування таких закладів/гуртків/секцій.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст