Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 28.06.2023 року у справі №753/12209/22

Постанова КЦС ВП від 28.06.2023 року у справі №753/12209/22

28.06.2023
Автор:
Переглядів : 95

Постанова

Іменем України

28 червня 2023 року

м. Київ

справа № 753/12209/22

провадження № 61-5606св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Червинської М. Є. (суддя-доповідач),

суддів: Зайцева А. Ю., Коротенка Є. В., Коротуна В. М., Тітова М. Ю.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Акціонерне товариство «Піреус Банк МКБ»

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Дарницького районного суду міста Києва від 24 січня 2023 року у складі судді Котвицького В. Л. та постанову Київського апеляційного суду від 04 квітня 2023 року у складі колегії суддів: Кравець В. А., Желепи О. В., Мазурик О. Ф.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У жовтні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Акціонерного товариства «Піреус Банк МКБ» (далі - АТ «Піреус Банк МКБ»), в якому просив визнати незаконним та скасувати наказ АТ «Піреус Банк МКБ» від 26 липня 2022 року № 118-к «Про скасування нарахування середнього заробітку ОСОБА_1 ».

Свої вимоги обґрунтовував тим що з 24 лютого 2022 року зарахований до списків особового складу територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі наказу військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 від 24 лютого 2022 року № 6.

Наказом директора Департаменту персоналу АТ «Піреус Банк МКБ» від 14 березня 2022 року № 55-к «Про увільнення ОСОБА_1 від роботи у зв`язку з призовом» з 24 лютого 2022 року він увільнений від роботи у зв`язку з призовом, призначенням й зарахуванням до списків особового складу територіального центру комплектування та соціальної підтримки зі збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на період проходження військової служби.

Згідно з наказом АТ «Піреус Банк МКБ» від 26 липня 2022 року № 118-к «Про скасування нарахування, середнього заробітку ОСОБА_1 » з 01 серпня 2022 року йому скасовано нарахування та виплату середнього заробітку на період його призову, призначення і зарахування до списків особового складу територіального центру комплектування та соціальної підтримки, зі збереженням місця роботи та посади.

Вказаний наказ виданий на підставі Закону України від 01 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», яким скасовано нарахування середнього заробітку працівникам, які увільнені від роботи на підставі частини третьої статті 119 КЗпП України, що, у свою чергу, виключає нарахування і виплату йому середнього заробітку на період проходження ним служби у Збройних Силах України.

Зазначав, що у зв`язку зі скасуванням права мобілізованих працівників на отримання середнього заробітку за своїм місцем роботи, що передбачалось частиною третьою статті 119 КЗпП України (в редакції, чинній на момент увільнення від роботи у зв`язку з призовом), порушене гарантоване йому Конституцією України право на: оплату праці, недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод та такого елементу конституційного принципу верховенства права як правова визначеність, правова передбачуваність та правомірні очікування.

Вважав, що до правовідносин, які склалися між ним та відповідачем в частині збереження за ним середнього заробітку на період його увільнення від роботи у зв`язку з призовом, мала застосовуватись частина третя статті 119 КЗпП України в редакції, що діяла станом на 24 лютого 2022 року.

Посилаючись на наведене, просив позов задовольнити.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 24 січня 2023 року в задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст