Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 18.09.2018 року у справі №643/4753/14-ц

Ухвала КЦС ВП від 18.09.2018 року у справі №643/4753/14-ц

12.06.2020
Автор:
Переглядів : 105

Постанова

Іменем України

31 січня 2019 року

м. Київ

справа № 643/4753/14-ц

провадження № 61-25808св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Ступак О. В. (суддя-доповідач), Погрібного С. О., Усика Г. І.,

учасники справи:

позивач - Публічне акціонерне товариство «Реал Банк»,

відповідачі: ОСОБА_4, ОСОБА_5,

треті особи: Управління Державної автомобільної інспекції Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області, Управління Державної автомобільної інспекції Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу представника ОСОБА_6 - ОСОБА_7 на рішення Московського районного суду м. Харкова від 05 лютого 2015 року у складі судді Зінченко Ю. Є. та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 11 березня 2015 року у складі колегії суддів Тичкової О. Ю., Піддубного Р. М., Бровченко І. О.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог і рішень судів

У квітні 2014 року Публічне акціонерне товариство «Реал Банк» (далі - ПАТ «Реал Банк») звернулося до суду із позовом до ОСОБА_4, ОСОБА_5, треті особи: Управління Державної автомобільної інспекції Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області (далі - УДАІ ГУ МВС України в Харківській області), Управління Державної автомобільної інспекції Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві (далі - УДАІ ГУ МВС України в м. Києві), про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач зазначив, що 01 березня 2014 року між ПАТ «Реал Банк» та ОСОБА_8 укладений договір купівлі-продажу автомобілів, за умовами якого у власність ОСОБА_8 передано шість автомобілів загальною вартістю 2 815 665,18 грн, а останній зобов'язався перерахувати на рахунок продавця вказану суму грошових коштів протягом шести місяців із дня підписання договору. Проте 28 лютого 2014 року ПАТ «Реал Банк» віднесено до категорії неплатоспроможних, рішенням від 28 лютого 2014 року № 10 виконавчою дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розпочато процедуру виведення банку з ринку та здійснення в ньому тимчасової адміністрації, а уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб призначено ОСОБА_9 Разом з тим, ОСОБА_9 не укладав від імені ПАТ «Реал Банк» жодних договорів, а тому укладений між ПАТ «Реал Банк» та ОСОБА_8 договір купівлі-продажу автомобілів від 01 березня 2014 року є нікчемним.

Протоколом від 28 лютого 2014 року № 35 на спільному засіданні Правління та Наглядової ради ПАТ «Реал Банк» було вирішено надати Голові Правління згоду на реалізацію автомобілів за оціночною вартістю та обрати оцінювачем майна (автомобілів) ТОВ «Інтернешнл Консалтинг», затвердити умови договору та суму оплати. Натомість оцінювачем залучено товарну біржу «Укрресурс», оцінка якої й була використана під час укладення оспорюваного договору.

Таким чином, договір купівлі-продажу автомобілів від 01 березня 2014 року укладений всупереч рішення Правління та Наглядової Ради ПАТ «Реал Банк» у частині обрання оцінювача, затвердження умов договору оцінки та суми оплати оцінювачу.

Під час розгляду справи стало відомо, що автомобіль VolkswagenTransporter, 2013 року випуску, номер кузова (VIN) НОМЕР_5, державний номер НОМЕР_1 згодом відчужено на користь ОСОБА_5 Новому власнику автомобіля НОМЕР_2 та виписано свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_6.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст