Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 03.10.2018 року у справі №750/12850/16-ц

Постанова КЦС ВП від 03.10.2018 року у справі №750/12850/16-ц

07.06.2020
Автор:
Переглядів : 265

Постанова

Іменем України

26 вересня2018 року

м. Київ

справа № 750/12850/16-ц

провадження № 61-11107св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Стрільчука В. А. (суддя-доповідач),

суддів: Карпенко С. О., Кузнєцова В. О., Ступак О. В., Усика Г. І.,

учасники справи:

позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма «ТехНова»,

відповідачі: ОСОБА_1, ОСОБА_2,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1, ОСОБА_2 на рішення Апеляційного суду Чернігівської області від 15 березня 2017 року у складі колегії суддів: Висоцької Н. В., Губар В. С., Кузюри Л. В.,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2016 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма «ТехНова» (далі - ТОВ «Фірма «ТехНова», Товариство) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, посилаючись на те, що відповідачі проживають у АДРЕСА_1 і є споживачами послуг з теплопостачання, які надає Товариство. У зв'язку з невиконанням відповідачами обов'язку щодо оплати комунальних послуг з опалення місць загального користування у них за період з 01 листопада 2010 року по 01 грудня 2016 року виникла заборгованість перед ТОВ «Фірма «ТехНова» у розмірі 1 495 грн 01 коп. Враховуючи викладене, Товариство просило стягнути солідарно з ОСОБА_1, ОСОБА_2 вказану заборгованість на понесені судові витрати.

Рішенням Деснянського районного суду міста Чернігова від 03 лютого 2017 року у складі судді Коверзнева В. О. у задоволенні позову ТОВ «Фірма «ТехНова» відмовлено.

Рішення місцевого суду мотивоване тим, що Товариство не надало доказів на підтвердження того, що протягом спірного періоду воно пропонувало відповідачам укласти договір про надання послуг з опалення місць загального користування або надавало для ознайомлення проект такого договору. У позивача відсутні правові підстави вимагати від відповідачів здійснення оплати за послуги, надання яких не врегульовано у встановлений законодавством спосіб - шляхом укладення цивільно-правової угоди. Примусове надання послуг з опалення місць загального користування без укладення відповідних договорів із споживачами прямо заборонено статтею 10 Закону України «Про природні монополії».

Рішенням Апеляційного суду Чернігівської області від 15 березня 2017 року апеляційну скаргу ТОВ «Фірма «ТехНова» задоволено частково. Рішення Деснянського районного суду міста Чернігова від 03 лютого 2017 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким позов задоволено частково. Стягнуто солідарно з ОСОБА_1, ОСОБА_2 на користь ТОВ «Фірма «ТехНова» заборгованість за отримані послуги з опалення місць загального користування в сумі 1 448 грн 78 коп. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст