Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 27.01.2023 року у справі №712/6646/21

Постанова КЦС ВП від 27.01.2023 року у справі №712/6646/21

27.01.2023
Автор:
Переглядів : 65

Постанова

Іменем України

27 січня 2023 року

м. Київ

справа № 712/6646/21

провадження № 61-12493св22

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Синельникова Є. В. (суддя-доповідач), Хопти С. Ф., Шиповича В. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - Третя черкаська державна нотаріальна контора,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Соснівського районного суду м. Черкаси у складі судді Пироженка С. А.

від 12 липня 2022 року та постанову Черкаського апеляційного суду у складі колегії суддів: Новікова О. М., Василенко Л. І., Вініченка Б. Б., від 06 жовтня 2022 року і виходив з наступного.

Короткий зміст позовних вимог

У червні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - Третя черкаська державна нотаріальна контора, про зміну черговості одержання права на спадкування.

Свої вимоги ОСОБА_1 мотивував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його сестра ОСОБА_4 . Після її смерті відкрилася спадщина на усе її майно. Скориставшись своїм правом на прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , він звернувся до Третьої черкаської державної нотаріальної контори з відповідною заявою про прийняття спадщини. Вказував, що ОСОБА_4 після своєї смерті залишила заповіт на частину майна, яке їй було передано ним ще за її життя, з метою надання їй фінансової допомоги. Спадкоємцем в заповіті зазначений він -

ОСОБА_1 .

На підставі вказаного заповіту державним нотаріусом Третьої черкаської державної нотаріальної контори Олексієнко К. П. було видано на його ім`я свідоцтво про право на спадщину від 25 серпня 2020 року на квартиру

АДРЕСА_1 , а також свідоцтво про право на спадщину від 25 серпня

2020 року на грошові заощадження з належними відсотками та компенсаціями, що знаходяться на рахунках AT «Ощадбанк» на загальну суму 267 252, 63 грн.

Вказував, що зазначене майно, яке він успадкував після смерті

ОСОБА_4 , ще при її житті належало йому, і було передано їй з метою надання фінансової допомоги на лікування та утримання в скрутних життєвих обставинах. Квартира була подарована ним померлій

ОСОБА_4 ще ІНФОРМАЦІЯ_2 , однак фактично не переходила в її володіння та розпорядження, оскільки він продовжував користуватися нею, проживати в ній, утримувати її, сплачуючи всі відповідні платежі та ніс витрати по обслуговуванню та ремонту. Грошові кошти на рахунках в AT «Ощадбанк» були надані ним померлій ОСОБА_4 , які вона, за його рекомендацією, внесла на депозитні рахунки і витрачала в разі необхідності для забезпечення лікування та проживання. Також він допоміг відкрити померлій сестрі депозити в АТ КБ «ПриватБанк»: договір № SAMDNWFD00715752889901 від 13 травня 2017 року та договір SAMDNWFD0071574325801 від 12 травня 2017 року.

Позивач зазначав, що крім зазначеного майна після смерті ОСОБА_4 залишилось інше спадкове майно, до якого входить зокрема земельна ділянка їхньої матері площею 3,73 га, кадастровий номер 3524686200:02:000:0323, розташована на території Попівської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області. Померла сестра успадкувала зазначену земельну ділянку після смерті матері в повному розмірі, приховавши від нотаріуса факт того, що є інші спадкоємні, а саме він - ОСОБА_1 . Цим скористалися діти сестри - відповідачі по справі, які відмовляються передати належну йому частину цієї ділянки.

Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_4 є її доньки: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які претендують на спадкове майно, яке не охоплено заповітом.

Позивач вважає, що має право на спадкування після смерті ОСОБА_4 не лише в рамках заповіту, але і по закону на рівні з доньками померлої, оскільки протягом тривалого часу лікував та матеріально забезпечував померлу сестру ОСОБА_4 , яка через тяжку хворобу та через похилий вік перебувала у безпорадному стані. Саме він останні півроку перед смертю сестри займався її утриманням та піклуванням, а остання потребувала догляду, лікування та утримання.

Із урахуванням зазначеного, позивач просив визнати за ним право на спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла

ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом зі спадкоємцями першої черги

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст