Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 27.06.2023 року у справі №486/341/22

Постанова КЦС ВП від 27.06.2023 року у справі №486/341/22

27.06.2023
Автор:
Переглядів : 77



Постанова


Іменем України



27 червня 2023 року


м. Київ



справа № 486/341/22


провадження № 61-180св23



Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду: Ігнатенка В. М. (суддя-доповідач), Карпенко С. О., Стрільчука В. А.,



учасники справи:


позивач-ОСОБА_1 ,відповідач третя особа - - ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Южноукраїнської міської ради Миколаївської області,розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 15 вересня 2022 року в складі судді Далматової Г. А. та постанову Миколаївського апеляційного суду від 28 листопада 2022 року в складі колегії суддів Самчишиної Н. В., Лівінського І. В., Серебрякової Т. В.,


ВСТАНОВИВ:


Описова частина


Короткий зміст вимог


У квітні 2022 року ОСОБА_1 (далі також - позивач) звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 (далі також - відповідач), третя особа - орган опіки та піклування Южноукраїнської міської ради Миколаївської області, про позбавлення батьківських прав.


Позовна заява мотивована тим, що з 04 лютого 2011 року позивач перебував у зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_4 . Рішенням Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 10 жовтня 2014 року шлюб між ними розірвано. Під час перебування у шлюбі у сторін ІНФОРМАЦІЯ_1 народився син - ОСОБА_5


20 вересня 2017 року рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради № 271 визначено місце проживання малолітнього ОСОБА_5 із позивачем (батьком). Відповідач не піклується про сина, не проявляє заінтересованості в його подальшій долі, не цікавиться успіхами сина, станом здоров`я, не піклується про фізичних і духовний розвиток дитини, його навчанням, підготовкою до самостійного життя, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на його фізичний розвиток. Під час зустрічі відповідач застосовує до сина силу та заподіює йому тілесні ушкодження, не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення, не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяє засвоєнню сином загальновизнаних норм моралі, не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, не створює умов для отримання сином освіти. Дитина знаходиться на утриманні позивача.


Така поведінка відповідача свідчить про ухилення від виховання дитини матір`ю, свідомого нехтування, невиконання нею батьківських обов`язків по відношенню до сина. Позивач просив позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .


Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій


Рішенням Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 15 вересня 2022 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.


Ухвалюючи таке рішення, суд першої інстанції виходив із того, що позивачем не доведено факту ухилення ОСОБА_2 від виконання батьківських обов`язків. Відповідач бажає приймати участь у вихованні, спілкуванні та утриманні сина.


Постановою Миколаївського апеляційного суду від 28 листопада 2022 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, а рішення Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 15 вересня 2022 року - без змін.


Апеляційний суд погодився із судом першої інстанції про відсутність належних підстав для позбавлення відповідача батьківських прав щодо сина у зв`язку із ухиленням від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини. Суди встановили, що відповідач не відмовляється від виконання своїх батьківських обов`язків, а навпаки, бажає спілкуватися з дитиною. Матеріальне забезпечення дитини батьком не може свідчити повною мірою про ухилення матері від виконання батьківських обов`язків. У матеріалах справи відсутні достатні докази винної поведінки відповідача, як матері, свідомого нехтування нею батьківськими обов`язками та умисного ухилення від їх виконання. З урахуванням обставин справи місцевий суд дійшов правильного висновку, що у справі недостатньо доказів для застосування до відповідача як матері крайнього заходу впливу - позбавлення батьківських прав відносно сина, а тому позовні вимоги про позбавлення батьківських прав не можуть бути задоволені.


Короткий зміст вимог касаційної скарги


26 грудня 2022 року представник ОСОБА_1 - адвокат Вялова І. М. надіслала засобами поштового зв`язку до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення Южноукраїнського районного суду Миколаївської області від 15 вересня 2022 року та постанову Миколаївського апеляційного суду від 28 листопада 2022 року. У касаційній скарзі вона просить суд касаційної інстанції скасувати оскаржувані судові рішення та ухвалити нове рішення про задоволення позову.


Рух справи в суді касаційної інстанції


Верховний Суд ухвалою від 13 березня 2023 року відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Южноукраїнського районного суду Миколаївської області від 15 вересня 2022 року та постанову Миколаївського апеляційного суду від 28 листопада 2022 року, та витребував справу з суду першої інстанції.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст