Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 28.02.2023 року у справі №466/10084/19

Постанова КЦС ВП від 28.02.2023 року у справі №466/10084/19

28.02.2023
Автор:
Переглядів : 34

Постанова

Іменем України

28 лютого 2023 року

м. Київ

справа № 466/10084/19

провадження № 61-18023св21

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Яремка В. В. (суддя-доповідач), Гулейкова І. Ю., Ступак О. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 28 квітня 2021 року у складі судді Ковальчука О. І. та постанову Львівського апеляційного суду від 07 жовтня 2021 року у складі колегії суддів: Савуляка Р. В., Мікуш Ю. Р., Приколоти Т. І.,

ВСТАНОВИВ:

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Короткий зміст позовних вимог

У грудні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

На обґрунтування позову посилався на таке.

Він є власником будинку АДРЕСА_1 та проживає у ньому. Зазначений будинок успадкував після смерті своєї матері - ОСОБА_4 .

Право власності на будинок АДРЕСА_1 було визнано за ОСОБА_4 на підставі рішення Шевченківського районного народного суду м. Львова від 23 січня 1992 року.

За обставинами, встановленими судовим рішенням, зазначений будинок збудували його батько і мати у 1938 році.

Під час німецької окупації його батьки були вивезені у Німеччину.

У 1945 році, після повернення батьків до Львова, будинок був зайнятий співробітниками Народного комісаріату внутрішніх справ. Отже, батьки не могли в цей час повернути собі будинок.

У 1992 році за вказаним рішенням суду його матері було повернуто зазначений будинок, у якому на той час проживали відповідачі як наймачі.

Його мати не вимагала у відповідачів виселитися з будинку, а лише пропонувала укласти з нею договір найму, проте договір не був укладений.

У 1998 році, після смерті матері, він успадкував вищевказаний будинок. Крім нього, у будинку зареєстровані відповідачі та ОСОБА_5 , яка проживає у спірному будинку. Відповідачі з 2015 року у будинку не проживають.

Він самостійно несе витрати на утримання будинку, оплачує послуги, здійснює необхідні ремонтні роботи, зокрема, замінив каналізацію в будинку, провів ремонт сходової клітки, замінив дах (конструкції та покриття), утеплив та пофарбував фасад будинку, встановив нові вхідні двері, провів ремонт в підвалі, влаштував дренажні системи, замінив двері в підвал та у двір будинку, замінив вікна на сходовій клітці та у підвалі, здійснив інші ремонтні роботи, постійно прибирає в будинку та на прибудинковій території.

Відповідачі нічого не ремонтують та не оплачують йому жодних коштів за такі ремонти, а також не беруть участі у витратах на утримання житла.

Крім того, відповідачі часто підселяють до ОСОБА_5 чужих людей без його дозволу.

Отже, не дивлячись на повернення його батькам власного будинку, такий повернули спільно з мешканцями, які не бажають дотримуватися правил співжиття, не мають жодного наміру брати участь у витратах з утримання будинку, фактично покинули будинок у 2015 році та лише безпідставно підселяють до ОСОБА_5 невідомих людей.

Факт непроживання відповідачів у будинку з 2015 року стверджується актом, складеним за участю сусідів та Львівським комунальним підприємством «Варшавське-407» (далі - ЛКП «Варшавське-407»). Йому не відомі жодні контактні дані відповідачів, тому він не має змоги провести з ними переговори щодо зняття їх з реєстрації за вказаною адресою.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст