Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 10.09.2018 року у справі №724/743/15-ц

Ухвала КЦС ВП від 10.09.2018 року у справі №724/743/15-ц

07.06.2020
Автор:
Переглядів : 155

Постанова

Іменем України

26 вересня 2018 року

м. Київ

справа № 724/743/15-ц

провадження № 61-16157св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Висоцької В. С.,

суддів: Лесько А. О. (суддя-доповідач), Мартєва С. Ю., Сімоненко В. М., Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4, який діє в інтересах малолітнього ОСОБА_5,

відповідач - ОСОБА_6,

треті особи - служба у справах дітей Вижницької районної державної адміністрації, служба у справах дітей Хотинської районної державної адміністрації,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_6 на рішення Хотинського районного суду Чернівецької області від 21 березня 2016 року у складі судді Руснака А. І. та ухвалу Апеляційного суду Чернівецької області від 09 червня 2016 року у складі колегії суддів: Кулянди М. І., Винту Ю. М., Одинака О. О.,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2015 року ОСОБА_4 звернувся до суду в інтересах малолітнього ОСОБА_5 до ОСОБА_6, треті особи: орган опіки та піклування в особі Служби в справах дітей Вижницької районної державної адміністрації, орган опіки та піклування в особі Служби в справах дітей Хотинської районної державної адміністрації, про позбавлення батьківських прав.

Позовна заява мотивована тим, що 30 червня 2002 року між ОСОБА_6 та ОСОБА_7 було зареєстровано шлюб, в якому ІНФОРМАЦІЯ_1 року народився син ОСОБА_5 26 серпня 2009 року шлюб було розірвано та дитина залишилась проживати з матір'ю.

ОСОБА_7 є його рідною сестрою, після тривалої хвороби ІНФОРМАЦІЯ_2 року вона померла.

Їхній спільний з відповідачем син ОСОБА_5 після смерті матері проживає разом з ним, знаходиться на його утриманні, виховується у його сім'ї. Для нього створені всі умови для нормального навчання, проживання та виховання.

З 2009 року відповідач самоусунувся від виконання своїх батьківських обов'язків відносно виховання та розвитку свого сина, не цікавився його життям та не спілкувався з ним. За період вагітності померлої дружини, відповідач відмовлявся від майбутньої дитини, а після народження сина на певний період зник. З пологового будинку дитину не забрав, відмовився від її реєстрації. Проте, відповідний запис про батька був внесений на підставі свідоцтва про шлюб. Більше п'яти років відповідач не бачив свого сина, не телефонував, не цікавився ним, не вітав із святами та днями народження.

Відповідно до психологічних обстежень ОСОБА_5, при згадуванні про батька виникають негативні емоції та спогади; дитина на бажає з ним спілкуватись, бачитись та разом проживати; батько залишається для нього чужою людиною, що може в подальшому привести до негативних наслідків у житті дитини.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст