Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 26.04.2023 року у справі №243/137/19

Постанова КЦС ВП від 26.04.2023 року у справі №243/137/19

26.04.2023
Автор:
Переглядів : 30

Постанова

Іменем України

26 квітня 2023 року

м. Київ

справа № 243/137/19

провадження № 61-13215св22

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Білоконь О. В. (суддя-доповідач), Осіяна О. М., Сакари Н. Ю.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

третя особа - ОСОБА_3 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Берзінь Сергій Людвигович, на рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 24 листопада

2021 року у складі судді Ільяшевич О. В. та постанову Донецького апеляційного суду від 16 лютого 2022 року у складі колегії суддів:

Тимченко О. О., Мальованого Ю. М., Хейло Я. В.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до

ОСОБА_2 , третя особа - ОСОБА_3 , про встановлення нікчемності заповіту та застосування наслідків його недійсності.

Позовну заяву мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті залишилася спадщина, до складу якої увійшла квартира АДРЕСА_1 . Єдиним спадкоємцем за законом першої черги після смерті ОСОБА_4 є позивач. Протягом встановленого законом строку після смерті спадкодавця позивач звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за законом та про видачу йому свідоцтва про право на спадщину за законом. Однак при подачі цієї заяви від нотаріуса позивачу стало відомо про те, що напередодні смерті, а саме ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 був складений заповіт на ім`я відповідачки ОСОБА_2 .

Вважав, що судом цей заповіт має бути визнаний недійсним, оскільки спадкодавець перебував у вкрай тяжкому стані, не усвідомлював значення своїх дій і не міг керуватися ними, підпис у заповіті зроблено не його батьком, а іншою особою, що свідчить про відсутність волі на його складення. Зазначає, що при складанні та посвідченні заповіту нотаріусом була допущена помилка при вказівці місця складання заповіту, а саме замість КЛПУ «Міська лікарня № 1 міста Слов`янська» було зазначено «Міська лікарня № 2 міста Слов`янська».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст