Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 02.10.2018 року у справі №640/5739/17

Ухвала КЦС ВП від 02.10.2018 року у справі №640/5739/17

10.06.2020
Автор:
Переглядів : 125

Постанова

Іменем України

29 листопада 2018 року

м. Київ

справа № 640/5739/17

провадження № 61-29201св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Висоцької В. С.,

суддів: Лесько А. О., Мартєва С. Ю. (суддя-доповідач), Сімоненко В. М., Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_3,

представники позивача: Головне територіальне управління юстиції у Харківській області, ОСОБА_4,

відповідач - ОСОБА_5,

представник відповідача - ОСОБА_6,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - управління служб дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради,

представник третьої особи - Оганова Вікторія Василівна,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_3 на рішення Київського районного суду м. Харкова від 29 травня 2017 року в складі судді Ніколаєнко І. В. та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 30 серпня 2017 року в складі колегії суддів: Ніколаєнко І. В., Бурлака І. В., Карімової Л. В.,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2017 року Головне територіальне управління юстиції у Харківській області в інтересах ОСОБА_8 звернулося до суду з позовом до ОСОБА_5, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - управління служб дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради, про забезпечення повернення малолітньої дитини до Сполучених Штатів Америки (далі - США).

Позовна заява мотивована тим, що 04 серпня 2008 року в окрузі Квінз, штат Нью-Йорк, США, між ОСОБА_8 та ОСОБА_5 був укладений шлюб, у якому ІНФОРМАЦІЯ_2 року народився ОСОБА_8. До липня 2016 року дитина проживала у США.

У зв'язку з непримиренними розбіжностями, які виникли між сторонами, відповідач звернулась до Верховного суду округу Кінгс, штат Нью-Йорк, США, з позовом про розлучення. 11 лютого 2014 року шлюб між сторонами розірвано.

15 травня 2014 року сторони уклали угоду «Обумовленість регулювання», в якій виклали та врегулювали права та обов'язки батьків дитини, механізм їх реалізації та порядок спілкування батьків з дитиною.

07 червня 2016 року позивач надав нотаріальну згоду на виїзд дитини з 18 липня до 31 серпня 2016 року до Туреччини.

19 липня 2016 року відповідач незаконно вивезла дитину до України. Позивач неодноразово намагався домовитися з відповідачем про повернення сина до постійного місця проживання до США, але всі спроби були марними, до цього часу сторони не досягли компромісу з цього питання. Позивач вважав, що відповідач самостійно змінила місце проживання дитини та вчиняє незаконне утримання дитини.

У жовтні 2016 року позивач через Офіс у справах дітей США звернувся із заявою про повернення дитини до Міністерства юстиції України, яке 28 жовтня 2016 року спрямувало копію заяви до Головного територіального управління юстиції у Харківській області з дорученням вжити заходів з метою отримання згоди матері дитини добровільно повернути дитину до США. 24 листопада 2016 року Міністерство юстиції України отримало письмові пояснення ОСОБА_5, в яких вона відмовилась повертати дитину, посилаючись на свій стан здоров'я та рекомендації лікарів про небажаність перельотів.

У вересні 2016 року ОСОБА_8 звернувся до Суду у справах сім'ї штату Нью-Йорк, округ Нью-Йорк, з позовом про надання йому права опіки над його сином. ОСОБА_5 було неодноразово зобов'язано привести дитину до суду, однак з посиланням на різні причини вона не виконувала судовий наказ. Також позивач зазначав, що переміщення дитини в липні 2016 року до України є незаконним, дитина підлягає поверненню до свого постійного місця проживання до США, оскільки мирного вирішення цього питання сторони не досягли.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст